Klimaatkamp CODE ROOD van start (live blog)

Nieuws, gepost door: Code Rood op 22/06/2017 06:04:44

Waar: Klimaatkamp, Contactweg, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.396999 lon: 4.853910)
Wanneer: 22/06/2017 - 15:02

De opbouw van het CODE ROOD klimaatkamp bij de contactweg in het Westelijk Havengebied van Amsterdam is vanochtend om 11 uur begonnen. De stemming zit er goed in en de grootste tenten zijn al opgebouwd. Later op de dag zullen de deelnemers hun eigen tentjes opzetten en zijn er workshops en discussies.
English live blog:
https://code-rood.org/index.php/en/2017/06/22/live-blog-code-rood/

De groep bereidt zich op het kamp voor op de burgerlijke ongehoorzaamheidsactie CODE ROOD van aanstaande zaterdag. Bij deze actie zullen meer dan tweehonderd deelnemers een zitblokkade uitvoeren bij een bedrijf in de fossiele brandstoffenindustrie. Met de actie en het kamp trekt CODE ROOD een grens tegen de klimaatverwoesting door de fossiele brandstoffenindustrie en biedt zij mensen van alle afkomsten en ervaringen de mogelijkheid in verzet te komen tegen klimaatdestructie. Het klimaat is een zaak voor iedereen!

De actie van CODE ROOD vindt plaats twee jaar na de uitspraak in de Urgenda-zaak. In deze historische rechtszaak oordeelde de rechter dat de Nederlandse overheid haar burgers moet beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van klimaatdestructie. De Nederlandse regering ontloopt deze verantwoordelijkheid en blijft maatregelen voor zich uitschuiven. Ook het bedrijfsleven zet niet de nodige stappen naar een duurzame samenleving. ‘De aarde warmt op en extreem weer komt steeds vaker voor. Toch doet de overheid niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan en kan de fossiele industrie hier in de Amsterdamse haven gewoon haar gang gaan,’ zo zegt woordvoerder Karin. ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid is dus niet alleen noodzakelijk, maar ook gerechtvaardigd om klimaatchaos te bestrijden.’

De Amsterdamse haven faciliteert de fossiele sector. Zo is het de grootste benzinehaven van de wereld en de op een na grootste kolenhaven van Europa. Ook op nummer een staat een Nederlandse haven: die van Rotterdam. En dat terwijl een derde van de olie- en 80% van de bekende kolenvoorraden in de grond moet blijven om de opwarming van de aarde te beperken tot 2° Celsius. De totale hoeveelheid doorgevoerde fossiele brandstoffen in de Amsterdamse en Rotterdamse havens is verantwoordelijk voor een grotere C02-uitstoot dan de hele binnenlandse uitstoot van Nederland. Het is dan ook de hoogste tijd dat de haven van Amsterdam haar poorten sluit voor olie, benzine en kolen. Karen: ‘Wij zijn solidair met de werknemers die hun baan dreigen te verliezen als de fossiele industrie ten einde komt. Daarom moet er voor hen een goed overgangsfonds komen. Wij kiezen vóór een duurzame samenleving, met een eerlijke economie die de planeet en al haar bewoners respecteert.’

Het klimaatkamp van CODE ROOD is een plek voor discussie, ontmoeting en training voor iedereen die zich zorgen maakt om de klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door het organiseren van het kamp creëert CODE ROOD een ontmoetingsplek voor alle soorten mensen om samen in verzet te komen. Iedereen doet mee, van alle leeftijden, afkomsten en achtergronden. Daarom is er vanavond om 20.00 een paneldiscussie met onder andere vertegenwoordigers van de University of Colour, Wij Zijn Hier en de FNV klimaatwerkgroep. Zij zullen in discussie gaan over de toenemende wereldwijde ongelijkheid door de gevolgen van klimaatverandering en de toekomst van de klimaatbeweging. Morgen zullen er workshops plaatsvinden ter voorbereiding op de actie van deze zaterdag.

Iedereen is van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het kamp.

Updates en live blog zijn te vinden op de website:
https://code-rood.org/index.php/nl/2017/06/22/liveblog-code-rood/

Facebook: https://www.facebook.com/pg/coderood.org/
Flickr: https://www.flickr.com/photos/code-rood/Wie: 
nn

11:00-12:00 | Stipt 11 uur komen van alle kanten mensen aangefietst.
Auto’s vol tenten, keukenspullen, tafels en bankjes rijden het grasveld
bij de Contactweg op. Iedereen schiet elkaar te hulp en in een uur staan
de eerste tenten, toiletten en de mediabus.

12:00-14:00 | Ruim 50 personententen staan inmiddels op de kampeerweide,
een veelvoud aan personen is al aanwezig en er druppelen nog steeds
mensen binnen. Ondertussen worde zonnepanelen aangesloten. De keukentent
van Rampenplan heeft inmiddels de pannen klaar. Spandoeken worden
opgehangen, 15 meter boven de Contactweg. En de zon toont zich solidair…
heel veel zonnige solidariteit!

14:00-16:00 | De eerste soep is gegeten, bedankt Kollektief Rampenplan!
We maken ons klaar voor een opkomend stormpje. Tentharingen worden nog
wat dieper de grond in getikt en loshangende zeilen vastgezet.
Ondertussen worden op Flickr en Facebook
de eerste foto’s gedeeld. En de telefoons in de media bus lopen
roodgloeiend, AT5, Telegraaf, Radio1, mogelijk bezoek van Marianne
Thieme (PvdD), …

16:00-18:00 | De hoosbuien en bliksemflitsen zijn voorbij. De tenten staan nog overeind. Code rood weersomstandigheden kunnen we dus aan! Nu is het weer droog, net op tijd om ons met z’n allen naar de “General Assembly” in de grote circustent te begeven.

Live streams en updates van de General Assembly zijn te volgen via Twitter (@klimaatactie) en Facebook.

Flickr: https://www.flickr.com/photos/code-rood
Facebook: https://www.facebook.com/coderood.orgWie: 
nn

Compilatie video dag 1.Wie: 
nn

18:00-22:00 | Na de GA is het tijd voor avondeten! Alle dank gaat weer naar de keukenploeg van Rampenplan. En na het eten, de afwas. Ja, we weten het “eerst de afwas, dan de revolutie!”

Daarna vulde de circustent zich weer met mensen voor een panel
discussie over ongelijkheid en nieuwe toekomstmogelijkheden. Voor
uitgebreid verslag van deze discussie, check Twitter en Facebook.

22:00 | Het is nooit te laat om vandaag nog naar het actiekamp te komen. De fijne geluiden van de experimentele cumbia band Bacchanalia vliegen door de circustent. Er wordt gedanst tot de late uurtjes!

------------------VRIJDAG-----------------

8:00-10:00 | Gisteren was het media team al druk in de weer met
schrijven van berichten en een veelvoud aan telefoontjes. AT5 kwam nog
even langs en maakte een video item. Deze ochtend moest het media team
weer vroeg uit de veren. Radio1 kwam een rapportage maken voor hun
ochtendprogramma tussen 7:00 en 9:00 uur. De reporter kreeg een
rondleiding over het kamp en er werden live interviews door de ether
verstuurd vanaf het kamp.

Tijdens de nacht waakten de konijnen
over het kamp. Zij maakten plaats voor alle mensen die langzaam uit hun
tentjes kropen. Iedereen nam zijn koffie en ontbijt en schoof aan op een
bankje tussen andere slaperige gezichten. Na ontbijt een energizer:
steen/papier/schaar met ruim 100 rondrennende mensen. Daarna de eerste
General Assembly (GA) van de dag, waarin het programma van alle
workshops van de dag en laatste informatie werd gedeeld.Wie: 
nn

10:00-13:00 | In verband met de keuken is het volledige programma verplaatst 30 minuten later. Tot het avondeten om 19:00 uur. Alle aanwezigen vinden hun wegen in het uitgebreide programma. De eerste witte overalls – het outfit voor tijdens de actie – worden versierd met rode actiestrepen en logo’s. In beide workshop tenten zitten ruim 50 mensen aandachtig te luisteren naar informatie over je juridische rechten als deelnemers van de actie door het legal team. Trainerscollectief Stroomversnellers bereid mensen voor op de actie zelf en hoe deelnemers om kunnen gaan met allerlei hindernissen die mogelijk op de weg liggen te wachten tijdens de actie morgen.

Werknemers van omliggende bedrijven raken ook nieuwsgierig. Wat gebeurt er op dat grasveldje voor hun kantoor? In de info tent worden zij voorzien van algemene informatie. Ze tonen sympathie en lopen vrolijk een rondje over het kamp. Daar zit iedereen nou in het warme gras aan een heerlijke erwtensoep en brood, lunchtijd!

----------------------

Harriet Bergman schrijft over de klimaatactie CODE ROOD en “Handelingen die het verschil maken”

Quote:
“(…) Verzet is niet ‘korter douchen’. Verzet is niet als individu kleine
aanpassingen te maken in je leven. Verzet is ergens tegen ageren. Het is in opstand komen tegen mensen met invloed die de wereld aan het verprutsen zijn. (…) Het eigenlijke probleem is dat dit soort handelingen de schuld bij de verkeerde persoon leggen, namelijk bij jou, in plaats van bij de ‘grote boze buitenwereld’. Maar wat moet je dan wél doen?

Als eerste: stap van je schuldgevoel af. Als je niet bij — pak ‘m
beet — grootvervuilers zoals Shell, Vitol of de Amsterdamse Havenpoort werkt, dan is elk schuldgevoel onterecht. Als tweede: roep de mensen en instituties die wel het verschil maken tot verantwoording. En precies dit is wat ik doe en waarom ik meedoe aan de klimaatactie van Code Rood: samen de Amsterdamse haven blokkeren als verzet tegen klimaatdestructie.”

Lees het volledige artikel
http://dorudi.nl/handelingen-die-het-verschil-maken/Wie: 
nn

13:00-15:00 | Er worden prachtige koppels gevormd tijdens de workshop Speed daten voor affiniteitsgroepjes. Tijdens de actie wordt het ‘buddy’ systeem gehanteerd. Een tweetal deelnemers vormt een buddy koppel. Twee of meer buddy koppels vormen een affiniteitsgroepje.

Zo wordt de veiligheid voor iedereen op een gemakkelijke en gezellige manier gegarandeerd. Buddies en affiniteitsgroepjes delen vooraf actie ervaringen. Ze spreken af bij wat voor scenario’s tijdens de actie zij zich comfortabel voelen en wanneer zij als affiniteitsgroepje een stapje terug zetten, of vooruit.

-----------------------ENGLISH------------------

13:00-15:00 | Lots of beautiful couples are being made during the Speed dating for affinity groups workshop. During the action the 'buddy' system will be used. Two participants form a buddy couple. Two buddy couples form an affinity group.

This buddy system is an easy and effective way to guarantee the safety for all participants during the action. In the workshop and the rest of the day the buddies and affinity groups take their time to share personal action experiences. They decide on the way they will deal as one with different action scenario's and to what extense they feel comfortable. One affinity group might temporarily take a step back in one situation, whereas the other agrees to move forward.Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

https://code-rood.org/index.php/nl/2017/06/23/live-blog-code-rood-vrijdag/

15:00-18:00 | Wat doet al dat hooi op ons kamp? Verwachten we solidaire koeien of worden we morgen misschien zelf als vee ingesloten? In beide gevallen staan we zij aan zij met alle dieren op deze planeet. De biodiversiteit neemt wereldwijd in extreem tempo af. Onderzoek wijst uit dat het tempo van uitsterven van diersoorten nog nooit zo hoog was sinds een komeet de aarde trof en alle dinosaurussen en hun metgezellen wegveegden!

Omdat de Amsterdamse haven een van de grootste kolen en benzine havens van de wereld is, draagt zij in grote mate bij aan de massa uitstervingen wereldwijd. Niet alleen door de vele gigatonnen CO2 uitstoot en andere broeikasgassen die al de grondstoffen die deze haven passeren zullen creëren. Maar ook direct door de destructie van regenwouden om ruimte te maken voor enorme palmolie plantages. Of open mijnen in Colombia, Indonesië en Zuid-Afrika waar de steenkool vandaan komt. Het landschap en dieren worden weggeveegd om winst te maken voor de grote bedrijven.

Dus, koeien die ons komen helpen, of ingesloten worden als koeien? De hooibalen zullen ons helpen tijdens de actie.

--------------ENGLISH------------
https://code-rood.org/index.php/en/2017/06/23/live-blog-code-rood-friday/

15:00-18:00 | What’s all that hay doing at the camp? Are we expecting solidarity cattle or perhaps we get cattled ourselves? Either way, we stand together with the animals on this planet. Biodiversity is already rapidly decreasing due to the effects of climate change. According to scientist the rate at which this mass extinsion is happening has never been so high after the comet that killed the dinosaurs!

The Amsterdam harbour is accountible as it is one of the biggest coal and petrol ports in the world. Thus contributing to many gigatons of CO2 and other greenhouse gasses. As well as the extraction of resources in many other parts around the world imported and exported in Amsterdam. Be it the destruction of rain forests with all their biodiversity, to create huge palm oil plantations. Or open pit mines in Colombia, Indonesia and South Africa from which we import our coal. The landscape and the animals are moved for profit of the few.

So cattle support or getting cattled, our hay stacks will help us during the action.

Foto: 


Wie: 
nn

18:00-19:00 | Rythms of Resistance is gearriveerd! Duidelijk te horen
samba klanken dreunen over het kamp. Enthousiastelingen sluiten aan om
wat feestelijke choreografieën te oefenen.

---ENGLISH---

18:00-19:00 | Rythms of Resistance has arrived! Clearly recognizable by their samba sounds that spread over the action camp. Enthousiastic people join in to practice the samba party cheorography for tomorrow.

Foto: 


Wie: 
nn

Chumbawamba-Coal not dole
https://www.youtube.com/watch?v=LzcN6C54PVIWie: 
nn

Live coverage in English:
https://www.unicornriot.ninja/?p=16470Wie: 
hf
Foto: 


Wie: 
coderood

Zingend loopt de stoet klimaatactivisten terug naar het kamp.

Foto: 


Wie: 
nn

Aanhoudingen bij protestactie havengebied
http://www.parool.nl/amsterdam/aanhoudingen-bij-protestactie-havengebied...Wie: 
nn

Afgesplitste actievoerders Code Rood gearresteerd
http://www.parool.nl/amsterdam/afgesplitste-actievoerders-code-rood-gear...Wie: 
linkertje

Klimaatprotest tegen fossiele brandstofhandel
https://www.ravage-webzine.nl/2017/06/24/klimaatprotest-tegen-fossiele-b...Wie: 
nn

'Milieuactivisten maken voor tienduizenden euro's schade'
http://www.parool.nl/amsterdam/-milieuactivisten-maken-voor-tienduizende...Wie: 
nn

Eventjes hoor, lieve indymedia mods, waarom staat dit nog steeds groots op de voorpagina, en niet iets over de G20? Of de nazi-demo?Wie: 
een mod

Een persoonlijke reactie van één mod op de klacht hierboven. Dat verslag van het protest tegen Wilders in Arnhem is nu inderdaad in de middenkolom gezet. Dank voor de betrokkenheid en oplettendheid.
Maar over de G20 in Hamburg: Er zijn veel aanvullingen geplaatst met daarbij ook linkjes naar andere sites en gekopieerde teksten. En ontstaat soms zelf een interessante discussie. Maar niemand heeft tot nu toe de moeite genomen om zelf een verslagje van een actie tijdens de G20 te schrijven en als nieuwe post te plaatsen. Als er een verzorgde post met verslag was geweest zou ik hem direct hebben gepromoot. Maar "Updates over de internationale mobilisatie tegen de G20-top in Hamburg (Duitsland)" is echter geen verslag maar in eerste instantie een aankondiging en die verklaring van de Rote Flora is ook niet echt iets voor in de middenkolom.
Het komt voor van mods zelf iets in elkaar breien van de informatie die her en der binnenkomt, maar dat is er deze keer even niet van gekomen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech