Boekpresentatie Fort van Sjakoo: DE MOKER opruiend blad voor jonge arbeiders 1923-1928

Aankondiging, gepost door: Sjakoo op 09/01/2017 01:02:52

Waar: Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 27/01/2017 - 17:00

‘Omdat wij niet aan deze maatschappij willen ten ondergaan, moet deze maatschappij aan ons ten ondergaan. Lezer, omdat wij niet door uw misdadig dulden willen ondergaan, moet gij door ons ten onder gaan. Wij zijn het oordeel. Wij zijn het leven. Wij zijn de vernieuwing. Wij zijn de herziening. WIJ ZIJN DE REVOLUTIE.'


De Moker, opruiend blad voor jonge arbeiders was het propagandablad van de meest radicale anarchistische jeugdbeweging die Nederland gekend heeft. Radicaal in een totaal afwijzen van het militarisme, het kapitalisme en burgerdom en in een felle kritiek op socialisten, communisten, vakbondsbonzen èn op anderen uit de anarchistische beweging. Maar vooral waren deze jongeren radicaal in hun levenswijze, in de manier waarop ze hun kritische geluid lieten horen en in hun aandachttrekkende acties.
Van hun fraai vormgegeven blad De Moker verschenen 37 nummers in de periode van 1923 tot 1928.
De Pook, orgaan tot onderlinge oprakeling is het interne discussieblad van de Mokergroepen. Het bevat de verslagen van de roerige driemaandelijkse vergaderingen en de jaarlijkse Pinkstermobilisaties.

Kelderuitgeverij heeft beide bladen samengevoegd tot een mooie nieuwe facsimile uitgave met een uitvoerige inleiding gebaseerd op de publicaties van en over De Moker maar ook op een groot aantal, rond 1980 gevoerde, gesprekken met vroegere Mokerleden.
De intekenprijs voor de uitgave is 35 euro, na de presentatie kost het boek 40 euro. De intekenprijs kan ook verkregen worden door vóór de presentatie een exemplaar te reserveren met opgave van de gewenste leverwijze (afhalen of opgestuurd krijgen - 6.95 porto).
Een mail hierover kan gestuurd worden naar info@sjakoo.nl.
Vrijdag 27 januari wordt deze uitgave feestelijk gepresenteerd door Kelderuitgeverij. Er zal voorgedragen worden uit De Moker, er is muziek en natuurlijk een hapje en drankje. De presentatie zal plaats vinden in het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24 te Amsterdam, inkom is gratis. Om een indruk te krijgen wat we moeten regelen aan catering zou het fijn zijn om ons te laten weten of je komt, ook dit kan via de mail info@sjakoo.nl.

Kelderuitgeverij staat erom bekend dat ze niet meer verkrijgbare teksten opgraven uit de archieven van de geschiedenis. Teksten die niet vergeten moeten worden, herinneringen van en monumenten voor mensen die hun leven eraan gewijd hebben een rechtvaardiger maatschappij te scheppen.
Zo werd door hen ook recent uitgegeven 'Open de poorten van de Vrijheid - Milly Witkop (1877-1955), anarchiste en feministe' van Siegbert Wolf. Zie voor meer informatie en voor wat ze nog meer opnieuw uit de vergetelheid hebben gehaald www.kelderuitgeverij.nl

Tot besluit nog een citaat uit De Moker:
Wij zullen niet vragen of de inhoud van De Moker gewild is bij de nieuwe priesters, parasieten van den arbeid. Het kan, dus het moet, als een mokerslag klinken in hun ooren dat wij, wij jongeren, het langer verdommen ons achter het vieze, gore gedoe van de ouderen uit de beweging te scharen. … Een ieder moet weten dat wij zijn gezaglooze, goddelooze, havelooze en ’t liefst werklooze in deze samenleving, en dat wij van dat ethisch religieuze gedoe ook geen liefhebbers zijn.’


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech