[Vloerwerk] De achterkant van Amsterdams ‘unieke buurtcafés’

Nieuws, gepost door: nn op 24/09/2016 09:03:16

Wanneer: 24/09/2016 - 14:38

Voor de deur van het café stopt de Mercedes met de eigenaars. “Zet me even koffie” roept één van hen bij het naar binnen lopen naar een van de medewerkers. Als die de koffie voor hen neer zet, draaien ze zich weer om en lopen ze naar buiten. De koffie laten ze onaangeroerd.

't Tuinfeest

Een respectloze behandeling, onbetaald doorwerken na sluitingstijd en regelmatig moeten werken op dagen waarvan je hebt aangegeven dat je niet kunt. Bij de 'echte Amsterdamse cafés' van Çolak is het niet zo gezellig als het er op eerste gezicht misschien lijkt. De 8 in het oog springende cafés van Çolak Holding B.V. vind je op drukbezochte locaties in Amsterdam: 't Tuinfeest, Poco Loco, Staalmeesters en Villa Nieuwmarkt rond de Nieuwmarkt, De Sarphaat, Bloemers en de Chocolate Bar in de Pijp en café Spargo in Oost.

Elke stap van het personeel wordt gevolgd door camera's en becommentarieerd door de eigenaars middels een groeps-app, waarmee je als personeelslid ook 24 uur per dag aanwijzingen en 'feedback' ontvangt. Om een voorbeeld te geven van die 'feedback': een kersverse werknemer kreeg “hondsonbeschoft” naar zijn hoofd geslingerd, nadat hij 's nachts het alarm van het café niet had aangezet omdat hem niet goed was uitgelegd hoe dat moest. En dat terwijl er na sluitingstijd niet doorbetaald wordt. Het café opruimen? Spullen klaarzetten voor de volgende dag? Uitvinden hoe je het alarm aanzet? Dat moet allemaal, maar dan wel 's nachts in je eigen tijd.

Al gunnen ze je niet meer dan een 4-uren contract, toch wordt er van je verwacht dat je elke dag van de week voor hen vrijhoudt. Ook als je ruim van te voren hebt aangegeven dat je een bepaalde dag niet kunt, wordt er per brief gedreigd: 'Als je niet komt zijn wij genoodzaakt de kosten op jou te verhalen'. Andersom werkt die inflexibiliteit trouwens niet: ingeplande diensten worden op het allerlaatste moment afgezegd, werktijden plotseling veranderd, en zelfs het café waar je die dag werkt kan gewijzigd worden terwijl je er naar op weg bent.

Die extreme en eenzijdige 'flexibiliteit' is een belangrijk onderdeel van de manier waarop Çolak Holding B.V. gerund wordt. De mensen die er werken worden aan de lopende band ontslagen als ze zelf niet al na een paar weken zijn opgestapt. Om de gaten die hierdoor nogal eens ontstaan op te vangen, moeten werknemers regelmatig onbetaald stand-by staan op dagen dat ze niet werken. Ze zijn dan elk moment oproepbaar, voor het opvangen van een dienst van iemand die op staande voet ontslagen is of die de respectloze behandeling niet langer kon verdragen.

Of het nu bij 't Tuinfeest, Villa Nieuwmarkt, De Sarphaat, Staalmeesters, Poco Loco, Chocolate Bar, Spargo of Bloemers is, achter de 'unieke' en 'gezellige' uitstraling van deze 'echte Amsterdamse' buurtcafés schuilt dus de koele berekening van minimale kosten & maximale opbrengsten ten koste van alles.

Komt dit verhaal je bekend voor? Werk je, of heb je gewerkt voor Çolak B.V. of een vergelijkbaar bedrijf en wil je jouw verhaal kwijt? Zijn ze je bijvoorbeeld nog achterstallig loon verschuldigd en wil je actie tegen hen gaan ondernemen? Of speelt er een ander probleem? Neem dan contact op met Vloerwerk. Vloerwerk is een solidariteitsnetwerk, wij helpen jou om zelf actie te ondernemen en te krijgen waar je recht op hebt. Kijk op www.vloerwerk.org voor meer informatie en voorbeelden van succesvolle acties in vergelijkbare situaties. Met Vloerwerk sta je sterk!

Tags: amsterdam Horeca vloerwerk


Wie: 
fucking angry worker

Hier een link naar AT5 met item over vloerwerk:
http://www.at5.nl/artikelen/160906/aanpak-tegen-schofterige-praktijken-h...

En hier een update van het verhaal hierboven:
http://www.vloerwerk.org/misstanden-horeca-tv-gemeenteraad-meld-problemen/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech