Opnieuw rechtszaak krakers Kanaleneiland

Nieuws, gepost door: Politie mag legitiem protest niet onderdrukken op 13/09/2016 09:03:06

Wanneer: 13/09/2016 - 14:31

Op dinsdag 13 september 2016 hebben de bewoners van de flat Monnetlaan 97-111 een nieuwe rechtszaak aangespannen. Omdat de ontruiming vanaf donderdag plaats kan vinden, dient de rechtszaak morgen al, om 13:30 uur. Eerder besloot de rechter dat de flat ontruimd mag worden, omdat de renovatie op 1 oktober zou beginnen en een woning leeg moet zijn voor een asbest inventarisatie. Inmiddels hebben de krakers die inventarisatie zelf uit laten voeren en blijkt de renovatie pas maart 2017 te beginnen.


“De rechter is voorgelogen door de landsadvocaat, die op zijn beurt weer is voorgelogen door gemeente en corporaties.” Aldus een kraker. “Dit moet even recht gezet worden.” De woningen in Kanaleneiland zijn in april bezet uit protest tegen de stadsvernieling. Met het project ‘Kanaleneiland centrum’ zijn 1100 goedkope sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor vrije sector huur en dure koopwoningen. Slechts 138 sociale huurwoningen zijn gebouwd. Een Kraker: “Stadsvernieling is het deporteren van niet witte bewoners om witte enclaves te stichten.”

Ontruiming op dit moment zou geen enkel doel dienen. Behoorlijk zinloos ook ,om een pand te ontruimen waar je zeker nog een half jaar niets mee doet, in een wijk waar zeker 300 woningen leeg staan. In de vorige rechtszaak was al gebleken dat de eigenaar naast de renovatie plannen geen enkel belang heeft bij ontruiming, behalve dan een principieel bezwaar tegen krakers. Dat gemeente en corporaties er een principieel punt van maken, is vanzelfsprekend. Natuurlijk vinden zij het niet fijn als hun beleid bekritiseerd wordt. Dat politie en openbaar ministerie zich, met rechtelijke goedkeuring, voor dit karretje laten spannen is wat minder vanzelfsprekend. “Hier wordt legitiem en gefundeerd kritiek geuit op racistisch beleid.” Aldus de krakers. “Dat hoort niet door politie onderdrukt te worden.”Wie: 
nn

Zie ook eerder 12/07/2016:
Krakers protesteren tegen armenbestrijding - Squatters protest against gentrification, https://www.indymedia.nl/node/34489Wie: 
nn

13/9/2016 - 16:51
Opnieuw rechtszaak om gekraakte woningen Kanaleneiland, https://www.duic.nl/algemeen/opnieuw-rechtszaak-krakers-kanaleneiland/Wie: 
nn

Krakers blijven voorlopig nog in panden Monnetlaan

15/9/2016 - 10:41

De bewoners van de acht gekraakte woningen aan de Monnetlaan in Kanaleneiland kunnen in ieder geval nog een week in de panden blijven. De rechter heeft gisteren besloten dat de vandaag geplande ontruiming niet mag doorgaan.

In juli van dit jaar stonden de krakers ook al in de rechtbank. Toen besloot de rechter dat de flat aan de Monnetlaan vanaf vandaag ontruimd mocht worden omdat de voorbereidende werkzaamheden in de flat op 1 oktober zouden beginnen met een asbest inventarisatie. Deze inventarisatie hebben de krakers zelf echter al laten uitvoeren en daardoor zou er geen spoedeisend belang meer zijn. De krakers menen dat de echte werkzaamheden pas volgend jaar beginnen.

Kraker Rogier vertelt: “De landsadvocaat probeerde gisteren de rechter te overtuigen dat wij misbruik van het recht maken omdat er al eerder in een kort geding is besloten dat wij moeten vertrekken. De landsadvocaat wilde niet afwijken van het eerdere vonnis uit juli en volgens hem stond de politie al klaar om het pand te ontruimen. De rechter ging daar niet in mee en wilde nog eens goed naar de zaak kijken omdat er nieuwe informatie beschikbaar is. Hij heeft en dat is uniek in een kort geding, een soort tijdelijke voorziening getroffen zodat er niet ontruimd mag worden voordat hij een uitspraak heeft gedaan. Dat zal over een week zijn. Daarmee geeft hij eigenlijk ook aan dat hij het niet eens is met het standpunt van de landsadvocaat.”

De woningen in Kanaleneiland zijn in april bezet door de krakers. Zij vinden het nieuwbouwproject in de wijk ‘stadsvernieling’ en vinden dat het op racistisch beleid gestoeld is. Er verdwijnen 1100 sociale huurwoningen voor duurdere woningen. Er komen uiteindelijk 138 sociale huurwoningen voor terug. De insteek van ontwikkelaars en de gemeente is dat de leefbaarheid hierdoor zal vergroten door een meer gemixt woningaanbod.

https://www.duic.nl/algemeen/krakers-blijven-voorlopig-nog-panden-monnet...Wie: 
nn

Krakers Kanaleneiland verliezen rechtszaak, https://www.indymedia.nl/node/35810 .Wie: 
nn

Opnieuw twee panden bezet in Kanaleneiland, https://www.indymedia.nl/node/35850 .Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech