[Zaandam] De Huig verliest haar bewoners

Nieuws, gepost door: nn op 28/01/2017 01:07:05

Wanneer: 28/01/2017 - 19:31

De Huig verliest haar bewoners.


De Huig verliest haar bewoners.

Op 14 augustus is de Huig gekraakt om verloedering te voorkomen en mensen van woonruimte te voorzien. Dit gebouw is respectvol behandeld door de bewoners; de gevel is geverfd, de lekkages zijn gemaakt, er is gezorgd voor woonvoorzieningen en er zijn werkruimtes gecreëerd voor kunstenaars en zelfstandige ondernemers. De bewoners hebben snel contact geprobeerd op te nemen met de eigenaar Ramon Porsius. Hij liet echter niets van zich horen en heeft uiteindelijk aangifte gedaan bij de politie.

De bewoners zijn in beroep gegaan tegen de ontruiming en is er op 11 januari een rechtszaak geweest voor het behoud van de Huig. Wat Ramon Porsius kon aantonen was dat hij een niet-bindend voorlopig koopcontract heeft afgesloten met Rene Froger (hun bedrijfjes staan tevens op hetzelfde adres ingeschreven). Hierin stond dat hij het gebouw wilde kopen in de huidige staat (dus bewoond met krakers). Er is ook contact geweest met een anti-kraak bureau om het gebouw te voorzien van atelierruimte.

Op 25 januari was de uitspraak, de rechter sprak in het voordeel van de eigenaar door er vanuit te gaan dat de nieuwe koper het gebouw leeg opgeleverd wilde hebben. Hierdoor wordt er woonruimte ontnomen en het gebouw ontruimd zonder enkel plan om iets te realiseren op deze plek. Er wordt dus opnieuw ontruimd voor leegstand.

Dat er gebouwen ontruimd moeten worden zodat een speculant ongestoord gebouwen leeg kan laten staan blijft bizar. Sinds de invoering van de anti-kraak wet wordt het de speculant te makkelijk gemaakt. Wij zijn tegen speculatie, want het houdt leegstand alleen maar in stand terwijl het misbruik maakt van de vele woningzoekenden. Wij hebben de eigenaar een concept gebruiks-overeenkomst gestuurd en aangeboden mee te denken aan een tijdelijke bestemming voor het pand maar wij worden weggezet als tuig terwijl de speculant beschermd wordt door de wapenstok van de staat.

Door deze taferelen is ons vertrouwen in de staat om leegstand en woningnood op te lossen nog verder afgenomen. Het blijkt dat mensen zelf actie moeten ondernemen en zich moeten verzetten tegen repressieve maatregelen als ze verandering willen zien. Wat mensen vaak vergeten of niet weten is dat kraken niet gaat om gratis wonen, maar om een vorm van autonomie, zelfbestuur en directe actie tegen verkrotting, speculatie en afbraak van vrijplaatsen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech