Hambach: viervoudige blokkade legt bruinkooltreinbaan stil

Hier kun je discussieren over Hambach: viervoudige blokkade legt bruinkooltreinbaan stil.
De actie vanuit de Hambach bosbezetting volgde op de "Ende Gelände" actie van grootschalige 'burgerlijke ongehoorzaamheid' één dag eerder, waarbij 1.500 personen in vier groepen vanuit het nabijgelegen klimaatkamp vertrokken in de richting van de bruinkoolmijn Garzweiler. Uiteindelijk bereikten zo'n 800 personen Garzweiler, na verschillende politielinies te hebben gepasseerd en een snelweg gelegen tussen het klimaatkamp en de bruinkoolmijn in twee richtingen stil te hebben gelegd. Voor een videoverslag van de actie zie onder andere hier, en hier. Een fotoverslag is hier te vinden.

De bruinkool die in het Rijnland wordt gewonnen wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit. Het verstoken van bruinkool is de meest smerige manier om dit te doen; er komen meer broeikasgassen vrij dan bij welke andere methode. Daarnaast verkloot de grootschalige dagbouw (het afgraven aan de oppervlakte over tientallen vierkante kilometers) het landschap permanent. Vele dorpen, landbouwgebieden en bossen moeten wijken voor deze smerige business.

Daarom groeit het verzet in deze regio de afgelopen jaren, en wordt onder andere sinds de lente van 2012 het millennia-oude Hambacher bos op verschillende plaatsen bezet. Het doel van deze bezetting is het bos te verdedigen en de uitbreiding van de Hambach bruinkoolmijn tegen te houden, de grootste bron van CO₂ vervuiling in Europa, op slechts 35 kilometer van de Nederlandse grens bij Roermond.

In het Rijnland is electriciteitsbedrijf RWE de hoofdschuldige voor dit geweld op industriële schaal. Dit bedrijf is ook de eigenaar van Essent, dat in Nederland net doet alsof ze duurzaam bezig is. Het zou daarom goed zijn hier ook Essent op dit hypocriete gedrag te wijzen. RWE/Essent is daarnaast eigenaar van Nederlands grootste kolencentrale in het Brabantse Geertruiderberg, en bouwer van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven, aan de Waddenzee.

In Nederland streeft de campagne Wij Stoppen Steenkool van GroenFront! de spoedige sluiting van alle kolencentrales plus de grootschalige doorvoer van steenkool via Rotterdam en Amsterdam na. Ook ondersteunt Wij Stoppen Steenkool voor zo ver mogelijk het inspirerende verzet in het Rijnland, en waren we bijvoorbeeld met een aardige delegatie te vinden in de voorste linies van de 300 personen tellende 'internationale vinger' tijdens de acties van afgelopen zaterdag.

Actieticker 16 en 17 augustus (video)

18:50 Twee personen betreden de bruinkool treinbaan in de buurt van Heppendorf en ketenen zich vast aan de rails
19:15 Politie en beveiliging arriveren bij de lock-on actie. Politie slaagt er niet in de twee personen uit de lock-on te trekken en bereidt langer durende ontruiming voor
20:30 Na de massale actiedag van gister (zaterdag 15 augustus) lijkt de politie nu overbelast. Het technische team is schijnbaar al naar huis.
21:30 RWE treft voorbereidingen voor een lange nacht en plaatst schijnwerpers
22:30 Het technische team arriveert, schijnwerpers worden verwijderd, alles wordt verlicht met kleinere lampen
22:45 Er wordt een tent geplaatst. TEE (technische eenheid) begint de rails door te snijden
23:30 De eerste lock-on wordt geopend, één persoon wordt verwijderd van de rails
00:00 De twee personen in lock-ons worden verwijderd, één treinrail is volledig doorbroken
00:00 Er is een tweede lock-on actie in Bergheim, twee personen hebben zich aan de rails geketend
01:09 Tot dusverre geen politie bij tweede blokkade
01:50 TEE (technische eenheid) arriveert bij tweede blokkade
02:20 Verwijdering van tweede lock-on begint
03:30 De eerste lock-on is open, er wordt begonnen aan tweede lock-on
04:00 Drie personen worden vrijgelaten uit detentie, twee worden nog steeds vastgehouden op een onbekende plek
04:15 Derde blokkade! Een groep van 7 mensen met 4 V-locks (pijpconstructie om armen vast te ketenen) neemt positie op de rails bij Morschenich. De bruinkooltrein staat nog steeds stil.
05:09 De bruinkooltrein rijdt oostwaarts, langs de personen in de derde blokkade! RWE en politie wisten dat er daar mensen op de rails zaten. Gelukkig is niemand gewond, de mensen in de blokkade hebben zich op het laatste moment verplaatst. De blokkade wordt voortgezet.
06:00 Politie arriveert bij de V-lock blokkade
06:35 Een persoon is verwond bij de tweede blokkade en wordt naar het ziekenhuis gebracht
06:35 Alle personen die verwijderd waren uit de blokkades zijn vrijgelaten uit detentie. De persoon die naar het ziekenhuis is gebracht heeft een opgezwollen onderarm, mogelijk gebroken, waarschijnlijk verzwikt
08:51 Klimmende blokkade in Manhuim! RWE 'beveliging' valt de mensen aan die de touwen bewaken. Deze personen zijn verantwoordelijk voor het beschermen van de reddingstouwen van de klimmende activisten. Probeert de 'beveiliging' actief mensen in levensgevaar te brengen?
08:58 Twee touw-bewakers worden in elkaar geslagen door 'beveiligers', een heeft een hevig bloedende mond. RWE-artsen arriveren maar geven geen medische hulp aan de activisten. Volgens de 'beveiligers' staat er nog steeds stroom op de bovenkabels van de bruinkooltrein. Een camera van de activisten wordt volledig kapot geslagen. Het gaat dusverre goed met de klimmers.
09:16 De V-lock blokkade is volledig ontruimd.
Een toevoeging voor het begin van de klimmende blokkade: een noodoproep naar de politie werd in eerste instantie geruime tijd niet beantwoord. Uiteindelijk nam een agent op en werd deze gewezen op de levensbedreigende situatie van de activisten. De reactie was het belachelijk maken van de situatie, met de vraag of de actie plaatsvond in een pretpark (Phantasialand). Twee personen werden in elkaar geslagen, op de grond in de boeien geslagen, schijnbaar in zeer slechte staat, wankelend bij het opstaan. Ze moesten uit het gebied weggedragen worden. Toeschouwers werden weggeduwd. Ondertussen naderde een locomotief de blokkade op laag tempo tot op 200-300 meter. Een diesel motor, wat er mogelijk op duidt dat de stroom van de bovenkabels is gehaald
09:40 Politie, een RWE ambulande en een ambulance van de brandweer arriveren bij de klim-blokkade. Niemand verleend hulp aan de in elkaar geslagen en gewonde personen op de grond. Een van die personen bloed nog steeds, beiden liggen nog steeds in handboeien. Er worden alleen plastic nood-lakens over hen heen gelegd. De diesel-trein vertrekt weer.
09:50 ME verwijdert op gewelddadige wijze de twee activisten die eerder in elkaar geslagen. Twee toeschouwers worden weggestuurd. Een hoogwerker arriveert via de treinrails. Waarschijnlijk volgt ontruiming spoedig
10:19 Klimmers lijken ontruimd te worden. Verschillende supporters worden met grof geweld uit het zichtveld verwijderd
10:46 Een van de ontruimde personen wordt behandeld in een ambulance, en daarna door politie naar een onbekende locatie gebracht.
11:00 Een van de in elkaar geslagen personen die de klimtouwen bewaakte ligt in het ziekenhuis in Bergheim. De andere wordt nog steeds door politie vastgehouden.
11:10 Beide klimmers worden ontruimd
11:20 Politie geeft moedwillig verkeerde informatie aan de pers: de trein is NIET gestopt - ten minste één bruinkooltrein reed dwars door de blokkade heen (dit was bekend bij de politie). De blokkerende activisten hebben zich op het laatste moment verplaatst - een accuut-levensbedreigende situatie.
11:42 Van de zeven personen in de V-locks zijn er drie vrijgelaten. Het is onduidelijk waar de anderen vastzitten. Van de vier personen die bij de klim-blokkade zijn gearresteerd is er één in het ziekenhuis in Bergheim, drie worden vastgehouden op een onbekende plek.
11:51 De bruinkooltreinen staan nog steeds stil!
12:15 Correctie: twee personen bevinden zich nog steeds in een V-lock op de rails. Één rail is volledig doorgesneden tijdens het verwijderen van de blokkade, en moet nog gerepareerd worden.
12:50 Twee personen die gearresteerd werden in de derde lock-on groep worden naar het politiestation in Düren gebracht.
13:45Zes ontruimde activisten arriveren in Düren, waaronder drie gewonden personen die uit het ziekenhuis van Bergheim worden overgeplaatst
14:50 Een persoon wordt vrijgelaten en verwelkomd door supporters bij het politiebureau
14:56 Nog een persoon wordt vrijgelaten!
16:00 Volgens de politie in Düren worden er nog steeds 8 personen vastgehouden op het politiebureau
19:30 Alle personen die tijdens de blokkades van de bruinkooltrein gearresteerd werden zijn weer vrij!
20:00 Politie controleert ID van drie personen bij station Buir (dichtsbijzijnde station bij de Hambach bosbezetting). Een persoon wordt gearresteerd.

Verklaring vanuit Hambach: Getting a move on! Against murderous brown coal – for an anarchist perspective
Since sunday evening we are once again blocking the rails of the Hambachbahn, which is transporting lignite coal from the Hambach Open Cast Mine to the power plants Niederaußem, Frimmersdorf, Neurath and Goldenberg. For RWE, it’s the only way of transporting the huge masses of coal being excavated in Hambach.
We are doing this in accordance with many other small autonomous group actions happening all year round in the Rhine area.
The coal railway is the choke point, the achilles heel of lignite mining in this region. Even though the power plants are also connected to the Garzweiler mine, they can‘t be operated without coal from Hambach, due to differences in quality.
Can we manage to shut down the power plants with this action? We don‘t know, but probably not. Nevertheless we consider it quite useful, especially combined with other actions happening in the area this weekend, we could put RWE in a truly threatened position. Also, this time we are more effective than ever before!
We are escalating – because in a time where global warming progresses faster than ever and is far from being stopped, we think that the climate movement has to keep on taking more drastic measures – the time of talking, waiting and doing symbolic actions is over.
Fighting lignite mining also means fighting for a liberated society.
We see our action in a greater context: The fight against brown coal is not only a factual necessity, it’s also a revolutionary strategy. Environmental destruction shows that capitalism as an economy based on competition will always thwart solutions to problems like this. It’s only possible with the state’s support as complex power construct.
Occupying railway tracks might not seem very revolutionary at first sight, but every time has their strategy. Direct confrontation will follow as the movement gains more momentum.

Bron: http://hambachforest.blogsport.de/2015/08/17/coal-railway-stopped-action...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech