[Zaandam] Posteractie tegen het circus

Nieuws, gepost door: nn op 04/10/2016 10:02:38

Wanneer: 04/10/2016 - 13:32

Afgelopen maandag hebben actievoerders tegen het dierenleed in het circus de posters van het circus overgeplakt met de tekst: “Afgelast wegens dierenleed!”.


Het Freiwalds Manegerie Circus dat ook binnenkort in Zaandam komt, gebruikt verschillende diersoorten als entertainment. De dieren worden vaak bang gemaakt om ze in bedwang te houden. Al 30 jaar nemen ze de olifant Buba mee voor hun shows; sinds dit jaar is echter het illegaal om wilde dieren te gebruiken in het circus. Maar toch heeft dit circus vrijstelling gekregen om de olifant mee te nemen dit seizoen.

Wij vinden het oneerlijk, onacceptabel en onnodig om dieren te gebruiken voor circusshows. Met deze actie willen we het beeld van het circus veranderen en mensen laten weten over het dierenleed wat zich achter de schermen schuilhoudt.Wie: 
nn

Noord Hollands Dagblad, 3 Oktober

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article28585709...

Circus doet aangifte tegen Zaanse protestactie

ZAANDAM - Circus Freiwald gaat aangifte doen tegen het ’verminken’ van zijn reclameposters in Zaandam.Een onbekende heeft ’Afgelast wegens dierenleed’ over het reclamebord aan de Westzijde geplakt.

Door redactie Zaa - 3-10-2016, 16:47 (Update 3-10-2016, 17:06)
,,Diegene heeft ons bedrijf op deze manier aanzienlijke schade toebedeeld’’, stelt Natascha Freiwald standvastig. ,,Laat ik zeggen dat ze het ook niet bepaald op de meest zakelijke manier gedaan.. Ik ben blij dat je het meldt, we gaan het zo snel mogelijk weghalen.’’

Circus Freiwald hoopt dat de gemeente Zaanstad beelden heeft van de personen die de affiches hebben opgeplakt. ,,Het onderzoek loopt voorlopig nog. Ik hoop dat er iemand op te herkennen is.’’

Afgelast

Op het eerste gezicht lijkt het optreden van circus Freiwald in Zaandam serieus te zijn afgelast. Over de poster is namelijk een affiche geplakt met de tekst ’Afgelast wegens dierenleed’. Dat het een protest tegen het circus blijkt te zijn, dringt vervolgens vrij snel door.

,,Dat affiche is natuurlijk niet van ons’’, verklaart Natascha Freiwald. Haar familie is eigenaar van het Nederlandse circus, dat dit jaar bezig is met een tournee door Nederland. Begin oktober doet het gezelschap Zaandam aan. ,,We komen dit soort protestacties in alle steden waar we optreden continu tegen. Het zijn vaak mensen met een grote mond, die niet eens weten wat ze zeggen. Op sommige momenten is het heftiger dan andere. Dat heeft te maken met de hoeveelheid publiciteit in de media.’’

Bestrijders

Het circus is de laatste weken flink in de publiciteit, nadat onder anderen Hans Klok zijn steun betuigde aan olifant Buba. Het trouwe lid van circus Freiwald dreigt namelijk Nederland te moeten verlaten. Nadat vanaf 2015 het verbod op wilde dieren in Nederlandse circussen werd ingesteld, kreeg Buba een ontheffing op werken in het circus. Sindsdien reist het grote dier met het circus mee van stad naar stad, maar mag hij niet meer in de tent optreden. Voor bestrijders van dierenleed gaat dit niet ver genoeg. Zij vinden het ook onacceptabel dat de olifant vele kilometers in de vrachtwagen reist.

,,Ik nodig met liefde alle mensen uit die denken dat dieren in het circus leed wordt aangedaan’’, reageert Natascha Freiwald. ,,Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat wij dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan.’’

Ritueel

Over de Zaanse protestactie is ze niet te spreken. ,,Ik hoop dat we via beelden van beveiligingscamera’s kunnen achterhalen wie dit gedaan heeft. Zodoende kunnen we aangifte doen tegen degene die daar verantwoordelijk voor is. Ondertussen hebben we enkele mensen op pad gestuurd met de auto om alle affiches te verwijderen. Het stond al snel vast dat het niet alleen op het reclamebord aan de Westzijde geplakt was. Deze ronde langs reclameborden begint een vast ritueel te worden.’’

Ondanks de commotie verwacht Freiwald niet dat er hierdoor mensen tijdens de shows zullen wegblijven. ,,Ik heb er vertrouwen in dat ook de Zaandammer weet dat wij onze dieren goed verzorgen, en dat zij daarom zullen komen kijken. Gelukkig is tijdens onze shows in andere steden gebleken dat er genoeg liefhebbers van ons circus zijn.’’

Op 6, 7, 8 en 9 oktober staat circus Freiwald op De Burcht met ’Een reis rond de wereld’. Clown Chef Rie neemt het publiek in 120 minuten mee op reis langs verschillende continenten. Met disciplines als acrobatiek, clownerie en diverse dierennummers (Siberische steppekamelen, stieren, lama’s, paarden en hangbuikzwijntjes) trachten de artiesten het Zaanse publiek te bekoren.Wie: 
nn

'Buba is echt lid van de familie'

door Natascha Frensch

Circus Freiwald doet er alles aan om olifant Buba te behouden, nu er een verbod op wilde dieren van kracht is.

VERBOD

Olifant mag in ieder geval tot januari 2017 bij circus blijven

Den Haag - Het circus is deze week neergestreken op het terrein aan de Van der Hagenstraat. Het bonte gezelschap werd al snel door veel Zoetermeerders opgemerkt, omdat circusdirecteur Lutz Freiwald (56) olifant Buba regelmatig meeneemt voor een wandelingetje in het groen naast het terrein.

In eerste instantie vroegen voorbijgangers zich af hoe het kan dat er in deze tijd nog een olifant met een circus meereist. Sinds 15 september vorig jaar is er immers een verbod op wilde dieren in het circus van kracht. Maar de olifant is zo'n dierbaar lid van de circusfamilie, dat er juridische stappen zijn ondernomen. En zo mag Buba tot januari 2017 bij Circus Freiwald blijven.

Het verbod was een harde klap voor het circus, dat nog probeert een ontheffing te krijgen voor twee zebra's. ,,Ze worden nu opgevangen bij vrienden, maar net als met Buba hebben we met die dieren een hele sterke band. De meeste dieren zijn al hun hele leven bij ons. Sommige, zoals Buba, zijn hier niet geboren, maar ik trek al zó lang met haar op", vertelt Freiwald.

Op het circusterrein lopen nog wel allerlei andere dieren rond, zoals kamelen en lama's. In een speciaal verblijf huizen slangen en een alligator. Die mogen wel blijven én optreden. ,,Dat geeft wel aan hoe krom de regelgeving is'', zegt Kevin van Geet (23), eventmanager bij het circus. ,,Reptielen worden op de een of andere manier uitgezonderd van het verbod. Bovendien werd het verbod midden in het seizoen van kracht. Iedereen moest zijn programma omgooien.''

Het circus kon uiteindelijk bewijzen dat er een 'sterke aantoonbare band' is met de olifant. ,,In het begin moest ze een paar dagen weg en toen at en dronk ze gewoon niet meer. Je kon merken dat het echt niet goed met haar ging, waarop we haar hebben teruggehaald. Daarna hebben we juridische stappen ondernomen'', aldus Van Geet.
Wandelen

Alleen optreden, dat mag écht niet meer. En dat mist de olifant volgens de circusdirecteur toch wel heel erg. Om haar af te leiden, gaat hij regelmatig uren met haar wandelen. ,,In de eerste maanden snapte ze er niets van. De muziek ging aan, de show begon, maar ze mocht de tent niet in. Je kunt het natuurlijk ook niet uitleggen aan dieren'', vertelt Freiwald.

Olifanten zijn geen domme dieren en al snel had Buba door dat ze voorlopig geen kunstjes meer mag vertonen. ,,Daar heeft ze nu nog wel moeite mee. Ze mist niet zozeer het trucjes doen, maar het contact met mensen. Daarom doen we nu zoveel mogelijk om haar af te leiden en maken we vaak een ommetje", vertelt Freiwald. ,,Het heeft tijd nodig'', zegt Van Geet.

De mannen hebben zelf ook moeite met de situatie. ,,We zijn altijd onderweg en hard bezig. Dan is het heel moeilijk om dit er emotioneel gezien nog bij te hebben'', zegt Van Geet. Freiwald: ,,Het doet pijn. Als je bij het circus werkt, krijg je ook van alles naar je hoofd. Dat je niet goed voor de dieren zorgt, dat het zielig is. Maar we doen hartstikke ons best om hen een zo goed mogelijk leven te geven.''

Omdat de olifant niet meer optreedt, verdient het circus ook niets meer aan haar. Terwijl het houden van een olifant aardig wat geld kost, inclusief vervoer. ,,Dat hebben we ervoor over om haar hier te houden'', aldus Freiwald.

Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over wat er na januari 2017 gaat gebeuren. ,,Er wordt onderzocht gedaan of het dier inderdaad beter bij ons kan blijven. We hopen op een goede uitkomst, maar ik heb er wel vetrouwen in'', aldus Van Geet. Freiwald: ,,Dit is de plek waar ze thuishoort, bij haar familie. Nergens kan er beter voor haar worden gezorgd dan hier. Hopelijk kan dat de rest van haar leven.''

In de tussentijd krijgt de olifant extra aandacht om haar verloren showleven te compenseren. Op het terrein heeft ze een eigen speelruimte met een grote band en elke dag krijgt ze de kans om Zoetermeer verder te verkenen. ,,Ik ken haar door en door. Als ze met een bepaalde blik naar me kijkt, weet ik dat ze er even uit wil en dan gaan we", vertelt Freiwald.

Als Buba haar eten op heeft, krijgt ze van de 56-jarige man een koude douche tegen de hitte en gaat het stel weer op pad. Eenmaal de weg overgestoken, doet Buba zich nog even tegoed aan wat overtollig groen en schuurt haar dikke huid tegen een boom. Haar verschijning trekt veel bekijks. Voorbijgangers stappen van hun fiets om snel een foto te maken.

Vandaag en morgen verzorgt het circus nog voorstellingen in Zoetermeer.

De muziek ging aan, de show begon, maar ze mocht de tent niet in. Je kunt het de dieren niet uitleggen

AD/Haagsche Courant . . . . . 27-08-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 2, pagina 3

foto: De olifant geniet van een wandeling in het groen naast de Van der Hagenstraat.Wie: 
nn

Hans Klok wil leven olifant redden

door Yvonne Hoebe

Ooit liet HANS KLOK iedere avond olifant BUBA verdwijnen, nu ziet het er naar uit dat de olifant die geen vlieg kwaad doet, MOET verdwijnen uit circus Freiwald. Deze keer niet vrijwillig, maar verplicht door de nieuwe wet op exotische dieren. Voor Hans niet te verkroppen, hij wil niet dat de olifant waar hij ooit zo’n succes mee had, zal sterven…

Het begon met een konijntje dat uit een hoge hoed werd getoverd of juist daarin verdween. HANS KLOK rustte niet voordat die truc uitgroeide tot wat hij uiteindelijk werd en de illusionist elke avond een complete olifant van het toneel liet verdwijnen.

Publiekslieveling

Het immense beest ‘leende’ Hans, compleet met eigen verzorger, van de familie FREIWALD , eigenaren van het gelijknamige circus, waar olifant Buba inmiddels lang geleden weer in de piste terugkeerde en een publiekslieveling van jewelste bleef. Totdat de minister besloot dat wilde dieren niet meer in circussen mogen optreden en Hans’ olifant vervroegd met pensioen ging.

,,Het is eigenlijk een beslissing waar ik het best mee eens ben,” zegt hij, ,,Wilde dieren horen natuurlijk geen aangeleerde kunstjes te vertonen. Maar wat nu gebeurt, is ook niet goed. Buba woont als sinds haar geboorte, VEERTIG JAAR GELEDEN, bij de familie en weet niet beter. Nog steeds wordt zij er liefdevol verzorgd en reist ze met het circus mee, alleen optreden is er niet meer bij. De verzorgers hebben er nu nog meer werk aan dat toen zij gewoon optrad. De olifant was gewend aan beweging en aandacht en nu moet ze echt, meestal dus pas na de show, beziggehouden worden. Wandelingetjes maken door de stad waar het circus staat, enzo. Het dier moet beweging krijgen, anders wordt ze ziek. Daar werd deze zomer van gemaakt dat die wandeling een reclameoptocht voor het circus zou zijn. Er bestaat zoveel onkunde, over dit onderwerp.”

LEES HIER HET HELE ARTIKEL

Telegraaf . . . . . 26-09-2016

Gerelateerde Artikelen

26 SEP 2016: Hans Klok wil leven olifant redden


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech