Op naar Maastricht, Aken, Luik,... tegen Tihange (25/06)!

Nieuws, gepost door: nn op 15/06/2017 06:07:23

Wanneer: 15/06/2017 - 05:46

Op 25 juni zal er een protest plaats vinden tegen de kerncentrale in Tihange. Dit kerncentrale-park is er een van de twee in België en is niet ver van de Nederlandse en Duitse grens. Een eventuele ramp zou dan ook gebieden in alle drie de landen treffen. Daarom wil men volgende week zondag een menselijke ketting vormen die grofweg Maastricht, Aken, Luik en Tihange aandoet. Het aantal benodigde individuen; 60.000. De voorbereidingen zijn in volle gang.


Een update over de situatie op het moment:

-> Even was het onduidelijk of het protest wel door kon gaan. Door strenge veiligheidseisen (verkeersregelaars, bewegwijzering etc.) kwam de organisatie voor een extra kostenpost te staan van 60.000 euro. Exact een week geleden werd duidelijk dat de provincie Limburg, in samenwerking met 6 gemeenten (Maastricht, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem en Heerlen), alle kosten voor haar rekening neemt!

-> Vijf dagen geleden werd er bekend dat er toch 70 nieuwe scheurtjes in het reactorvat van Tihange-2 zijn aangetroffen. De Belgische minister Jan Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken zegt echter dat er geen reden tot onrust is, de meet-apparatuur is nu anders opgesteld dan 5 jaar geleden, dus misschien waren ze er al(?). Het vat zou tijdens de constructie (1981) niet goed zijn gemaakt.

-> De PvdA gemeenteraadsfractie in Heerlen roept ook bedrijven op om in verzet te komen tegen de kerncentrale. Bij een kernramp zouden ook bedrijven de klos zijn en in een open brief vraagt de PvdA zich dan ook het volgende af; "Wat als door een ramp bij Tihange gegevens en infrastructuur verloren gaan? Hoe zit het dan met alle studenten van de Open Universiteit? Hoe zit het met al die Nederlanders die afhankelijk zijn van het functioneren van de belastingdienst? Hoe zit het dan met de pensioenen van leerkrachten, ambtenaren, en mensen in de bouw?"

-> Het benodigde aantal mensen lijkt niet te worden gehaald. Daarom is de roep om deel te nemen nog harder geworden! Het is belangrijk om te laten zien dat de sluiting van het kerncentrale-park in Tihange een breed gedragen wens is. Op plekken waar er mensen te weinig zijn, zullen linten worden ingezet om de gaten op te vullen.

Zien we jullie de 25ste in het zuiden?


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech