Terugblik Code Rood actieconferentie & publicatie actieconsensus

Hier kun je discussieren over Terugblik Code Rood actieconferentie & publicatie actieconsensus.
1. TERUGBLIK ACTIECONFERENTIE & ACTIECONSENSUS
Anderhalve week geleden vond de zesde openbare Code Rood actieconferentie (sinds september vorig jaar) plaats, de laatste voor de actie in augustus. Wederom in Groningen stad en dit keer verspreid over twee dagen. Op zaterdag hebben we de actieconsensus verder besproken. Er is stevig gediscussieerd over verschillende delen van de concept-tekst. Uiteindelijk zijn we tot een consensusbesluit gekomen. Lees hier de definitieve versie van de actieconsensus 2018. Ook was er overeenstemming dat het goed is om het gesprek over de actieconsensus te blijven voortzetten, o.a. op het actiekamp. Een van de vernieuwingen ten opzichte van vorig jaar betreft het opnemen van een alinea over sociale verandering en verschillende vormen van verzet.

Tijdens de vorige actieconferentie werd de Actieoproep CODEROOD 2018 al aangenomen, die in aanvulling komt op het manifest "Het is Code Rood voor het klimaat!" dat vorig jaar werd vastgesteld.

Op zondag hebben we een overzicht gemaakt van alles dat al geregeld is en de dingen die nog gedaan moeten worden. Ook heeft de werkgroep esthetiek een kickstart gekregen met een vruchtbare collectieve brainstorm sessie voor activiteiten voor en aankleding van de zitblokkade. En 1 juli was ook de dag dat het contract van de EMO kolenoverslag in Rotterdam is verlengd. Dus we hebben de Rotterdamse wethouder en het havenbedrijf laten weten dat nog 25 jaar klimaatdestructie niet aanvaardbaar is.

2. PROGRAMMA OP ACTIEKAMP
Binnenkort zal het programma van het actiekamp bekend gemaakt worden. Naast actietrainingen, briefings en andere voorbereidingen voor de actie zullen er 16 verschillende onderdelen zijn. Denk aan workshops en panel discussies over klimaatverandering, de gaswinning in Groningen, en de verschillende bewegingen waarmee deze in verbinding staan.

3. LIMITY JSME MY
Terwijl velen van Code Rood afgelopen weekend in Groningen bij de actieconferentie waren, zaten er meer dan honderd mensen in de Bílina bruinkoolmijn in het noorden van Tsjechië om de normale gang van zaken van de fossiele industrie te verstoren met niets dan hun eigen lichamen en vastberaden plezier. In totaal deden er zo’n vierhonderd mensen mee, waarvan zo’n 30-40 tot onderin de mijn zijn gekomen. Hierdoor is de mijn is tot stilstand gekomen. Hier lees je een mooi verslag.

Limity Jsme My heeft vorig jaar al een soortgelijke actie georganiseerd. En dit jaar deden er meer dan twee keer zoveel mensen mee. Dat zien we graag ook voor Code Rood! Het laat zien dat we onderdeel zijn van een groeiende beweging. Steeds meer mensen de noodzaak inzien om over te gaan tot actie. Daarom hebben we vanuit Groningen onze solidariteit betuigd met Limity Jsme My!

4. SHELL, EXXON, DE NAM EN UITGESTELDE VERSTERKINGEN
Een maand geleden stopte minister Wiebes de versterking van 1600 huizen die niet meer veilig zijn door aardbevingen. Maar afgelopen week maakte de Mijnraad bekend dat de onveilige huizen in Groningen zo snel mogelijk verstevigd moeten worden. Opnieuw wordt verantwoordelijkheid ontlopen, terwijl Groningers nu in onveiligheid leven.

En ondertussen is de mijnbouwwet zo aangepast de bedrijven die het gas uit de grond minder aansprakelijk zijn voor de schade die ze veroorzaken. Hoe is dat mogelijk? Het is geen verassing meer dat de machten van de fossiele industrie en de overheid al jaren zijn verstrengeld. In dit artikel wordt dat nog weer duidelijker: hoe Exxon en Shell honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen.

5. MELD JE AAN VOOR EEN ACTIETRAINING!
Er is geen betere manier om je voor de bereiden op massale burgerlijke ongehoorzaamheid van door mee te doen aan een actietraining! Hier kun je niet alleen veel informatie over en vaardigheden voor burgerlijke ongehoorzaamheid leren, maar ook alvast anderen leren kennen die interesse hebben om mee te doen aan de actie, of als je al meer ervaring hebt, je kennis opfrissen en jouw ervaringen delen met anderen!

Meld je nu aan voor de actietraining op 11 augustus in Utrecht, 18 augustus in Amsterdam of 19 augustus in Nijmegen.

6. DONEER!
Help je ook mee ervoor te zorgen dat de actie en het kamp deze zomer een succes worden? Zie hier wat we allemaal nodig hebben aan spullen. En vertel aan de mensen om je heen over Code Rood en hoe ze kunnen steunen. We kunnen je donatie nog goed gebruiken. Geld overmaken kan naar rekening NL55 TRIO 0388 6023 80 t.n.v. Steungroep NVDA.

Strijdbare groet,

Code Rood


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech