[update] Aken: zitting #16

Nieuws, gepost door: nn op 11/04/2017 04:09:35

Wanneer: 11/04/2017 - 20:26

voor meer over deze zaak check www.solidariteit.noblogs.org

Tijdens de zitting op 7 april heeft de agent die verantwoordelijk is voor de overval op de Pax-Bank een verklaring afgelegd. Toendertijd behoorde hij toe aan het LKA, alhoewel hij tegenwoordig voor de BKA werkt; hij was ook aanwezig tijdens verschillende bezoeken aan de kameraden.
Voordat hij zijn verklaring begon hebben de advocaten geklaagd dat er delen van het dossier zijn die te maken hebben met deze verklaring, en die de advocaten pas dezelfde ochtend te zien hebben gekregen, zodat de rechter de getuige verboden heeft over dit deel te praten (o.a. een biometrisch expert, een onderschept whatsapp bericht). In 2004 was dezelfde agent verantwoordelijk voor het onderzoek naar de overval van de “Aken 4”.

Hij verklaarde dat zijn collega’s hem gebeld hadden na de overval en dat hij toen naar de bank is gegaan. Toen hij arriveerde waren zowel het gereedschap dat in de bank gevonden was als de plastic tas die buiten lag (met daarin een pruik, een jas, een zonnebril, een pistool, etc.) al als bewijs op een tafel uitgestald. Verder zei hij dat de Duitse politie onze kameraad achtervolgd heeft toen ze een bezoek bracht aan haar familie in Duitsland en ook toen ze naar Berlijn ging, alhoewel dit niets relevants voor het onderzoek opgeleverd heeft. Hij verklaarde dat ze van plan waren haar op het Duitse terrein te arresteren, maar er uiteindelijk vanaf hebben gezien vanwege de onmogelijkheid deze operatie binnen 24 uur voor te bereiden. Ze hebben haar achtervolgd naar het vliegveld en daar DNA monsters van haar koffer genomen.

Wat betreft het Spaanse gedeelte heeft hij verklaard dat zodra er een overeenkomst in het DNA was, hij en verschillende collega’s naar Barcelona gegaan zijn voor een vergadering met de mossos d’esquadra, daar de Catalaanse smeris bijzonder geïnteresseerd was, volgens hem. Tijdens deze ontmoeting deelden ze theorieën over de financiëring van een veronderstelde terroristische anarchistische organisatie (GAC), de connecties tussen anarchisten uit verschillende landen, en andere dingen. Op de vragen van de advocaten antwoordde hij dat ze er op geen enkel moment bij stil hebben gestaan of er een juridisch bevel lag of niet voor het nemen van nieuwe DNA monsters van onze kameraden (van een bierblikje en een valse alcoholtest) en dat ze het volle vertrouwen hebben in de Spaanse politie. De advocaten hebben daarna een aantal van de fouten in het dossier laten zien: in de gretige interesse van de officier en de Duitse en Spaanse smeris in het creëren van links tussen anarchisten op internationaal niveau, citeren ze de overval in 2004 (van de “Aken 4”) alsof deze in 2014 heeft plaatsgevonden. Verder hechten ze veel waarde aan een onderschept telefoongesprek vanwege haar inhoud and omdat dit gesprek volgens hen een aantal dagen na de overval plaatsvond, terwijl aangetoond kon worden dat het eigenlijk een jaar later was; namen van straten die niet bestaan, etc.

Hij beantwoordde de vragen van de rechter en advocaten ontwijkend (ik weet het niet, dat kan ik niet zeggen, dat herinner ik me niet meer…). Bijvoorbeeld of hij wist waarom de Spaanse politie GAC als een terroristische organisatie beschouwt (weet hij niet), waarover ze gepraat hebben tijdens de ontmoeting in Barcelona (kan hij niet zeggen), met wie hij daar was (kan hij niet zeggen, maar ongeveer 7/8 smerissen in totaal), of hij over de zaak gepraat heeft met de adjunt inspecteur van de mossos d’esquadra toen deze naar Aken kwam (niet gepraat maar ze hebben elkaar wel ontmoet?), etc.

Aangezien er een deel van het dossier nieuw is voor de advocaten, is het niet uitgesloten dat deze getuige opnieuw opgeroepen kan worden om een verklaring af te leggen.

In de zaal waren er verschillende mensen die onze kameraden kracht en ondersteuning gaven.

De volgende zitting zal plaatsvinden op 24 april. Verschillende delen van het dossier zullen besproken worden. Het ziet ernaar uit dat dit een korte zitting zal zijn.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech