Antifascistische mobilisatie nekt internationale nazi-demo

Nieuws, gepost door: AFA Nederland op 18/06/2017 06:10:18

Wanneer: 18/06/2017 - 21:35

Wat een grootse terugkeer van Pegida Nederland en HoGeSa had moeten worden, liep vandaag uit op de kleinste opkomst in hun bestaan. De honderden nazi-hooligans uit het Duitse HoGeSa-netwerk waar Pegida-leider Wagensveld op had gehoopt kwamen niet, en toespraken van Britain First en een optreden van de Duitse nazi-band Kategorie C gingen niet door.


Antifascisten die in de stad waren hoefden uiteindelijk niet in actie te komen: van een noemenswaardige demonstratie was geen sprake, ook niet toen 15 Wagensveld-fans kort uitweken naar Hengelo. Wij zijn blij dat Enschede de verwachtte internationale nazi-demonstratie bespaard is gebleven.

De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat Duitse nazi’s uit het HoGeSa-kamp de Pegida demonstratie aan wilden grijpen voor een ‘succesverhaal’ á la Keulen 2014. Toen kwam HoGeSa met ruim 5000 neo-nazi hooligans samen waarna ze buurtbewoners, migranten en antifascisten aanvielen. In de aanloop naar vandaag verhardde ook de toon van Pegida-leider Wagensveld, die in enkele video’s op Facebook expliciet racistische opmerkingen tierde. De demonstratie leek even de grootste neo-nazi mobilisatie in Nederland sinds de 2e Wereldoorlog te worden. Onder effectieve druk van antifascistische tegenstand en een internationale antifascistische mobilisatie kondigde de burgemeester van Enschede uiteindelijk een algeheel demonstratieverbod af. Ondanks het verbod riep Wagensveld zijn aanhang op toch naar Enschede te komen en riep hij tenslotte een ‘Project X’ uit.

En dat demonstratieverbod was vandaag te merken. Enschede was grotendeels afgegrendeld en zowat alle toegangswegen naar de stad werden gecontroleerd. Auto’s werden onderschept en veel antifascisten werden de stad uitgestuurd. Enkele Pegida-aanhangers en neo-nazi’s werden ook onderschept of aangehouden. Er werde twee antifascisten aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering, maar beiden waren snel vrij.

Al in de ochtend werd het duidelijk dat er geen Duitse nazi-groepen op de trein stapten. Op de inmiddels bekende gezichten van Pegida na kwam er verder ook niemand op de ‘nu of nooit’-oproep van Pegida-leider Wagensveld af. Toen ‘s ochtends ook nog bleek dat Wagensveld zelf al was gearresteerd bleef er slechts een klein groepje van zijn aanhang over. Dit groepje werd kort na aankomst in Enschede naar de trein gevorderd, waarna ze nog in Hengelo uitstapten om daar een soort manifestatie te houden.

Het werd vandaag duidelijk dat de opzet van Wagensveld om aansluiting te zoeken bij extreem-rechtse hooligans en nazi’s weer strandde op effectief tegengeluid van antifascisten en daardoor volledig in het water viel. De vooraf groots aangekondigde demonstratie werd de kleinste bijeenkomst van deze extreem-rechtse club sinds hun oprichting.

Als Pegida van plan is om weer samen met nazi’s in Enschede te gaan demonstreren, dan zullen wij daar wederom tegen mobiliseren.

http://www.afanederland.org
http://www.nohogesa.noblogs.orgWie: 
nn

Met Pegida door Twente

door Leo van Raaij

Enschede - Het was niet de bedoeling, maar Pegida doorkruiste zondag een flink deel van de regio, op zoek naar een plekje om te demonstreren. Het ging van de Oude Markt in Enschede, via het Stationsplein in Hengelo naar het arrestanten-complex in Borne.

Demonstratie: Meer media dan mensen

Plaatsvervangend woordvoerder Asje Bello weet aan het begin van de zondagmiddag, op de Oude Markt in Enschede, al waar de reis van Pegida door Twente vandaag eindigt: het arrestantencomplex in Borne. Haar voorman Edwin Wagensveld is immers even eerder door de politie opgepakt en naar Borne gebracht. "En we hebben afgesproken, dat als iemand wordt opgepakt, we op hem wachten", zegt Bello, die door de aanhouding ineens volop in beeld is.

Op de Oude Markt bedient ze zich, net als Wagensveld, niet van zachtzinnige teksten. Ze spreekt van 'Erdogan-praktijken' en dat 'de linkse kliek regeert'. Bello wordt door agenten staande gehouden, gecontroleerd en vervolgens weggestuurd. Ze is boos dat er niet in Enschede gedemonstreerd mag worden.

Op het Ei van Ko, bij het stadhuis, informeert de Enschedese Chantal bij agenten of ze nog wel naar huis kan lopen. Ze woont in de Begoniastraat, vlakbij het Polaroidterrein waar gedemonstreerd zou worden. Ze had een vaderdagontbijt in de stad en wil straks uit voorzorg met haar drie kinderen weg van huis. "Demonstreren mag dan wel niet, maar je hoort dat ze toch komen. Dus gaan we een middag weg", zegt Chantal. De agenten melden haar dat ze kan gaan en staan waar ze wil.

Het is een bonte verzameling, de circa 25 Pegida-aanhangers die een dagje Twente doen. Sommige met tattoos, maar ook netjes geklede dames en heren, bejaarden, dertigers en een travestiet. De aangekondigde antifascisten zijn in geen velden of wegen te zien. Maar demonstreren is voor Pegida uit den boze. Althans... in Enschede. Tegen een uur of één komt de boodschap: we gaan naar het station in Hengelo.

Een stoet mediavertegenwoordigers trekt achter de Pegida-karavaan aan, die tegen half twee arriveert op het stationsplein in Hengelo. De aan het plein gevestigde koffiezaak Coffee Industry heeft ineens veel klanten. En plotseling verschijnt ook een flink aantal politiebusjes. Iedereen moet zich legitimeren, maar niemand wordt weggestuurd. Dan schettert van de overkant vanuit een megafoon ineens: 'Pegida heeft het recht te demonstreren!'

In Hengelo, voor het station, neemt Pegida dat recht. De aanhangers rollen een spandoek uit en lopen een rondje over het Stationsplein. Over het nagenoeg lege plein schalt: 'We zijn niet bang voor de Islam' en 'Geen jihad in ons land'. Politie, pers en een kluitje treinreizigers kijken toe, soms geamuseerd. Ingegrepen wordt er niet en dat lijkt de juiste strategie.

"Ze hebben in feite gewonnen, die antifascisten", zegt Pegidalid Piet Koremans wat later. "De antifascisten maken uit wie er mag demonstreren in Enschede."

Een agent wil graag weten wat verder de bedoeling is in Hengelo. Terwijl op de achtergrond een paar hardliners scanderen dat ze geen jihad in Nederland willen, legt Asje Bello uit dat het een 'stil protest' is. Even later gaat de megafoon weer in de plastic tas, want de tocht gaat nu naar Borne. Daar zit niet alleen Wagensveld, maar ook zijn vrouw en twee andere Pegida-aanhangers. Bello wil graag naar binnen in het arrestantencomplex, maar er reageert niemand op haar aanbellen. Ook het gezang van haar achterban - 'Edwin moet vrij' - en het roepen door de megafoon - 'kunt u ons even te woord staan?'- blijven onbeantwoord.

"We gaan niet weg. We wachten tot Edwin vrijgelaten wordt", zegt Bello. "En als hij vrij komt, dan komt hij ook weer terug naar Twente. Want we hebben nog een rekeningetje te vereffenen met Enschede."

Twentse Courant Tubantia . . . 19-06-2017

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 4, pagina 5

foto: ENSCHEDE: De dag begint met arrestaties voor het station.
Onverwacht duiken Pegida-aanhangers op met een spandoek en megafoon.
BORNE: 'Edwin moet vrij', vindt Asje Bello.Wie: 
nn

Politie is de baas

door Lucien Baard

Enschede - : Een grote politiemacht heeft in Enschede gisteren rechtsextremisten en antifascisten geen kans gegeven te demonstreren. Edwin Wagensveld, leider van het extreemrechtse Pegida, werd gearresteerd.

Ruim 80 potentiële demonstranten, van zowel extreemrechts als -links, werden gisteren al bij de gemeentegrens onderschept en teruggestuurd. Tien mensen zijn gearresteerd; uit beide kampen evenveel. Ze werden aangehouden voor belediging, racisme, bedreiging en verboden wapenbezit. De politie nam een boksbeugel en een vlindermes in beslag. Voorman Edwin Wagensveld van Pegida Nederland mocht pas in de loop van de avond de cel uit. Hij kondigde aan op 6 augustus opnieuw te demonstreren in Enschede.

Enschede had de demonstraties verboden en een noodverordening afgekondigd met een samenscholingsverbod. Maar beide kampen bleven oproepen massaal naar de stad te komen en probeerden ook vanuit Duitsland aanhang te mobiliseren. Wagensveld maakte videoboodschappen waarin hij zei ondanks het verbod te zullen komen. Maar hij zette gisteren koud een voet op Enschedese bodem of hij werd al opgepakt voor het overtreden van de noodverordening.
Opruiing

Wagensveld wordt ook verdacht van opruiing door zijn oproepen om naar Enschede te komen. "Er was geen enkele twijfel dat hij kwam om toch te demonstreren", aldus politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. De aanhouding leidde tot woede bij Pegida. De tweede persoon, in de organisatie, Asje Bello, nam daarna het heft in handen. Zij wist het centrum te bereiken, maar werd uiteindelijk op de Oude Markt staande gehouden en gesommeerd Enschede te verlaten. Onder politiebegeleiding werd ze naar haar auto gebracht, waarna zij met een kleine aanhang in Hengelo en Borne protesteerde. In Enschede zaten toen op volle terrassen nog wel sympathisanten van beide kampen. Ze hielden zich koest.

De politie voerde 's ochtends al identiteitscontroles uit in de belangrijkste straten richting de binnenstad. Ook werd het verkeer op de snelweg in de gaten gehouden. De politie was massaal op de Oude Markt en bij het station aanwezig. Er was politie te paard, ME stond paraat. Een waterkanon was ter plekke, evenals videobusjes die door het centrum reden.
Manschappen

De politie wilde niet zeggen hoeveel manschappen werden ingezet. Rond 15.00 uur trok de politie zich langzaam terug uit de stad. Om 16.00 beëindigde ze de inzet.

De demonstratie van rechtsextremisten en de tegendemonstratie van antifascisten waren verboden, omdat volgens locoburgemeester Eelco Eerenberg de veiligheid in de stad niet meer te garanderen was. Beide kampen waren te veel uit op een confrontatie. De politie is 'tevreden' over het eigen optreden. "We hebben laten zien dat we doen wat we zeggen. En we hebben de rust gehandhaafd."

Pagina 4 & 5 Met Pegida op tournee door de regio

Twentse Courant Tubantia . . . . 19-06-2017

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 1, pagina 1

foto: Hugo Kuijper spuwt zijn gal in een megafoon.
PEGIDA-voorman Wagensveld al meteen gearresteerd


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech