Melkweg: Milieu Docu/presentatie

Aankondiging, gepost door: Radical friends Moviment of friendship op 11/04/2012 04:11:21

Waar: Melkweg theater, Lijnbaansgracht, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 11/04/2012 - 10:34

Nederland staat niet bekend om haar activistische cinema. Zoek in google naar ‘ Nederlandse activistische milieu film’ en vindt als eerste een Britse documentaire ‘ Just do it’. Toch waagde de jonge regisseur Chihiro Geuzebroek(28) zich aan een zelf-gefinancierde auteurs documentaire over de strijd voor Rechten voor Moeder Aarde: Radical Friends.
Wie: Wie is Chihiro? Chihiro is een zingende activist uit Amsterdam (randje jordaan) die mileu activisme combineert met boeddhisme. Radical Friends is haar debut film(75min). Ze heeft haar BA Media & Cultuur aan de UvA afgerond met een scriptie over Media& Ecocide en heeft sindsdien enkele items gemaakt waaronder een reportage van de Klimaattop in Kopenhagen.

Wat: Wat houdt de strijd voor Rechten van Moeder Aarde in? Het betekent een paradigma shift naar erkenning van de aarde als levend wezen wat beschermd moet worden onder de wet – zoals mensenrechten voor mensen. In de film leren we over deze levensbeschouwing door middel van een reis door Bolivia; het land waar de inheemse Boliviaanse president zelf de rechten voor moeder aarde propageert. In 2010 was president Evo Morales de enige die zich uitsprak in De Cancun VN top tegen frauduleuze klimaat politiek die winst voor bedrijfsleven meer zeker stelde dan milieu bescherming. Deze docu kent echter geen talkinghead politici maar is een achtbaan aan interacties en gebeurtenissen met ‘gewone mensen’. http://www.indiegogo.com/radicalfriendsmovie?a=519308&i=wdgi

Waar: De documentaire speelt zich voornamelijk af in Bolivia waar we door de ogen van Chihiro respect leren opbrengen voor de aarde als levend wezen. Dit gebeurt aan de hand van een bezoek aan de mijnen(Potosi), een ontmoeting met een student mileukunde die zich inzet voor ‘reforestation projects’(Sucre), een ontmoeting met een activist die over de Boliviaanse wateroorlog vertelt(Cochabamba) en een ultieme confrontatie in La Paz met Chihiro’s Boliviaanse vader die niet lijkt te bekommeren om het milieu of zijn dochter.

Waarom: De film is een reactie op milieu politiek in het westen waar de waarde van de markt voor de waarde van het leven wordt gesteld. De film is een roadmovie verhaal: de persoonlijke ontwikkeling van een meisje die zichzelf wil emanciperen om een positieve verandering teweeg te brengen. De bedoeling is in een tijd van crisis aan te moedigen voorbij onze angst of hulpeloosheid te komen en praktische (spiritueel) activistische handvatten aan te reiken vanuit een positieve alternatieve wereldbeschouwing.

Wanneer: Wanneer wordt de film verwacht? Radical Friends lanceert 10 april een crowdfunding campagne op het platform indiegogo om 10K in 50 dagen op te halen voor postproductie. Bijdragen vanaf 10$ leveren donateurs een downloadlink van de film op zodra die klaar is. Verder is de ambitie de film op tijd af te krijgen voor IDFA 2012!

Voor een voorproefje van de film wordt een Radical friends performance georganiseerd in de Melkweg in mei. Hierin wordt 20 minuten van film fragmenten gecombineerd met live music en een presentatie over het Boliviaans inheemse concept Suma Qamana (Goed Leven – met respect voor moeder aarde).
Toegang is gratis. Taal: Engels. Om een uitnodiging te krijgen meldt je aan op de radicalfriends mailing lijst:

Mail: Radicalevrienden@gmail.com
Facebook: Radical Friends Movie Page

Vragen/suggesties? Contact: Chihiro Geuzebroek – 06 1458 1983


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech