Ondersteunende actie voor de opgesloten vluchtelingen in dc Rotterdam

Aankondiging, gepost door: Occupy Rotterdam op 02/01/2017 01:11:13

Waar: detentiecentrum Rotterdam, Portelabaan 7, Rotterdam, Netherlands
Wanneer: 07/01/2017 - 15:00

Ook in 2017 zullen er maandelijkse acties bij het detentiecentrum Rotterdam zijn.


In het afgelopen half jaar is gebleken dat de opgesloten vluchtelingen belet werden naar het raam te komen tijdens de ondersteunende acties van Occupy. Meerdere opgesloten mannen hebben dit verklaard. Occupy heeft via diverse kanalen klachten en bezwaren ingediend. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid als mede de directie van het detentiecentrum kwamen onafhankelijk van elkaar met hetzelfde antwoord: Er is geen sprake van opgelegde belemmeringen naar de opgesloten mensen naar het raam te komen tijdens onze acties. Het is het ene woord tegen het andere. Juridisch is er verder weinig mogelijk. De politiek zou een onderzoek moeten instellen. Zoals de politiek al veel eerder onderzoek zou moeten doen naar deze manier van insluiten en gegijzeld houden van mensen. Een onderzoek met als doel of er geen andere, betere, manieren zijn om deze mensen te helpen naar een beter bestaan. Alternatieven als een meldingsplicht waren in een -inmiddels ver- verleden immers toereikend genoeg. Het huidige asielbeleid is een kille asielmachine geworden die meerdere kwetsbare tot zelfs dodelijke momenten in zich heeft. Het is het slot op de Kapitalistische samenleving geworden waar behoud van Kapitaal en macht leidend is geworden boven de belangen van diens meest kwetsbare burgers.

Occupy Rotterdam vecht tegen het Kapitalistische systeem en meent dat Rotterdam, met haar verleden, een stad van vrijheid voor iedereen behoort te zijn. Occupy Rotterdam ontstond in oktober 2011 op Beursplein in Rotterdam in navolging van de internationale beweging die zijn oorsprong had in Wallstreet in New York.

Mensen zonder Europees paspoort worden in Nederland opgesloten om uitgezet te worden. Zij zijn het wisselgeld van het Kapitalistische Systeem en verliezen al hun rechten. Daar vecht Occupy tegen.

Wil je ook vechten voor gelijke rechten voor iedereen ? Kom dan op zaterdag 7 januari 2017 om 15.00uur naar het detentiecentrum aan de Portelabaan 7, eenvoudig bereikbaar met de bus of lopend, vanaf metrostation Meijersplein (zie hierbij weergegeven kaartje). Ook is er elke eerste zondag van de maand van 16.00uur – 17.00uur een wake voor het detentiecentrum tegen de opsluiting van mensen onder papieren. Met liederen, gedichten, gebeden en verhalen wordt uitdrukking gegeven aan de schaamte en onvrede over het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Portelabaan 7 is niet op de TomTom te vinden, zie links hiernaast een klein kaartje van het gebied. Kom je met de bus, deze vertrekt vanaf metrostation Meijersplein richting Rotterdam The Hague Airport en dan is het de tweede halte, halte Lutonbaan en dat is halverwege zijn route. Je kunt ook de bordjes Brasserie Waalhaven volgen dit indien je zelfstandig met de auto of lopend de weg zoekt.

Hoe is het mogelijk dat een stad die zoveel heeft geleden onder fascistische bezetters, gevochten heeft tegen armoede, de stad steen voor steen heeft moeten heropbouwen, nu in deze eeuw haar hart sluit voor mensen die zoeken naar een nieuw bestaan door die mensen op te sluiten en dat alleen en niet anders dan omdat zij niet de beschikking hebben over een Europees paspoort.

Alsof de stad niet meer weet wat het betekent om alles kwijt te zijn. Alsof de stad niet meer weet hoe het is je familie kwijt te zijn, je huis en al je bezittingen. Verloren in de wereld. Alsof de stad niet meer weet hoe het leven is als je het allemaal niet meer weet. Hoe kan het dat de stad deze mensen in een gevangenis stopt ?

Rotterdam is opgebouwd dankzij zovele, ook internationale, inspanningen. Ondertussen heeft diezelfde trotse stad een verzamelbak gesticht voor alle mensen in dit land zonder paspoort. Een verzamelbak? Een gevangenis op het vliegveld met plaats voor ruim 600 mensen, zonder Europees paspoort. De mensen zitten opgesloten, soms zelfs zonder steun van een advocaat, ze zijn vaak alleen naar Nederland gekomen, uit armoede, uit een oorlog, uit wanhoop. Zonder papieren, zonder weet van de zware Europese voorwaarden gekomen. In de hoop op een beter leven. Geen vrienden of familie in dit land. Nu wachtend op deportatie. Wat misdadig is. Die opsluiting is misdadig en de daaropvolgende deportatie ook. Maandenlange gijzeling en dan geboeid en al op een mensentransport, weg van het Rijke Westen.

Occupy zet zich al een aantal jaren in om deze mensen de helpende hand te reiken, te bezoeken omdat ze nooit bezoek krijgen. Een advocaat helpen zoeken. In isolatie kwijnen deze mensen weg. Contact met de buitenwereld is bijna onmogelijk.

Daarom voert Occupy deze actie uit, roept de actiegroep een telefoonnummer waarnaar de opgesloten vluchtelingen kunnen bellen. Dan kan er een afspraak tot bezoek geregeld worden. Dan kan de opgesloten vluchteling zijn verhaal vertellen. Vele vluchtelingen putten hier kracht uit. Gewoon omdat de actiegroep van Occupy vindt dat je geen mensen opsluit omdat ze niet beschikken over de juiste papieren. Gewoon omdat de actiegroep van Occupy vindt dat Rotterdam een stad met een hart hoort te zijn. Omdat de stad in de ogen van Occupy een stad met een hart is. Voor iedereen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech