Militaire en veiligheidsindustrie profiteert van anti-migratiedeals met autoritaire regimes

Nieuws, gepost door: Stop Wapenhandel / TNI op 16/05/2018 05:11:28

Wanneer: 16/05/2018 - 10:09

Met zijn beleid van vooruitgeschoven grenzen ondermijnt de Europese Unie mensenrechten, democratie, vrijheid en menselijke waardigheid, aldus een nieuw raport van Stop Wapenhandel en het Transnational Institute (TNI). De samenwerking van de EU met derde landen om migranten tegen te houden versterkt autoritaire regimes, onttrekt geld aan ontwikkeling en schaadt mensenrechten, terwijl beveiligings- en wapenbedrijven profiteren. Het is zorgelijk dat de Nederlandse regering zegt een voortrekkersrol in dit beleid te willen spelen.


Het rapport, Expanding the Fortress, onderzoekt de snelle opkomst van vooruitgeschoven grensbewaking , die begon in 1992 en versneld werd in 2015. Het stoppen van migraten is een centraal doel geworden van het EU buitenlands beleid, waaronder hulp- en handelsrelaties. De maatregelen behelsen onder meer training van veiligheidstroepen, het gratis ter beschikking stellen van helikopters, patrouillevaartuigen, patrouillevoertuigen en surveillance- en monitoringsmaterieel, alsmede de ontwikkeling van grootschalige biometrische systemen en verdragen voor het accepteren van gedeporteerde mensen.

Het rapport onderzoekt de relatie met 35 landen die voor de EU prioriteit hebben als vooruitgeschoven grensland. Van deze landen:
heeft 48% (17) een autoritaire regering, slechts vier kunnen als democratisch beschouwd worden;
kent 100% (35) een extreem of hoog risico op mensenrechtenschendingen;
heeft 51% (18) een laag niveau van menselijke ontwikkeling.

Desondanks hebben de EU en haar lidstaten niet alleen overeenkomsten getekend die de regeringen van deze landen legitimiteit verlenen en heeft zij zich blind getoond voor mensenrechtenschendingen, maar ook zijn deze landen voorzien van financiële steun, training en materieel om precies die overheidsorganen te versterken die het meest verantwoordelijk zijn voor repressie en mensenrectenschendingen.

In het rapport wordt specifiek de samenwerking met Turkije, Libië, Egypte, Soedan, Niger, Mauritanië en Mali onder de loep genomen. Naast de inspanningen van de EU is ook bilaterale samenwerking met EU-lidstaten aan de orde, vooral met Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Dit heeft geresulteerd in het versterken van autoritaire regimes, en in groeiende repressie en geweld tegen vluchtelingen. Kwetsbare vluchtelingen worden gedwongen andere, vaak gevaarlijkere migratieroutes te zoeken en worden in handen van criminele mensensmokkelnetwerken gedreven. Dit leidt tot een relatief hoger aantal doden op de Middellandse Zee en in de woestijn van Noord-Afrika.

Van de toenemende EU financiering voor grensbewaking en -controle profiteren de militaire en beveiligingsindustrie. Tot de winnaars van grensbewakingscontracten behoren de Frans-Nederlandse wapengigant Thales, het Paneuropese Airbus, de biometrische bedrijven Veridos, OT Morpho en Gemalto, de Duitse wapenbedrijven Hensoldt en Rheinmetall, de Italiaanse ondernemingen Leonardo en Intermarine en de Turkse militaire bedrijven Aselsan en Otokar. De Nederlandse scheepsbouwer Damen verdiende goed aan het leveren van schepen voor grensbewaking aan de kustwachten van Libië en Turkije.
Ook een aantal (semi)publieke organisaties, zoals het Franse Civipol, profiteren van het EU-beleid door het verstrekken van advies, het geven van trainingen en het uitvoeren van grensbewakingsprojecten.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech