Politiegeweld, mijn eerste keer

Nieuws, gepost door: bezorgde leraar op 02/05/2012 05:07:22

Wanneer: 02/05/2012 - 06:12

Ik ben nog niet zo heel lang actief in de actiebeweging, eigenlijk pas sinds kort. Dat hebben we te danken aan de enorme excessen bij ROC Amarantis die ten koste van 60.000 leerlingen en 3400 docenten over de kop dreigde te gaan. Dit omdat de bank acuut 70 miljoen opeiste. Gelukkig nie gebeurt maar voor mij wel een belangrijke trigger om iets te doen met dat gefrustreerde, machteloze gevoel. Ook als tegengif is het fijn om iets te doen al is het maar om het innerlijke fatalistische gedachtegoed in elkaar te meppen.

Als aspirant actievoerder en nog behoorlijk naïef en groen, is mijn wereldbeeld weer iets verandert sinds gisteravond. 31maart ben ik sinds lange tijd mee gelopen met een demonstratie in Utrecht. Daar was de sfeer eigenlijk zeer relaxed. Sterker nog, met sommige platte petten kon je zelfs even een praatje maken, hier en daar werd er een glimlach uitgedeeld en je kon soms een heus gesprek met ze voeren. Ook daar liepen volgens mij mensen mee met gezicht bedekkende kleding. Er is goed vooroverleg geweest met de politie en de demonstratie was goed verlopen. Spannend vond ik het wel want ik hoorde ook de verhalen hoe het vorig jaar 1 mei het e.e.a. verlopen was. Daar was de politie behoorlijk intimiderend bezig geweest.

Gisteren dus Amsterdam. Met Utrecht in mijn achterhoofd dacht ik: het zal wel loslopen. Ik zit er namelijk niet op te wachten een confrontatie met de ME en al helemaal niet met die AT boys of wat het ook waren. Ze sporten wel dagelijks en ik heb geen feiten maar sommige reageerde zo agressief dat ik dacht: wat gebruik jij voor anabolen shit. Het was ook een beetje onduidelijk allemaal. Stel je voor dat ik voor de klas sta met een bont en blauw geslagen gezicht en dat de leerlingen aan mij vragen: meneer wat is er gebeurt met u? Kan slechts zeggen dat ik door mijn vrouw in elkaar geslagen ben want dat gelooft geen hond natuurlijk als je 2m lang bent en dagelijks aan het sporten en boksen bent. Goed, we waren aan het lopen en er word wat omgeroepen door de politie en je verstaat er natuurlijk helemaal niets van. Misschien een tip voor de politie om de volgende keer een digitaal info bord op de wagen te plaatsen. Moet ie het wel doen en niet net zoals bij de NS dat de infovoorziening dan uitvalt. Lol

Enfin, we werden dus ingesloten, door ME- ers, paarden, busjes en uiteindelijk kwamen de stillen. Dat werd ook geroepen en als aspirant actievoerder sta je toch effe te kijken: wat is dit! Ervaren rotten stelde me gerust, dank daarvoor. Maar het blijft een vreemde gewaarwording. Je kunt geen kant op, zelfs niet omhoog want daar fladdert zo'n stalen vogel rond van de politie. Ik heb het allemaal een beetje op me af laten komen en ik moet zeggen dat ik er vrij rustig onder kon blijven. Dat verbaasde mij wel. Ik heb ook eens goed gekeken naar hoe die AT boys, de stille, op een nogal agressieve manier te werk gingen. Personen worden daadwerkelijk aangewezen en eruit gepikt. De ME maakt een openingspoort en als een mislukte bevalling storten de stille zich op het vreedzame publiek. Er werd getrokken en geduwd, er werd ook geslagen en een keer heb ik gezien hoe een jongen een elleboog in het gezicht kreeg. Het bizarre vond ik toch wel toen er licht verzet kwam, verzet kon je het eigenlijk niet noemen want je kon geen kant op, dat een stille zijn hand in het gezicht van een demonstrant zette en in zijn gezicht begon te knijpen alsof het een sinaasappel was die je aan het uitpersen was. Toen dacht ik, meisje, is dit nu wat jij praktisch toepast als je het even niet meer weet? Dit na jaren intensieve gevechtstraining en stressbestendigheidstrainingen. Dit na voorbereidend overleg en eerdere opgedane "vaardigheden"? Deze competentie van deze stille scoort bij mij dus een flinke onvoldoende. Dat wordt dus een verbeterplan schrijven en een stevige reflectie op je handelen.

Desondanks, ik heb weer wat interessante gesprekken kunnen voeren met mensen. De confrontatie met de ME gisteravond weerhoudt mij niet om nog een keer te demonstreren. Wel ben ik voorzichtig. Mij zul je niet snel vooraan zien staan met mijn snufferd. Ik zit niet te wachten op klappen van de ME. Maar ik heb begrepen inmiddels dat dit niet alleen voor mij geld. Rest mij als laatste voor de mensen die nu nog vast zitten: ik steek een kaarsje op voor jullie vandaag. Ik heb ook een complimentje voor de ME. De meeste ME gezichten stonden strak en gespannen. Waarom dacht ik, de club mensen waartussen ik me bevind ervoer ik niet als agressief of gewelddadig. Maar er was een ME er bij die had een beetje een glimlach op zijn gezicht en dan zie je er toch heel wat menselijker uit. Dit vond ik een dikke plus. Een dikke voldoende voor de competentie: ME- er kan klantvriendelijk handelen.

Uiteindelijk kwamen we uit bij de hallen geloof ik en toen vond ik het wel welletjes. Ik ben toen op mijn gemakje terug gewandeld naar Amsterdam centraal. Amsterdam is best een geinige stad. Ik vroeg een paar keer de weg naar het station en een keer vroeg ik een jonge dame de weg terug en die was net haar fiets aan het afsluiten. Ze schrok en schoot zo een paar cm de lucht in. "Wees niet bevreesd, ik heb geen kwaad in de zin". Toen ze in mijn bambi oogjes keek, kon ze er wel om lachten.

Tags: aspirant actievoerder demonstratie 1 mei stille


Wie: 
nn

Goed verslag! en ja, ook politie agenten zijn inderdaad mensen, hoewel ze het vaak niet laten merken..

vind het jammer dat ik er niet bij kon zijn (redde het niet ivm werk), volgend jaar zeker weer. Misselijkmakend wat de stillen deden als ik het zo lees.

http://www.youtube.com/watch?v=XZDMCfHFPAQ op 0.08 is in dit filmpje ook heel goed te zien dat een stillen nog even natraptWie: 
nn

Waarom zijn het elke keer dezelfde kale, goed afgetrainde (en waarschijnlijk doorgesnoven) gasten, beschermers der wet, die hier mee weg komen?!
Waar ging het ook al weer over, gezichtsbedekking? Op bovenstaand filmpje geen bivakmuts te zien. De gearresteerden worden binnen 3 dagen vrij gelaten en komen hoogst waarschijnlijk nooit voor een rechter te staan.

Een goed onderzoek van het o.m. naar de werkwijze van de stillen lijkt mij op zijn plaats, "gepast" geweld mijn reet, die gasten lijken er wel plezier in te hebben, legaal hooligan spelen.

En dan komen zij in de avond na hun werk thuis bij vrouw en kind, "En schat, wat heb jij vandaag gedaan?".
"Ach, ik heb een paar linkse rakkers opgepakt. Hier een kaak gebroken, daar een arm uit de kom getrokken. Het hoort er bij, het beschermen van de vrijheid van meningsuiting staat hoog in het vaandel!"

Ik wens iedereen die, net als de persoon in het verslag hierboven, nog niet eerder aan zo'n extreme vorm van geweld heeft blootgestaan, veel succes met het verwerken van deze ervaring.Wie: 
bezorgde leraar

Deze heb ik opgezocht op loesje.nl Speciaal voor onze stoere en mannelijk AT team.

AttachmentSize
loesje1.pdf31.21 KB


Wie: 
jop polak

mijn reactie n.a.v. de berichtgeving (o.a. op rtlnieuws):

ik ben een van de mensen die afgelopen dinsdag bij deze demonstratie is opgepakt, de enige reden waarom ik ben aangehouden is omdat ik jaren perswoordvoerder bij dit soort demonstraties ben geweest en vaak politiegeweld aan de kaak heb gesteld. de stillenteams (agenten in burger) geven dat ook gewoon toe als je eenmaal buiten persbeeld in hun busje zit, met de toevoeging erbij "als je een vin verroerd mogen we je helemaal de tyfus trappen". Mijn aanklacht (belediging) is ook overduidelijk bij elkaar gefantaseerd en ze hebben me o.a. ook een dag langer vastgehouden dan toegestaan was (gijzeling dus) ik heb er alle vertrouwen dat ik bij de rechter niet alleen op alle punten vrijgesproken ga worden maar ook weer eens een ruime schadevergoeding ga krijgen.
dan nog wat algemene punten:
a. dit was een algemene (maar vooral georganiseerd vanuit de anarchistische beweging) 1 mei demonstratie tegen het kapitalisme, geen "krakers demonstratie" dus.
b. de enige personen die ik heb gezien met "slagwapens, helmen, kniebeschermers en anderzinds lichaamsbeschermende kleding" was de totaal opgefokte politie.
c. zelfs al zouden demonstranten persoonlijke berschermingsmiddelen dragen tegen politie geweld dan zou dat gezien het feit dat de politie, tegen hun ambtsinstructie in, altijd gericht op hoofden slaat met de lange lat (dat is minstens een ambtsmisdrijf dus naast poging tot doodslag/zware mishandeling) geheel begrijpelijk zijn, zeker in het licht van het miderjarige meisje die bij de kraakdemonstratie in 2010 een schedelbasisfractuur was geslagen. Ook dit keer zijn er weer, voornamelijk weer kleine meisjes overigens, demonstranten helemaal aan gort geslagen en vervolgens zover ik weet weer medische verzorging geweigerd. Wat mij tenslotte tot mijn laatste punt mbt dit brengt; zelfverdediging en het niet mee hoeven werken aan je eigen vervolging zijn fundamentele basisrechten in nederland, ik ben dus nogal benieuwd of een zonnebrillen en persoonlijke beschermingsmiddelen verbod gebaseerd op de APV/burgemeester noodbevel het voor de raad van staten/hogeraad gaat volhouden.
d. op deze 1 mei herdachten we onder andere de staatsrechtelijke moord op 4 totaal onschuldige stakingsleiders in chicago die na een aanslag door politie provacateurs tijdens een vakbondsdemonstratie na een politiek showproces tot de galg werden veroordeeld (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_affair), nu zullen de meeste politie en politici ons nu niet meer willen ophangen maar er zijn toch akelige paralellen te trekken, met bruut staatsgeweld word nog steeds de echt kritische oppositie de kop ingedrukt en wordt aan de burger laten zien wat de consequenties zullen zijn als je je roert tegen hen die zich boven je gesteld hebben en hun valse autoriteit en het kapitalisme dat ons alle uitbuit in twijfel trekt.

la lotta continua! hasta la victoria siempre! tegen vertrutting en apathie, leve, leve de vrijheid, zelfbestuur en anarchie!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech