Opinie Trouw: slaperstarieven bestrijden met meer transparantie

Aankondiging, gepost door: nn op 24/10/2016 10:10:55

Wanneer: 24/10/2016 - 08:57

Op 21 oktober verscheen er in de opiniebijlage van Trouw een stuk van Hans de Kok, directeur van vergelijkingssite Pricewise. Hij liet zich uit over ‘slaperstarieven’ in een reactie op een aangekondigd doel van Autoriteit Consument en Markt. Hiermee doelt De Kok op de hoge tarieven die consumenten betalen voor hun stroom en gas na het aflopen van hun contract.


Energiemarkt nog niet transparant genoeg
Directeur Hans de Kok reageerde in Trouw op een recente conclusie van Henk Don, bestuurslid van consumentenwaakbond ACM – Autoriteit Consument en Markt. Naar aanleiding van de invoering van het ‘aanbod op maat’, meldt Don dat het voor consumenten nu makkelijker is om het aanbod van energieleveranciers te begrijpen én te vergelijken. ACM wil er nu ook voor zorgen dat de jaar- en eindafrekening wat begrijpelijker zijn. Als reactie hierop zegt De Kok dat de energiemarkt ook daarmee nog niet transparant genoeg is. Wat moet er dan gebeuren? De energietarieven moeten volgens De Kok inzichtelijk worden voor iedereen. Dit om ervoor te zorgen dat consumenten een goede vergelijking kunnen maken en niet ongemerkt een slaperstarief (blijven) betalen aan hun energieleverancier. De slaperstarieven worden nu alleen bekendgemaakt aan de klanten van een energieleverancier.

Slaperstarieven betalen na aflopen vast contract
De helft van Nederland is nog nooit naar een andere energieleverancier overgestapt. Nadat een periode van een vast contract afloopt en consumenten geen ander contract nemen, betalen zij een minder voordelig tarief voor stroom en gas. Over deze verandering in de tarieven informeert de leverancier hen wel, maar de consument is vaak onwetend en heeft geen idee hoe deze tarieven zich verhouden tot de tarieven van andere leveranciers en contracten. Hierdoor betalen zij het hogere tarief, zonder te weten dat ze veel minder zouden kúnnen betalen.

Concurrentie zorgt voor scherpere tarieven
De opmerking van De Kok waarin de ruimte voor verbetering duidelijk wordt is, betekent niet dat de markt nu slecht is voor consumenten. De Pricewise-directeur zegt dat er veel is verbeterd in de energiemarkt sinds er concurrentie werd toegelaten vanaf 2004. Door die concurrentie zijn actietarieven van energiecontracten met een vaste looptijd op vergelijkingssites veel scherper. Het aantal leveranciers steeg dan ook van vier naar meer dan dertig. Het is dus de kunst om meer consumenten gebruik te laten maken van dit soort tarieven waarmee zij flink minder kunnen betalen voor hun stroom en gas.

Bronnen en meer:
Artikel op vergelijkingssite Pricewise: http://www.pricewise.nl/blog/opiniestuk-trouw-slaperstarieven-hans-de-kok/
Over aanbod op maat van ACM: https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/13480/Informatievoorziening...
Afbeelding: Trouw

Tags: opinie Trouw

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech