Westhaven 46 herkraakt (Gouda)

Nieuws, gepost door: nn op 17/09/2016 09:05:19

Waar: Westhaven 46, Gouda, Netherlands
Wanneer: 17/09/2016 - 16:30

Herkraak Westhaven 46


Aan het eind van de middag is het al jaren leegstaande voormalige hotel Mirage aan de Westhaven herkraakt. Het pand werd eerder dit jaar al gekraakt en onmiddelijk ontruimd. De politie helikopter is in de lucht en de omringende straten zijn afgezet.

Over de vorige kraak:Krakers binnen uur uit pand Westhaven gehaald
http://goudsepost.nl/nieuws/krakers-binnen-uur-uit-pand-westhaven-gehaal...

Tags: kraken


Wie: 
nn

ME is gekomen, deur is ingetrapt, iedereen die buiten stond wordt afgevoerd door politie.Wie: 
nn

Her pand wordt inmiddels ontruimd

Foto: 


Wie: 
nn

Zie ook eerder Gekraakt Pand Gouda , https://www.indymedia.nl/node/33441Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

14 aanhoudingen bij inval in gekraakt hotel

door Marianka Peters

Gouda - De politie is zaterdagmiddag voormalig hotel Mirage aan de Westhaven in Gouda binnengevallen om krakers te verwijderen. Daarbij zijn 14 arrestaties verricht.

Het pand staat al jaren leeg en de krakers hadden op het dak een spandoek hangen met de leus 'leegstand is een misdaad'.

Om 17.00 uur besloot de politie een ruit in te slaan en met behulp van een stormram naar binnen te gaan. Al snel haalde de politie, ondersteund door het Parate Peloton, een speciale politie-eenheid, de krakers een voor een uit het pand. Alle 14 personen zijn voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Volgens ooggetuigen zou één kraker voortvluchtig zijn, waarvoor de politiehelikopter werd ingezet. Dat gerucht bleek niet te kloppen, meldde de politie later. ,,De politiehelikopter hield alleen toezicht vanuit de lucht'', aldus politiewoordvoerder Loek Houtepen.

Mirage werd eerder dit jaar ook al gekraakt. Op tweede pinksterdag hadden krakers hun intrek genomen in het leegstaande pand. Het gebouw staat om speculatieve redenen al vijf jaar leeg.
Zelfde?

Of de zaterdag aangehouden personen dezelfde zijn als eerder dit jaar of deel uitmaken van dezelfde groep, kan de politie niet bevestigen. Houtepen: ,,Deze gegevens zijn niet te achterhalen en als deze informatie wel beschikbaar zou zijn, kan ik hier niets over zeggen in verband met de privacy.''

Alle verdachten zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast.

AD/Groene Hart . . . . . 19-09-2016Wie: 
nn

politie sloopt voorkant pand (terwijl ze al binnen zijn en krakers al gearresteerd):
https://www.youtube.com/watch?v=tvKZGeHqr5MWie: 
nn

Persbericht kraakgroep Gouda

Waar afgelopen zaterdag het nieuwe college van B&W een feestje vierde bij Goudsch Getij werd twee tuinen verderop een toneelstukje machtsvertoon opgevoerd. Met behulp van massale inzet, ondersteuning van de ME en een helikopter werden kosten nog moeite gespaard om de bewoning van de West Haven 46 te verstieren en en passant de trias politica ten grave te dragen.

Daar waar de nieuwe bewoners klaar stonden om er met goede moet wat moois van te maken, besloot de politie op de stoel van de rechter te gaan zitten en een oordeel te vellen over de rechtmatigheid van bewoning. Het college stond erbij en keek ernaar. Kennelijk is het in Gouda belangrijker om een malafide speculant te ondersteunen, dan dat men het woonrecht beschermt of betaalbare woonruimte te realiseert.

Wij van KG Gouda vinden het ene schande. “Het is schandalig dat in een stad met zoveel leegstand en woningnood het college hier geen oog voor heeft” aldus een bewoner. Het is onacceptabel dat de politie haar bevoegdheid te buiten gaat en de belangen van van een speculant behartigd ten koste van de rest van de Goudse gemeente.

Op videobeelden is duidelijk te zien hoe de ruit aan de voorzijde door de politie lachend wordt ingegooid met een stormram, verdere verloedering van het pand en het aangezicht van de West Haven in de hand spelend. Dit terwijl er de agenten zich al lang toegang tot het pand hadden verschaft. Dit is zinloze vernieling en baldadigheid die ze de bewoners nu aanrekenen.

Het pand, voormalig hotel Mirage, staat al meer dan vijf jaar leeg. Jaren geleden stond het tegen een hoge onderhandse betaling te koop, maar het pand staat al zeer lange tijd te verloederen. Eerder dit jaar op tweede pinksterdag werd dit pand ook al gekraakt, waarna het eveneens illegaal werd ontruimt.

“Tienduizenden euro's later is het pand nog steeds leeg en in slechtere staat dan ooit. Dienstbaar noemen ze dat bij de politie geloof ik. Als Gouwenaar vraag ik me af wat “deze politie actie Gouda heeft opgeleverd” aldus één van de bewoners.

Bij de actie van afgelopen zaterdag zijn 14 mensen op illegale wijze zijn gearresteerd. Momenteel zitten er nog steeds vijf bewoners onterecht vast, die onmiddellijk in vrijheid dienen te worden gesteld. De bewoners zijn niet onder de indruk. “Of kraken legaal is, is niet belangrijk. Het is legitiem in mijn ogen, mijn motivaties zijn dan ook onverminderd sterk”.Wie: 
nn

Zojuist hebben wij van kgg via onze advocaat te horen gekregen dat onze kameraden morgen, dinsdag 20 september voor moeten komen bij de rechter comissaris.

De rechter comissaris zal beslissen of zij langer zullen zitten in voorarrest. Het besluit om deze vijf mensen voor de rechter te brengen daar waar anderen met een dagvaarding heen gezonden zijn, lijkt gebasseerd te zijn op willekeur. Naast het geluidsprotest wat vannacht bij het cellencomplex was, zullen wij ook morgen aanwezig zijn bij de rechtbank van den haag.

Bij het kortstondig contact wat we vandaag hebben kunnen leggen bleek dan de mensen binnen nog steeds sterk staan. Kgg staat solidair met alle krakers binnen en buiten.
KRAKEN GAAT DOORWie: 
ouwesiem

Buurt bezorgd over pand dat bijna zes jaar leegstaat

door Maarten Molenaar

Gouda - De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker nodigt de eigenaar van het zaterdag opnieuw gekraakte pand Westhaven 46 -voorheen hotel Mirage - uit voor een gesprek over de toekomst van het gebouw.

Aanleiding hiervoor is dat het gebouw dit jaar al voor de tweede keer is gekraakt en vervolgens met veel politie-inzet is ontruimd. Van de veertien krakers die zaterdag werden aangehouden zitten er nog vijf vast in verband met het vaststellen van hun identiteit. Ze worden vandaag voorgeleid bij de officier van justitie.

Omwonenden van het al jaren leegstaande pand willen niets liever dan dat het een nieuwe bestemming krijgt. Maar buurtbewoner Paul Rietjens heeft er een hard hoofd in dat dit snel gebeurt. ,,Het complex gaat in kwaliteit steeds verder achteruit en is bijna niets meer waard. Om het weer toonbaar te maken moeten er vele tonnen in worden geïnvesteerd en wie is daartoe bereid?''

Hij vindt dat de gemeente een voortrekkersrol moet spelen bij het vinden van een oplossing. De Gouwenaar vraagt zich af of de eigenaar kan worden gedwongen het pand op te knappen. Volgens een woordvoerster van de gemeente is die mogelijkheid er niet.

Instortingsgevaar

,,Het pand staat sinds 1 november 2010 leeg. Wanneer er sprake is van zwaar achterstallig onderhoud, met bijvoorbeeld instortingsgevaar van gevels, of ramen die eruit dreigen te vallen, kan de gemeente de eigenaar verplichten het gevaar weg te nemen. Bij dit pand is er tot op heden niet geconstateerd dat er sprake is van dergelijk achterstallig onderhoud. De burgemeester gaat de eigenaar wel uitnodigen voor een gesprek.''

Het is voor diverse buurtbewoners onduidelijk van wie het pand is. Het zou de afgelopen jaren al diverse keren van eigenaar zijn gewisseld. ,,Ik hoorde dat een Poolse arts de eigenaar is en ik had op een gegeven moment zelfs een adres in Den Haag. Maar daar bleek iemand anders te wonen.''

De krakers motiveren hun actie aan de Westhaven met lange wachtlijsten in de stad voor een betaalbare woning. Rietjens en ook een buurvrouw hebben wel enige sympathie voor de krakers. ,,Als het je niet lukt een woning te vinden en je weet dat er een voormalig hotel in de binnenstad al jaren leegstaat, kan ik me wel voorstellen dat ze hier in willen trekken. Maar ja, het mag natuurlijk niet.''

Bij de politie-actie zijn diverse ruiten gesneuveld. Rietjens: ,,Er zijn dit weekeinde houten schotten voor de ramen geplaatst. Het ziet er nu nog meer verpauperd uit.''

AD/Groene Hart . . . . 20-09-2016

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 5

foto: Paul Rietjens maakt zich zorgen over de toekomst van 'kraakpand' Westhaven 46.

Wie: 
nn

Update arrestant Gouda, https://www.indymedia.nl/node/35901 .Wie: 
nn

Lawaaidemo voor arrestant gouda bij PI Rotterdam, https://www.indymedia.nl/node/35981 .Wie: 
nn

Krakers Westhaven voor de rechter

Gouda -Acht krakers die zich op 17 september hebben verzet tegen
ontruiming van een pand aan de Westhaven, moeten zich daarvoor donderdag
verantwoorden bij de politierechter.

Op die zaterdagmiddag viel de politie het pand - voormalig hotel Mirage
-binnen om de krakers te verwijderen. Het pand staat al jaren leeg.

De krakers hadden op het dak een spandoek hangen met de leus 'leegstand is
een misdaad'. In eerste instantie trachtte de politie het gebouw binnen te
komen door een ruit in te slaan en een stormram te gebruiken. De krakers
lieten zich hierop echter nog niet wegsturen. Dit gebeurde pas toen een
speciale politie-eenheid, het Parate Peloton, werd ingeschakeld.

Het pand was eerder dit jaar ook al eens gekraakt.

AD/Groene Hart . . . .. 08-11-2016Wie: 
nn

Krakers hebben grootse plannen met hotel Mirage

door Anne Kompagnie

Werkstraf geëist na kraak van oud hotelpand aan Westhaven

Gouda - Een gaarkeuken voor de armen, en huisvesting voor mensen die geen
woonruimte kunnen vinden. Een krakerscollectief dat onder meer vanuit
Gouda opereert, heeft tal van plannen. Gisteren moesten negen van hen
terechtstaan wegens kraak van oud-hotel Mirage aan de Westhaven.

Vijf jaar al staat het pand van Mirage aan de Westhaven leeg. Een
collectief van veertien man besloot op 17 september dat dit lang genoeg
had geduurd en ging het pand binnen met als doel het te bewonen. Maar nog
voordat de bescheiden huisraad binnen stond, verscheen de politie - getipt
door een omwonende - al op de stoep.

De vijftien besloten daarop de hele boel van binnen dicht te timmeren en
als een menselijke ketting - arm in arm gehaakt - de toegang te blokkeren
voor de aangekomen politie, die ondersteuning kreeg vanuit de speciale
eenheid het Parate Peloton.

Hoewel het negental - de vijf resterende verdachten zijn eerder al berecht
- gisteren gebruik maakten van hun zwijgrecht, wilde één van hen buiten de
rechtszaal wel enige toelichting geven op de kraak van 17 september en de
filosofie erachter.

De 42-jarige Gouwenaar: "In een tijd als deze is het onvoorstelbaar dat er
zulke leegstand bestaat. Wij hebben allerlei plannen op meerdere plekken
in de stad en daarbuiten. Een gaarkeuken en woonruimte voor de armen, dat
is wat waar we op inzetten.'' Die gaarkeuken zou ook verrijzen in Mirage,
maar zover kwam het niet.

De politie wist het pand te ontruimen, maar dit ging niet zonder slag of
stoot. Eén kraker verklaarde in een verhoor aan de politie: "De andere
krakers sloegen de hele boel kort en klein
en liepen rond met bivakmutsen,
als een stel zombies. Er was geen plan. Ik was verbaasd: als je iets
kraakt, wil je er iets positiefs mee doen. Het was duidelijk een andere
lichting krakers dan die uit mijn tijd.''

De advocaat van de krakers stelde dat geenszins bewezen kan worden wie wat
gedaan heeft en pleitte voor vrijspraak. "De ontruiming was onrechtmatig,
het huisrecht had eerst moeten worden getoetst.''

Officier van justitie Verdoorn ziet dit anders: "Er was nog geen
ingebruikname, dit was een kwestie van heterdaad.'' Ze eiste twintig uur
werkstraf voor het negental. De rechter doet over twee weken uitspraak.

De krakers liepen rond met bivakmutsen, als een stelletje zombies

AD/Groene Hart . . . 11-11-2016


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech