Verontrustende gecoördineerde aanvallen en lynchpartijen door menigtes tegen Koerden in Turkije

Nieuws, gepost door: DemNed op 18/12/2016 12:10:04

Wanneer: 18/12/2016 - 10:06

Op zaterdagochtend 17 december jl. is een bom ontploft in een bus waarin zich Turkse soldaten bevonden. Daarbij zijn er doden gevallen en er zijn ook gewonden. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is. De actie is (nog) niet door een groepering opgeëist. Als reactie op de bomaanslag in Kayseri hebben diverse groepen nationalistische Turken de gebouwen van de Democratische Volkspartij (lees: HDP) aangevallen en (veronderstelde) Koerdische mensen op straat aangevallen.


Een groot aantal medewerkers die zich op dat moment in een gebouw van de HDP in de stad Kayseri bevonden is een paar uur gegijzeld. Na het binnendringen van de aanvallers zijn er vanuit de ramen Turkse vlaggen gehesen. Niet veel later is het gebouw onder toezicht van de Turkse politie door dezelfde groep fascistische Turken in brand gestoken. Met alle gevolgen voor de papieren en bescheiden van dien.

Een groot aantal medewerkers die zich op dat moment in het gebouw in de stad Kayseri bevonden is een paar uur gegijzeld. Na het binnendringen van de aanvallers zijn er vanuit de ramen Turkse vlaggen gehesen. Niet veel later is het gebouw onder toezicht van de Turkse politie door dezelfde groep fascistische Turken in brand gestoken. Met alle gevolgen voor de papieren en bescheiden van dien.

Op dezelfde dag is in de avonduren ook het HDP-gebouw in Istanbul doelwit van Turkse nationalisten. Daar is een groep bijeen gekomen om anti-democratische en anti-Koerdische slogans te roepen. Ook de strijdkreet takbir, waarbij Allah als de (aller)grootste macht wordt uitgeroepen, werd herhaaldelijk geschreeuwd in samenhang met het wapperen van Turkse vlaggen. Vervolgens is het gebouw aangevallen met knalvuurwerk. Wederom onder toezicht van de Turkse politie.

Een paar uur later is Turkije een bomaanslag rijker. Een ander HDP-gebouw in de Turkse stad Istanbul is daarbij in rook opgegaan. Gelijktijdig vallen Turken in de hoofdstad Ankara 3 verschillende HDP-gebouwen aan. Kogels hebben daar het hoogste woord. Ook in de Turkse kuststad Izmir wordt op dezelfde avond gebouwen van de Democratische Volkspartij met grof geweld binnengevallen. De hele avond hebben Turks geweld en agressie de overhand. Burgers die proberen de nationalisten tegen te houden en te kalmeren worden door de Turkse politie gearresteerd.

Niet veel later wordt duidelijk dat in andere grote steden waaronder Bursa, Erzincan en Hatay de nationalisten met pistolen de straat zijn opgegaan om de HDP-gebouwen te vernielen en het volk te intimideren.

De Turkse nationalisten die verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen op en vernielingen van de HDP-gebouwen menen dat de ontploffing in Kayseri het werk is van de Koerden en de aanhangers van de HDP. Koerdische burgers worden op straat aangevallen en volgens berichtgeving worden Koerdische burgers na arrestatie zwaar mishandeld en gemarteld door de Turkse politie. Iedereen die op straat het geweld probeert te voorkomen wordt eveneens opgepakt. In totaal is er ca. 157 gebouwen van de HDP en die van de oppositiepartij van de CHP aangevallen.

De Turkse president Erdoğan is akelig stil en draagt de veiligheidstroepen niet op om zinloos geweld te voorkomen. Turkije anno 2016 gaat het nieuwe jaar in met schandalen als nooit tevoren.

Tags: burgeroorlog fascisme turkije

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech