Protest-kraak in Maastricht

Nieuws, gepost door: nn op 06/06/2017 06:09:28

Wanneer: 06/06/2017 - 07:46

Afgelopen zaterdag hebben +/- 70 krakers het leegstaande pand op de hoek van de Boschstraat in Maastricht bezet. Dit pand heeft jarenlang dienst gedaan als gekraakt politiek- en cultureel centrum waar tal van activiteiten werden georganiseerd. Het moest wijken voor een toneelgroep en vervolgens de uitbreiding van de naastgelegen Muziekgieterij. Ontruiming volgde, niet lang nadat ook het aansluitende gekraakte hotel werd ontruimd. Drie jaar later staat het pand echter nog steeds leeg. Dat terwijl er al zoveel leegstand is en meerdere Maastrichtse kraakpanden met ontruiming worden bedreigd.
De kraak is maar van korte duur, plannen lijken immers nu echt plaats te gaan vinden en het is de bedoeling van de krakers om een discussie te openen over leegstand en gebruik hiervan. De hele dag staan er discussies, muziek en gezamenlijke diners op het programma. Het pand word ook toegevoegd aan de lopende kunsttour. De kraak kan, hoewel er ook discussie is binnen de kraakbeweging over de duur van de kraak, op veel sympathie rekenen.

De bewoners en activiteiten welke waren gehuisvest binnen het pand, bekend in Maastricht als de Mandril, hebben na de ontruiming hun toevlucht gezocht in een ander kraakpand enkele straten verder. Nu, voor 1 dag, zijn zij weer terug en herinneringen worden boven gehaald. In de avond vertrekt iedereen weer en sluit de deur van het pand opnieuw. Voor hoelang?

Mandril: https://www.facebook.com/MCCMaastricht/
Video van ''vroeger'': https://www.youtube.com/watch?v=h7uWxaFQ7Wc
Nieuwsbericht: http://www.limburger.nl/cnt/dmf20170603_00041399/jongeren-nemen-pand-in-...

Recent nieuwsbericht over een andere gekraakte vrijplaats in Maastricht: http://www.limburger.nl/cnt/dmf20170521_00040787/krakers-bezetten-tuince...

* Foto's van verschillende internet-locaties afkomstigWie: 
nn

*Foto's van verschillende internet-locaties afkomstig

Foto: 


Wie: 
ouwesiem

'Drie jaar onnodige leegstand'

door Ronald Colee

Maastricht - Culturele vrijplaats heropend. Ongeveer zeventig actievoerders namen zaterdag voor een dag De Mandril aan de Boschstraat in als protest tegen het gevoerde leegstandsbeleid van de gemeente Maastricht.

Het was een culturele vrijplaats waar elke dinsdag vermaarde jamsessies werden gehouden, open mike-avonden plaatsvonden, waar je yogalessen kon volgen en waar bezoekers elkaar tijdens free schoolsessies op vrijdagavond over allerlei onderwerpen onderwezen.

Maar waar ook initiatieven als de Foodbank en het WE-festival zijn ontstaan: De Mandril, gevestigd op de Boschstraat tussen de huidige Muziekgieterij en het vroegere Hotel de Ossenkop.

Zere been

Drie jaar geleden moest deze broedplaats verhuizen omdat de Toneelgroep Maastricht het pand in gebruik zou gaan nemen, maar daar kwam niets van terecht.

Vervolgens zou het pand betrokken worden bij de uitbreidingsplannen van de huidige Muziekgieterij, maar die werden telkens uitgesteld. Dus staat het pand nu al drie jaar onnodig leeg. En dat is tegen het zere been van zo'n zeventig jongeren die zaterdagmorgen het pand innamen, uitgerust met spandoeken, een generator, emmers water, bouwlampen, een muziekinstallatie en pamfletten. De teksten daarop lieten niets aan duidelijkheid te wensen over: 'Culturele vrijplaats ontruimd voor drie jaar leegstand', 'Culture needs diversity, give it space' en 'Cultuur 'n (d)rol van betekenis' maken duidelijk waar deze groep voor staat en wat ze van het huidige culturele en leegstandsbeleid van de gemeente Maastricht vindt. Woordvoerster Roos Derks wijst naar de overkant van de straat naar de Pathé bioscoop. ,,Moet je kijken hoeveel geld die heeft gekost en wat een flop het is geworden. Terwijl hier een hotspot zat die moest verdwijnen."

Ze benadrukt dat de groep het pand niet gaat kraken en de uitbreiding van de Muziekgieterij niet wil dwarsbomen. ,,We heropenen het voor een dag en houden vervolgens een open podium waar plek is voor muziek, theater, discussies en het gesproken woord. Zo komt filosoof René Gabriëls een lezing houden, waarna we met zijn allen gaan eten verzorgd door de Foodbank die van overtollig voedsel van de markt en supermarkt heerlijke maaltijden bereidt. Ook zo'n initiatief dat in de oude Mandril is ontstaan."

Erkenning

Derks hoopt dat met deze actie culturele vrijplaatsen erkend worden en creatievelingen de ruimte krijgen om zich te ontplooien. ,,We hebben niet veel nodig. Alleen een plek waar de gemeente het ons niet te lastig maakt met allerlei onredelijke eisen. Want ook wij willen bijvoorbeeld (brand)veilig wonen. Een culturele vrijplaats is echter niet alleen een plek om te werken, maar ook om te wonen. Want kunst is geen product, het is ook een manier van leven. Daarvoor moet je kunnen experimenteren.

Alleen zo creëer je een bruisende stad."

PDF-bestand van dit document

Dagblad de Pimburger . . . . . . 06-06-2017


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech