Squatting the Archive!

Aankondiging, gepost door: nn op 14/01/2017 01:01:53

Waar: locatie Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam, Netherlands
Wanneer: 02/02/2017 - 19:30 t/m 02/02/2017 - 21:00

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer. Moderator is Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut).

Squatting the Archive!

Taal: Nederlands

http://thursdaynight.hetnieuweinstituut.nl/activiteiten/squatting-archive

In een tijd dat in steden weer gewerkt wordt met 'wat er is' en leegstaande gebouwen nieuwe functies krijgen, start Het Nieuwe Instituut een onderzoek naar kraken als een vorm van toe-eigening in de architectuur. Hoe kan kraken – sinds 2010 formeel verboden - worden begrepen als een strategie met ruimtelijke implicaties? En wat kan de invloed van de kraakbeweging zijn op de veranderende praktijk van de architect en de stedenbouwkundige?

Deze avond maakt deel uit van het onderzoek Architecture of Appropriation. Startpunt voor het onderzoek vormt een installatie van ontwerpbureau ZUS.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Hetty Berens

Hetty Berens is architectuurhistoricus en als conservator van Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld verantwoordelijk voor acquisities en collectieonderzoek. Ze maakt daarnaast tentoonstellingen, publiceert en geeft lezingen. Ze verzorgde de presentatie Simultaan Modernisme in Huis Sonneveld en bereidt een tentoonstelling voor over De Stijl in het Haags Gemeentemuseum, met collectiestukken van Het Nieuwe Instituut.

Reinier Kranendonk

Sinds zijn jeugd is kunstenaar Reinier Kranendonk gefascineerd door de botsing tussen natuur en industrie. Na zijn studie aan de AKI kunstacademie Enschede richtte hij de kunstruimte OffMess op waar hij en zijn vrienden hun eigen tentoonstellingen, side events en feesten ontwikkelden. Zij werden uitgezet in 2009. Tijdens zijn master aan de Dirty Art Department bij Sandberg Instituut startte hij de nieuwe projectruimte PostNorma, zonder water, elektriciteit en gas. Hiervoor ontwierp hij Todopia, een semi-mobiele wooneenheid voor het leven in stedelijke ruïnes en ruimten.

René Boer

René Boer werkt als een stedenbouwkundige en architectonische onderzoeker, schrijver en activist in Amsterdam, hij is deel van de onderzoekstudio Failed Architecture en het Non-fiction team. Hij is verbonden aan stedelijke sociale bewegingen in Barcelona, Ramallah / Jeruzalem en Amsterdam. Boer behaalde een master in Urban Studies aan University College London's UrbanLab en studeerde af met een scriptie over filmische reflecties op de post-Mubarak stedelijke transformaties van Caïro.

Ton Venhoeven

Ton Venhoeven is architect en directeur/oprichter van VenhoevenCS architecture+urbanism. Van 2005 tot 2009 was hij hoogleraar architectuurgeschiedenis en theorie aan de TU Eindhoven en van 2008 tot 2012 Rijksadviseur voor de infrastructuur. Daarnaast is hij internationaal een veelgevraagd adviseur op het gebied van onder meer de Smart City, de Gezonde Stad, geïntegreerde planning ('Dutch Approach’) en complexe infrastructurele opgaven. In de jaren negentig was Venhoeven betrokken bij een 'kraakcreche’ in Soest waar ook kinderen een actieve rol kregen. Deze houding is terug te vinden in al zijn projecten die zijn op te vatten als gestolde programma’s met een stedelijke kwaliteit.

Dwars door het archief

Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief voor Architectuur inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4.000.000 tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden vanuit wisselende thema’s uiteenlopende mensen uitgenodigd om nieuwe perspectieven te introduceren.

Toegang:
Programma€ 7,50
Programma studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite (zonder programma)€ 7,50
BankGiro Loterij VIP-KAARTGratis

Locatie:
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

http://thursdaynight.hetnieuweinstituut.nl/activiteiten/squatting-archive

Tags: geschiedenis Kraakbeweging kraken

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech