De riooljournalistiek van AT5

Opinie, gepost door: De Rode Lynx op 29/04/2012 04:03:23

De naam van welke omroep komt bij je op bij de volgende omschrijving: hekel aan krakers, a priori weten wat je gaat schrijven, tendentieuze berichtgeving en lak aan alle journalistieke conventies. Inderdaad, Powned. De hoofdstedelijke TV-zender blijkt echter aangestoken te zijn door deze rechtse riooljournalisten. Het stuk ‘Woeste krakers willen stad slopen’, de inhoud laat zich raden, is een triest dieptepunt in de Nederlandse journalistiek.

‘Boze krakers roepen vandaag op tot brand, geweld en chaos in Amsterdam rond Koninginnedag’, schrijft AT5. Op Indymedia had iemand een bericht gezet onder de naam HaatKrakers Amsterdoom, waarin gedetailleerd werd opgeroepen tot geweld. Een normaal journalist had zich afgevraagd: Klopt dit bericht? Wie postte dit? Was dat überhaupt wel een kraker? Spreekt deze post voor een grotere groep krakers? Wat zijn de achtergronden? Maar niet AT5, de lellebelzender slaat meteen aan het roddelen. Gelijk online zetten, niet bij nadenken!

AT5 roept op tot geweld tegen krakers

Alhoewel, niet bij nadenken? Is dit een dwaze misstap van AT5, of is hier meer aan de hand? Naar aanleiding van de berichtgeving, die AT5 initieerde, rolt er een zoveelste golf van smaad over de Amsterdamse krakers. AT5 kan niet anders dan zich hiervan bewust zijn geweest. De zender probeerde dus bewust het imago van de kraakbeweging te beschadigen. Iets wat AT5 ook weet is dat niet zelden grof geweld gebruikt wordt tegen krakers. De zender geeft letterlijk de stad een voorwendsel om te repressie tegen krakers verder op te schroeven. En de burgemeester gaat hier graag in mee. Sterker nog, hun berichtgeving smeekt er bijna om. Niet de krakers, maar AT5 roept op tot geweld. Anders is ook fraai dat ieder voorval in Amsterdam meteen geassocieerd zal worden met krakers. r

Daarnaast nog een ander detail dat AT5 ‘over het hoofd heeft gezien’. Dezelfde dag (25 april) schrijft AT5 nog een bericht, naar aanleiding van uitspraken van de burgemeester. ‘Stad voorbereid op rellende krakers’. Logischerwijs impliceert dit dat krakers niet onderdeel zijn van de stad. Kraken is echter vervlochten met Amsterdam. Eberhard van der Laan was nota bene (lang geleden) een advocaat voor de Vrankrijk! Er zijn zelfs monumenten opgericht in Amsterdam voor een rel, waar krakers geen klein onderdeel van waren. Zie metrostation Nieuwmarkt. Het is weer een voorbeeld van tendentieuze berichtgeving.

Vragen aan AT5

AT5 is gevraagd om een reactie. Die is tot nu toe niet ontvangen. De volgende vragen zijn gesteld aan hun redactie:

Heeft u een poging gedaan tot het verkrijgen van wederhoor?
Heeft u anderzijds achtergrondonderzoek gedaan?
Bent u zich er van bewust dat er een reële kans is dat het Indymedia bericht waar u uw artikel op baseerde een nep-bericht kon zijn, mede gelet op het feit dat dit bericht is verwijderd, wat slechts zelden gebeurd op Indymedia?
Bent u zich er van bewust dat zowel de auteursnaam van het bericht als de inhoud van het bericht duidelijk impliceren dat het niet geplaatst is door een daadwerkelijke activist?
Bent u zich er van bewust dat een eventueel nepbericht geplaatst kon zijn door een politiek tegenstander van de kraakbeweging, om hen in een kwaad daglicht te stellen?
Bent u zich er van bewust dat de kraakbeweging, en linkse bewegingen in zijn algemeenheid, veelvuldig en op verschillende wijzen door politieke tegenstanders en de veiligheidsdiensten werden en worden geïnfiltreerd, met als doel hun te beschadigen, vaak door de meest absurd radicale acties voor te staan en of in de praktijk te brengen?
Bent u zich er van bewust dat op uw site zelf oproepen staan tot geweld, namelijk in de reacties op uw stuk? Maar dat u de reacties, veel meer dan Indymedia, zelf in de hand heeft?
Bent u zich er van bewust dat u met dit stuk het journalistieke niveau haalt van Geenstijl?
Bent u van mening dat AT5 aan evenwichtige berichtgeving doet over kraken in Amsterdam? Zo, hoe komt dat tot uiting de stukken van het afgelopen jaar?

Woeste krakers willen stad slopen
http://www.at5.nl/artikelen/80032/woeste-krakers-willen-stad-slopen

Stad voorbereid op rellende krakers
http://www.at5.nl/artikelen/80047/stad-voorbereid-op-relschoppers

Zie voor meer serieuze analyse, minder serieuze analyse en flauwe grappen
http://derodelynx.blogspot.com/

Tags: AT5 kraken riooljournalistiek

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech