Persverklaring Amsterdamse krakers inzake Ruijterkade 110

Nieuws, gepost door: Amsterdamse Krakers op 30/03/2017 03:12:55

Wanneer: 30/03/2017 - 11:31

Oscar Stradmann heeft een Kalimero-Complex en vindt bij AT5 en de VVD een zachte schouder om uit te huilen

Na de berichtgeving van AT5 woensdagmorgen, waarin te lezen valt dat de vastgoedcowboy Oscar Stradmann en zijn cronies vanochtend -­ tot hun grote ontsteltenis- ontdekten dat het pand aan de de Ruijterkade nr. 110 te Amsterdam gekraakt was, waren onze geliefde VVD-raadsleden er als de kippen bij om er schande van te spreken : ” Dit is de omgekeerde wereld. @MariannePoot vraagt in de gemeenteraad uitleg van de burgemeester. Juist eigenaren verdienen bescherming.” Het doorgewinterde journaille insinueert in hun voorstelling van zaken dat Oscar pas woensdagochtend tot de vervelende ontdekking kwam dat zijn pand was geannexeerd, het tegendeel is echter waar.

De krakers
De Amsterdamse kraakbeweging heeft het object aan de de Ruijterkade 110 zondag 26 maart 2017 in gebruik genomen. De aanwezige politie heeft hiervan notitie gemaakt de eigenaar stante pede geïnformeerd. Over hun motieven zijn de krakers eenduidig: “Wij willen het pand zo snel mogelijk in bewoonbare staat terugbrengen. Het is een gotspe dat huizen in Amsterdam, waar de woningmarkt door verregaande liberalisering, privatisering en AirBNB-gerelateerde shortstay onder extreme druk staat, langdurig leeg staan en zelfs moedwillig worden vernield. De laatste (sociale) huurder is, volgens onze bronnen bij het wijksteunpunt wonen, in 2015 het huis uitgetreiterd. Onderliggende etages zijn in dat jaar weggesloopt, waarna de woonsituatie dusdanig is verslechterd dat de huurder ‘vrijwillig’ is vertrokken. ”

Het pand
De Ruijterkade 110 vertoont echter wel sporen van bewoning tussen 2015 en maart 2017. Of dit Oscar Stradmann was, zoals hijzelf tegenover AT5 en het Parool beweert, of een aantal gelukszoekers die via een achterraam naar binnen zijn geklommen, valt niet met zekerheid te zeggen. Tenzij de heer Stradmann er zéér slechte hygiënemaatregelen op na houdt, kan de tweede optie verklaren waarom het pand afgelopen zondag bij binnenkomst aangetroffen werd met aanzienlijke hoeveelheden excrementen in hoekjes, vloeren bezaaid met lege bierblikken, en een kniediep aan post achter de voordeur. Dat Stradmann er in de tussentijd een inschrijfadres op nahoudt op Binnen Bantammerstraat 6C, een meervoud aan vastgoed-B.V. ’s bezit en een adresje aan de infameuze Baambrugse Zuwe -ook wel ‘het maffialaantje’ aan de Vinkeveense plassen genoemd- (link http://www.crimesite.nl/maffialaantje-aan-de-vinkeveense-plassen/) te Vinkeveen bezit, lijkt hem naar eigen verklaring van een leven in het zolderhuis van de Ruijterkade niet te weerhouden. De oplettende lezertjes hebben inmiddels wel in de gaten dat Oscar wanhopige kletsverhalen verkoopt aan een gretige pers. Temeer vanwege de bewering dat de pandjesbaas deze ochtend ‘met stomheid geslagen was’ toen hij de krakers in zijn pand ontdekte.

De Confrontatie
Nadat de politie Stradmann op 26 maart op de hoogte stelde van het onvermijdelijke, bewust dat er bij gebrek aan vergunningen en serieuze plannen geen juridisch fundament is op grond waarvan ontruiming kan plaatsvinden, heeft hij reeds maandag een groep geweldadige bouwvakkers op het pand afgestuurd.
Deze provisorische knokploeg heeft geprobeerd de woning binnen te breken maar is door sympathisanten en de -later aanwezige- politieagenten weggestuurd. Twee dagen later keren ze echter terug met een kleine shovel, waarmee ze onvakkundig een van de dekplaten uit de gevel rammen en proberen zich een weg naar de bovenwoningen te breken. Opnieuw bieden de aanwezige bewoners, alsook sympathisanten verzet tegen dit brute geweld, waarbij de -het gaat haast vervelen- opgetrommelde agenten de inmiddels naar buiten gewerkte bouw//knokploeg met een ernstige waarschuwing wegens huisvredebreuk heenzenden. Dat de aanwezige filmploeg van AT5 aan Stradmann een warme schouder bood om uit te huilen over het affreuze onrecht dat hem is aangedaan, kan niet als uitzondering gezien worden. Ook de VVD stond klaar om het ‘onrecht’ scherp te veroordelen, en sprak daarbij van een “omgekeerde wereld”. De VVD, die zich recentelijk vaker aanmoedigend opstelt bij buitenrechtelijk geweld tegen huurders en krakers (zie o.a. kraak Rijnstraat 5 februari), creëert hiermee een gevaarlijk precedent. De partij, die veroordeelde- en verdachte witteboordencriminelen graag onder haar leden schaart, werpt zich telkens op als beschermheilige van de vastgoedpenose die Amsterdam tot een onbewoonbaar miljoenenreservaat willen omvormen.

North Orleans
Op 11 februari jongstleden huilde hij bij het Parool nog krokodillentranen over een van zijn andere vastgoedescapades, genaamd North Orleans. Wethouder Laurens Ivens zou hem smadelijk hebben bejegend en mogelijk zijn zaakjes ondermijnen, toen eerstgenoemde schande sprak van ‘Studentenwoningen’ die voor het schappelijke bedrag van een maandelijkse € 1500,- verhuurd zouden worden. Dat de wethouder, gemeenteraadsleden en een toenemend aantal Amsterdammers Stradmann kennen als een crook, is volgens hem gemeen en onterecht. Dat hij zaken doet- en zich associeert met een scala aan vastgoedcriminelen doet weinig goeds voor dit duistere imago. Zo is zijn brievenbusfirma Spijker & Hamer Beheer B.V. ingeschreven in een kantoortje dat toevallig eigendom is van Libra International (te weten: de nazaten van wijlen witwasser Willem Endstra), zijn de vastgoedontwikkellingen rondom North Orleans twee handen op een buik met de infameuze Batavia B.V. (Peters & van der Vloodt).

Geldgebrek
Rondom het pand aan de Ruijterkade 110 heeft hij ook het een en ander uit te leggen. In januari 2005 koopt Stradmann het pand voor c.a. € 500.000,00 om het in maart 2005 aan een van zijn eigen B.V. ’s door te verkopen voor c.a. € 750.000,00. De financiering voor deze aankoop betreft een bij hypotheekverstrekker Achmea afgesloten lening van € 18 miljoen. Dat Achmea bereid was voor dit bedrag garant te staan doet megalomane plannen vermoeden, die overigens nooit tot wasdom zijn gekomen. Of de hypotheek dan ook ooit te gelde is gemaakt, is onduidelijk.
Stradmann lijkt sinds begin 2017 met een liquiditeitsprobleem te kampen. Een krappe week na de mediastorm rondom North Orleans sluit Stradmann een lening af voor een bedrag van € 1.5 miljoen, waarbij de Ruijterkade 110 als onderpand dient. Opvallend, omdat de lening een rentevoet van 10% heeft, een looptijd van slechts één jaar en bovendien een ‘onderonsje’ is tussen Zwols Belang B.V. en Stradmann. (Zwols Belang B.V. is eigendom van de in Amsterdam opererende vastgoedbaas Peter Oerlemans) De lening bevat tevens geen enkele clausule die, zoals gebruikelijk is, de hypotheeknemer verplicht het geld in het onderpand te investeren. Wie een kortdurende lening voor € 1,5 miljoen afsluit bij een amateurbankier als Oerlemans, onder een exorbitante 10% rente, zal zichzelf in een onmogelijke positie hebben gemanouvreerd, en kan vragen verwachten.
Dat juist het onderpand van deze lening inmiddels gekraakt is zal Stradmann niet lekker zitten, en kan verklaren waarom een knokploeg de ‘snelle’ buitenrechtelijke oplossing lijkt voor een monster dat hij in de afgelopen twaalf jaar zelf gecreëerd heeft.



Wie: 
nn

kraken is nodig voor buitelanders inlanders is hut eigen skult!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech