Pegida Nederland op zoek naar momentum

Nieuws, gepost door: Rotterdam tegen Racisme - kom dit weekend in actie tegen Pegida in Utrecht! op 08/02/2017 02:12:26

Wanneer: 08/02/2017 - 11:54

Op zondag 11 oktober 2015 maakte Nederland, middels een staande demonstratie in Utrecht, kennis met het uit Duitsland overgewaaide fenomeen 'Pegida'. Pegida staat in het Duits voor 'Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes'. De term 'islamisering' kennen we natuurlijk van PVV-voorman Geert Wilders en lijkt inmiddels een ingeburgerd woord, ook op de ministeries in Nederland.

Tatjana Festerling, Tatjana Schimanski,Edwin Wagensveld, Bastheim, Torsten Frank
Andi van Heim, Anja Wagensveld, Florens van der Kooi, Robert Schaap, Voorpost NL
Familie Kuipers, Jose Kuipers, Ellen Kuipers Piet Kuipers, Pegida, Pegida NL

In Duitsland lag dit anders en was het gebruik van dit woord voorbehouden aan de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. De schok was dan ook groot, en werkt nog steeds door. Nadat de eerste demonstratie van Pegida (belangrijkste thema: wapenleveranties aan de Koerdische PKK voor hun strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië in oktober 2014 160 mensen trok, werden dat er in Dresden elke maandagavond duizenden, soms zelfs twintigduizend, bijeenkomsten waar ontevreden burgers zich keerden tegen migranten, asielzoekers, multicultureel beleid, de Europese Unie en het Duitse establishment in het algemeen.

Pegida ('wir Sind Das Volk', de leus die beroemd werd door de Oost-Duitse demonstranten voorafgaand aan de val van de muur in 1989) was geboren en er ontsproten al snel overal in Duitsland lokale 'pegida's' met namen als 'Bargida' (Berlijn), 'Legida'(Leipzig), 'Kogida' (Keulen) etcetera. Groepen van de German Defence League en uit de Identitaire beweging, en ook van de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) sloten zich aan hielpen mee met de organisatie. In het begin waren er ook duidelijke verbanden met HoGeSa (Hooligans Gegen Salafisten), een samenwerkingsverband van extreemrechtse hooligans, neonazi's, de Duitse band Kategorie C en anderen die met gewelddadige demonstraties, met als enige thema 'antibuitenlander' van zich lieten horen.

Vlak na de eerste Pegida-demonstraties liet HoGeSa in Keulen voor het eerst van zich horen. Vijfduizend van haar aanhangers trokken vernielingen plegend door de binnenstad en vielen'buitenlandse' winkels aan. HoGeSa zou je als gewelddadige afstammeling van Pegida kunnen zien, maar heeft een minder mobiliserende werking dan Pegida, Tegenstanders van Pegida laten zich uiteraard ook horen, van het maatschappelijk middenveld (vakbonden, kerken, moskeeën, linkse politieke partijen) tot aan radicale antifascisten, die zich met name keren tegen de aanwezigheid van hardcore neonazi's in de Pegida-demonstraties.

Vrijwel elk weekend zijn er op meerdere plaatsen in Duitsland Pegida-marsen en blokkades van tegenstanders en antiracistische manifestaties. En het lijkt niet minder te worden: zo waren er alleen al op 4 januari dit jaar Pegida-marsen in Berlijn, Kassel, Chemnitz, Dresden en Duisburg.

Inmiddels is Pegida ook een exportartikel geworden en zie je 'bewegingen of 'organisaties' onder die naam ontstaan in Vlaanderen, Oostenrtjk, Tsjechië, Polen, Hongarije, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, Denemarken, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië. Men manifesteert zich op Facebook, niet in officieel verenigingsverband of als een partij, en heeft contacten met het bijvoorbeeld Vlaams Belang, het Franse Front National, het Britse UKIP en de Italiaanse Lega Nord. Uiteraard draaien die afdelingen met wisselend succes. Op 6 februari 2016 organiseren ze de'Dag van de Europese Patriot' met demonstraties in verschillende (hoofd)steden in Europa.

Foto 1. Het leiderschap van Pegida Nederland is, sinds het vertrek van medeoprichtster Raffie Chohan, inmiddels een Duitse aangelegenheid geworden. Van links naar rechts: de Duitse rechts-extremist Tatjana Festerling, daarnaast in grijs t-shirt de in Bastheim (Duitsland) woonachtige Nederlandse wapenhandelaar Edwin Wagensveld, daar weer naast met halflang rossig haar de Duitser Torsten Frank, vriend en organisatorische rechterhand van Edwin Wagensveld en helemaal rechts een andere extreemrechtse Duitser.

Tatjana Festerling aka Tatjana Schimanski is één van de oprichters van de lokale Hamburgse fractie van de Alternative für Deutschland (AfD); een in februari 2013 opgerichte Duitse extreemrechtse eurosceptische politieke partij. Festerling maakte van februari 2015 tot begin april 2016 - samen met ex-inbreker en voormalig drugshandelaar Lutz Bachmann - deel uit van het Pegida Dresden leiderschap. Ook nam zij als Pegida kandidaat deel aan de burgemeestersverkiezingen van Dresden op 7 juni 2015, waar ze 9,6% van de stemmen behaalde. Ze komt ook aan het woord in de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Wij zijn het volk’ van 2 oktober 2016. www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/wij-zijn-h...

Foto 2. De Pegida Nederland demonstratie op de Esplanade in Almere op zaterdag 7 mei 2016. Een demonstratie waaraan hooguit 45 deelnemers mee deden. Volgens Edwin Wagensveld moest de oorzaak van de lage opkomst gezocht worden in het mooie weer en wegwerkzaamheden aan de autosnelweg A1.

Van links naar rechts: In het zwart Andi van Heim uit Sassenheim, op de achtergrond met zwarte hoed en legging voorzien van kleurige rondjes Raffie Chohan, in het roze shirt met zwarte zonnebril de vrouw van Edwin Wagensveld Anja Wagensveld, daarachter met zwarte zonnebril Astrid Bello, daar weer achter in wit overhemd Hugo Kuijpers, op de rug gezien met blauw t-shirt, kaki kleurige broek en oranje veiligheidsjasje de leider van de Nederlandse tak van de ultranationalistische actiegroep Voorpost Florens van der Kooi, helemaal rechts in grijze kleding gestoken en een zwarte camera in zijn hand houdend de voorzitter van Voorpost Nederland Robert Schaap. De figuren in oranje veiligheidshesjes zijn leden van of gelieerd aan de ultranationalistische actiegroep Voorpost.

Foto 3. Familie Kuipers, vaste Pegida demonstranten. Van links naar rechts; moeder José Kuipers rechts daarnaast de (vrijgezelle) dochter Ellen en helemaal rechts staand vader Piet.

Tags: D.S.D.A dtg pegida


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme - kom dit weekend in actie tegen Pegida in Utrecht!

En in Nederland dus. Maar hoe gaat dat nu inmiddels hier? De afgelopen jaren hebben Nederlandse rechtsextremisten al vaker geprobeerd succesvolle concepten uit het buitenland in Nederland te introduceren. Denk aan Stop Islamisation of Europe (SI-OE), Blood & Honour, toentertijd de Dutch Defense League (DDL), Autonome Nationalisten of lD-verzet. Door onderlinge ideologische verschillen, ruzies en vooral door druk vanuit de samenleving (al dan niet
aangejaagd door antifascisten) zijn dit allemaal min of meer marginale clubjes gebleven of zijn ze helemaal verdwenen. De centrale vïaag is of Pegida dit kan doorbreken. Kan Pegida de verschillende bloedgroepen binnen het extreemïechtse Nederlandse spectrum wél verenigen? En een net imago behouden om zo door te groeien tot een (politieke) factor van belang?

Aan zelfvertrouwen in ieder geval geen gebrek bij organisatoren Edwin Wagensveld en Raffie Chohan. Zij distantiëren zich van extreemrechts en verbieden racistische leuzen en symboliek op hun demonstraties. Verder zijn ze tegen van alles (TTIP, EU), maar werken dat verder niet uit. Hun antiislamagenda is zoals die van de PVV en Wilders: Boerkaverbod, paspoorten afpakken van radicaliserende moslims, moskeeën waar haat gepredik wordt sluiten, hoofddoekjes uit de scholen en gemeente-instellingen. Op hun Facebookpagina's worden dan ook vooral deze onderwerpen besproken, met de gebruikelijke haat tegen links, tegen de multiculturele samenleving en met oproepen tot geweld tegen moskeeën en asielzoekerscentra en de meest vuige racistische praatjes,
die helaas in het Nederland anno zo16 zo gewoon lijken te zijn. De moderator heeft zijn handen vol aan het reageren op dat soort berichten op de Pegida-pagina's, 'dat dat toch niet handig is'. Om die berichten vervolgens gewoon te laten staan.

Is die Wagensveld een verbindend persoon? Woonachtig in Duitsland en betrokken (onder andere als spreker) bij de Pegida-organisatie in Dresden, haalde hij op 13 april 2015 Geert Wilders naar Dresden, nadat Wagensveld zelf eerder al een welkomstboodschap van de PW-leider had voorgelezen. Toch blijft Wagensveld zeggen dat hij geen contact heeft met Wilders als het gaat om het uitbouwen van Pegida in Nederland. Wagensveld relde ook mee op de tweede HoGeSa-demonstatie in Hannover in 2015 en zou volgens Duitse antifascistische onderzoekers moderator van het HoGeSa-forum zijn en zelfs een journalist van De Telegraaf weet te melden dat Wagensveld de krant mailde vanaf een HoGeSa-adres. Niet echt niet-radicaal dus, zoals hij zichzelf graag profileert, en actief in het milieu van tot grof geweld bereid zijnde Duitse neonazi's. Overigens zijn er ook Nederlandse neonazi's op deze knokdemonstraties van
HoGeSa aanwezig.

Foto 4. Het rechtsextremistische Pegida Nederland kopstuk Hugo Kuijpers. Taxichauffeur Kuijpers deed eerder mee aan demonstraties van de neonazistische politieke partij de Nederlandse Volksunie (NVU) en de anti-islamitische Dutch Defense League (DDL), alvorens zich bij Pegida aan te sluiten en zich op te werken tot één van de leidende figuren.

Foto 5. Van links naar rechts: in zwart Pegida Nederland t-shirt Andi van Heim uit Sassenheim, daarachter met zilverkleurige nekketting en in zwart t-shirt Raffie Chohan uit Rotterdam. Andi van Heim behoort met de dame in het gele Pegida Nederland t-shirt tot het kader van Pegida Nederland. De Rotterdamse zioniste Raffie Chohan, medeoprichtster van Pegida Nederland, inmiddels niet meer. Na onenigheid met medeoprichter Edwin Wagensveld over de te varen koers verliet ze eind juni 2016 met slaande deuren Pegida Nederland.

Foto 6. Tijdens de door de extreemrechtse anti-islam actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) georganiseerde anti-azc-demonstratie, op 13 februari 2016 in Enschede, werden er zes extreemrechtse demonstranten gearresteerd. De heer Roy van der Hoofd, zoon van Pegida Nederland kopstuk Astrid Bello, was er daar één van.

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme - kom dit weekend in actie tegen Pegida in Utrecht!

De aanmelder van de meeste Pegida-demonstraties in Nederland, waarover straks meer, is Raffie Chohan, die samen met haar man Maarten Hoekwater de 'Dutch Defense League' bestiert. Zij keren zich simpelweg tegen 'de EU, Islamisering en Sharia in Nederland'. Hun eerste demonstratie is in
mei 2015 in Rotterdam, waar zo'n 50 lui op afkomen, voornamelijk uit het rechtsextremistische en neonazistische spectrum.

Hier werd ook niet de gewenste verbreding ingezet, wat hen er niet van weerhoudt op dezelfde voet verder te gaan. Uiteindelijk is dan daar 11 oktober 2015, waarop Pegida zich voor het eerst in Nederland aan de buitenwereld zal laten zien. Er is veel media-aandacht in de weken voorafgaand aan die dag, ook voor verschillende groepen tegenstanders die onthullingen doen over de organisatoren en hun standpunten en allerlei acties aankondigen. Een bijeenkomst in een kerk onder het motto 'Vluchtelingen welkom', een manifestatie van de Internationale Socialisten op het Janskerkhof in Utrecht en verschillende actie-aankondigingen van BlockPegida en LaatZeNietlopen. Op die zondag, een wat vreemde demonstratiedag in Nederland, kwam er een bonte verzameling van zo'n tweehonderd mensen af op de Pegidamanifestatie op het Utrechtse Vredenburg. VeeI Duitsers en dito vlaggen, die met Wagensveld meekwamen. Zij brachten het podiumpje en de geluidsinstallatie mee en Pegida-oprichter Lutz Bachmann (inder-daad, die van dat relletje om zijn Hitlersnor op zijn Facebookpagina) heette de aanwezigen in het Duits welkom. Een surrealistische situatie.

Dat wordt versterkt door de aanwezigheid van een flinke groep hooligans, die enkel geïnteresseerd zijn in een knokpartij met tegenstanders van Pegida. Toen demonstrerende antifascisten door de politie op afstand werden gedreven, keerden ook de hooligans Pegida de rug toe. Wat er overbleef waren een aantal figuren van Voorpost, ook uit Vlaanderen, ID-Verzet, de Nederlandse Volks-Unie (NvU), wat loslopende neonazi's en zelfs wat oudgedienden van de lang geleden ter ziele gegane Centrum Democraten. Het handjevol bezorgde, boze burgers waar Pegida in tientallen op had gehoopt, verzoop in het geweld, de rookbommen en de radicale leuzen. De berichtgeving achteraf werd ook gedomineerd door de confrontatie met antifascisten en de rellerige sfeer en, niet te vergeten, de haatzaaispeech van demonstratie-aanmelder Chohan. Zij had het over 'de massieve inteelt in de islamitische cultuur', die de oorzaak zou, zijn van 'de beperkte sociale vaardigheden van moslims, beperkt leervermogen en onvermogen om aan de eisen van de arbeidsmark te voldoen'. Het Openbaar Ministerie besloot in november om haar voor deze praatjes te vervolgen.

Maar Wagensveld was niet tevreden. Niet vanwege de opkomst van ongeveer alle rechtsextremistische splinters, nee, daar distantieerde hij zich niet van. Hij had zo graag willen marcheren door het centrum van Utrecht en vond het schandalig dat tegenstanders zo dichtbij zijn manifestatie hadden kunnen komen. Dus, opnieuw een demonstratie in Utrecht aangevraagd, nu voor 8 november, alweer een zondag. Maar wederom verbiedt de burgemeester een mars en zet Pegida in een park buiten het centrum neer. Ongeveer honderd lui van extreemrechts staan in een onrustige sfeer, waarbij arrestaties vallen, te koukleumen en worden na een klein uur door de politie in stadsbussen teruggebracht naar het station.

Wederom geen verbreding, maar een halve noodtoestand in de stad. Geen aantrekkelijk beeld voor potentiële medestanders. Wagensveld lijkt de buik vol te hebben van Utrecht en verlegt de focus naar Rotterdam, waar hij echter op 29 november weer niet mag demonstreren. Met stadsbussen wordt zijn aanhang (ongeveer 50 mensen, zelfde pluimage) naar de manifestatieplek vervoerd. Er worden een dikke dertig tegendemonstranten (of 'herkenbare' antifascisten)
opgepakt. Dat nieuws overheerst later. Direct kondigt Wagensveld een nieuwe demonstratie in Rotterdam aan en op 19 december staat hij op een kade in Rotterdam, volkomen afgesloten van de buitenwereld.

Er mag op de kade op en neer gemarcheerd worden, tussen de politiebussen, ME-bussen en politieboten te water. Philip Dewinter van het Vlaams Belang houdt een opruiende speech, dat hem ook in de kijker van het Openbaar Ministerie manoeuvreert. Dewinter vergelijkt de Koran met een 'militair handboek en een 'license to kill ongelovigen. Dat had hij op een Pegidabijeenkomst in Dresden ook al eens gezegd en ook in Duitsland bekijkt het OM die woorden op strafbaarheid.

Foto 7. Pegida demonstraties en manifestaties zijn een verzamelplaats voor moslimhaters, anti-islamieten, zionisten, neonazi’s, (ultra)nationalisten, racisten, fascisten en extreemrechtse terroristen. Zo ook bij de Pegida demonstratie in Apeldoorn van zondag 17 januari 2016.

Van links naar rechts: in de paars-donkerrode winterjas vaste Pegida demonstrant Theresa Geissler, met blauwe capuchon, sigaret op de lip en zwarte schoenen voormalig Demonstranten Tegen Gemeenten actievoerder de extreemrechtse terrorist Marco Holkamp, daar rechts naast in oranje werkbroek de DTG’er Robert Wemekamp, op de rug gezien in zwarte winterjas met bontkraag de tweede DTG woordvoerder Benno Wilmink, daarnaast in grijze winterjas en witgrijze Nike sportschoenen mede-DTG oprichter Raphael Marchese, in de rolstoel neonazi, voormalig secretaris van de NVU-jongerenbeweging Germaanse Jeugd in Nederland en eerste DTG woordvoerder Martijn Oelen, daarnaast de voorovergebogen skinhead, aspirant Dutch Self Defense Army (D.S.D.A.) lid de extreemrechtse terrorist Danny Hoffmann en geheel rechts Jeroen ‘Snake’ Banda.

De voormalige Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG)-actievoerders Marco Holkamp, Danny Hoffmann, Jeroen Banda, Ronald Mooibroek en Raymond S. pleegden op zaterdagavond 27 februari 2016 een terroristische aanslag op de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. De vijf hebben met voorbedachten rade en in groepsverband ten minste twee brandbommen naar de moskee gegooid. De bomaanslag zou door de vijf zijn uitgevoerd om zich als aspirant D.S.D.A.-lid te ‘bewijzen’.

Foto 8. Rechts in oranje veiligheidshesje gestoken de leider van de Nederlandse tak van de Vlaams-Nederlandse ultranationalistische actiegroep Voorpost, steigerbouwer Florens van der Kooi uit Rotterdam. Florens is het jongere broertje van de beruchte rechtsextremist Ben van der Kooi.

Foto 9. Van links naar rechts: op zijn kalende achterhoofd gezien Andi van Heim uit Sassenheim, staand op het podium met zwarte leren jas en microfoonstatief in de handen Anja Wagensveld de vrouw van Edwin Wagensveld, daarvoor in zwarte jas en met ziekenfondsbrilletje de rechtsextremist Martijn Janssen, daarvoor in wit t-shirt en blauw-witte zonnebril Ben van der Kooi, daar weer voor staand in donkerblauwe jas en met kalend hoofd Hans van Tamelen, ook bekend onder zijn kunstenaarsnaam Jack Terrible, en geheel rechts met lichtbruine pet en oranje veiligheidshesje Voorposter Florens van der Kooi.

Foto: 


Wie: 
Rotterdam tegen Racisme - kom dit weekend in actie tegen Pegida in Utrecht!

Pegida trekt verder het land in en doet op 17 januari Apeldoorn aan, waar wel gemarcheerd mag worden. De opkomst is stukken hoger dan de afgelopen drie keer en er lopen tussen de 150 en 200 mensen mee. Eén demonstrant van Pegida wordt gearresteerd omdat hij een persfotografe slaat.

Er is deze keer een groep van de relatief nieuwe extreemrechtse groep 'Demonstranten Tegen Gemeenten' (DTG) aanwezig, waar veel bekenden uit de kleine scene elkaar hebben gevonden. Er klinken veel radicale leuzen tegen asielzoekers en de islam en de leus 'Eigen Volk Eerst' is allang geen taboe meer. Bewoners van Apeldoorn, waaronder veel jongeren, lieten luid en duidelijk horen niet gediend te zijn van de racisten in hun straten. Meerdere bewoners hadden posters tegen Pegida achter hun raam hangen en er was een initiatief van leden van politieke partijen om de straat achter de demonstranten schoon te vegen. De politie had haar handen vol om antifascisten weg te houden van de demonstratieroute van Pegida.

De grote klapper voor Pegida moet de al eerder genoemde 'Dag van de Europese Patriot' worden, op 6 februari in Amsterdam. (Geert Wilders spreek nu overigens van een 'Patriottische Lente' die door Europa waart). Op 23 januari kwamen in Tsjechië vertegenwoordigers van 15 Pegida-organisaties uit Europa bij elkaar voor het tekenen van een verklaring en om de gezamenlijke actiedag af te stemmen. In onder andere Warschau, Birmingham, Tallinn, Praag, Bratislava en dus Amsterdam gaat er gedemonstreerd worden.

Ondertussen heeft Pegida alweer een demonstratie in Almere eind februari aangekondigd en ook een terugkeer naar Utrecht. Nieuw zijn de recent opgedoken berichten dat er een soort militie is opgericht, de Dutch Self Defense Army (DSDA), die zich wil verdedigen tegen het in hun ogen oprukkende islamextremisme. DSDA wil als ordedienst optreden bij de demonstratie van Pegida in Amsterdam en (ongewapend) als burgerwacht gaan patrouilleren bij uitgaansgelegenheden en bij evenementen als carnaval. Hoe dat zich zal ontwikkelen is nog even aanzien.

Hoe dan ook, de voorlopige conclusie is dat het Pegida niet of nauwelijks is gelukt om het potentieel aan boze mensen in Nederland, de PVV-stemmers, de straat op te krijgen. Dat ze het nu in Almere proberen, waar de PVV de grootste partij is, maar niet bestuurt, duidt wellicht op een koerswijziging. Pegida opereert voorlopig op PVV-wijze: via de media mobiliseren, je kunt geen lid worden, er wordt nauwelijks een posters geplakt of pamflet uitgedeeld, je hebt geen inspraak en je moet opdraven (bij demonstratie of stembus) als de leiding daartoe oproept. Dat de aanhang vooral bestaat uit rechtsextremisten en neonazi's van allerlei pluimage vergroot de kans op saamhorigheid en eenheid niet, integendeel. Vaak zijn de groepen het onderling niet eens en ook nog afsplitsingen van elkaar, willen ze zich graag zelf profileren met eigen propaganda en zijn ze sterk gericht op antiracistische tegenstanders.

Dat kan je amper een gezonde bijdrage aan de demonstratie noemen en al helemaal geen versterking van de organisatie. Alhoewel Voorpost nu wel een aantal keer het podium en de geluidsinstallatie voor Pegida regelde. Toch ziet dit gekrakeel er allemaal niet aantrekkelijk uit voor een buitenstaander met sympathie voor de boodschap van Pegida.

De acties van groepen als Anti-fascistische Actie (AFA) en LaatZeNietlopen (LZNL) zijn hierin ook erg belangrijk. zij hebben zich wat betreft Pegida tot doel gesteld de ruimte voor hen, letterlijk en figuurlijk, in media en op straat, zo klein mogelijk te houden. Dit doen zij door in de aanloop naar zo'n demonstratie allerlei mediagenieke acties te houden, persberichten met onthullingen te posten op social media, posters en pamfletten te verspreiden, info-avonden te organiseren en, als er een route of buurt bekend is, langs de route posters en fluitjes uit te delen. op de dag zelf worden mensen via allerlei kanalen op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en worden er gastoeters en protestborden uitgedeeld. ook zijn er die dag perswoordvoerders actief om een tegenverhaal te vertellen aan de aanwezige media. Mochten er arrestaties vallen, dan is er nazorg.

Meerdere bewoners hadden posters tegen Pegida achter hun raam hangen Tot slot: het lijkt erop alsof Pegida en de PVV wel wat van elkaar weghebben, maar het is toch een andere bloedgroep. De PVV heeft Pegida sowieso niet nodig en werkt samen met heel andere groepen (die wellicht op hun beurt wel weer samenwerken met Pegida's in hun land). Zo was er eind januari in het Europees Parlement in Brussel de eerste jaarvergadering van de anti-EU-fractie waar de PVV ook in zit. De anti-Europese fractie, 'Europa van Naties en Vrijheid', werd in juni vorig jaar opgericht.

Behalve de PVV en het Front National zitten ook het Oostenrijkse FPÖ, de Lega Nord, het Vlaams Belang en het Poolse Congres voor Nieuw Rechts (KNP) er in. Wilders zei op die bijeenkomst dat als zijn partij de grootste wordt bij de volgende verkiezingen in Nederland en hij niet aan de macht komt, er dan een opstand, een revolte in zijn eigen woorden, zal uitbreken. Dit is niet de eerste keer dat Wilders met een burgeroorlog dreigt (of ertoe oproept?), maar het zal Pegida als muziek in de oren klinken.

Foto 10. Op zondag 13 november 2016 hield Pegida Nederland in het centrum van Den Haag een demonstratie ‘voor het behoud van onze cultuur’. Hiermee inspelend op de landelijke discussie over het al dan niet afschaffen van de racistische karikatuur Zwarte Piet. Voor de rol van Sinterklaas wist Pegida Nederland dr. Alfred Vierling te strikken, voormalige partijideoloog van de verboden politiekepartiji de Centrumpartij.

Links in de stationwagen Roy van der Hoofd en op de voorgrond verkleed als Sinterklaas Alfred Vierling.

Foto 11. In het Asterix en Obelix-kostuum gestoken en met het ‘Rare jongens die moslims’-protestbord een zelfverklaarde ‘power Tokkie’. Rechts in roze shirt Hans van Tamelen, kunstenaar en sociale werkplaatsmedewerker.

Foto 12. Een Pegida Nederland activist tijdens de Pegida Nederland paspoppenactie in het Moreelsepark in Utrecht op 5 februari 2017.

Dit artikel “Pegida Nederland op zoek naar momentum” is geschreven door Anti-fascistisch vakblad Alert! en eerder geplaatst in - de uitgave van het eerste kwartaal van 2016 - anarchistisch kwartaalblad Buiten de Orde. Rotterdam tegen Racisme heeft aan dit artikel - enkel - de 12 foto’s met bijschrift toegevoegd.

Overname van dit artikel met bronvermelding wordt van harte toegejuicht en de foto’s zijn copyrights vrij.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech