15 september: begin nieuwe ronde protesten in Frankrijk

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 13/09/2016 09:11:41

Wanneer: 13/09/2016 - 09:55

Na een pauze van alles tijdens de zomervakantie, beginnen de protesten weer tegen de - inmiddels aangenomen - Loi Travail. En misschien wel met een verhevigde inzet, als dat al mogelijk was. 15 September is de dag...
Frankrijk 15 september: Geen rentree voor de Loi Travail

De zomervakantie, die in Frankrijk traditioneel lang is en alle lopende zaken overhoop haalt, betekende ook een pauze voor de felle protesten tegen de hervormingen van de arbeidswetgeving (Loi Travail of Loi Khomri). Met de 'rentree' komt daar op 15 september als het goed is een einde aan. Hoewel de regenten midden in de zomer de wetshervorming officieel gemaakt hebben, begint het verzet ertegen weer op stoom te komen.

Waar ging het ook alweer over? Zie alle eerdere berichten over de Franse arbeidswethervorming en de protesten ertegen hier https://www.globalinfo.nl/tag/46-arbeidsstrijd

Eerder deze week kwam ook een geweldig filmpje (Engels ondertiteld https://www.youtube.com/watch?v=URAb-apeTj0) over de eerdere demonstraties en wie nu precies de relschoppers zijn (casseurs)

De wet is op 9 augustus officieel ingeschreven, en u kunt alle 121 artikelen hier nalezen https://www.legifrance.gouv.fr/eli/loi/2016/8/8/ETSX1604461L/jo.

Maar daarmee is het proces nog niet af. Eerst moet er een hele reeks dekreten afgekondigd worden, waarvoor madame Khomri (de staatssecretaris van Arbeid) tot 1 janurai 2017 de tijd heeft, en als alles dan meezit wordt de boel pas op 1 januari 2019 werkelijk beleid... (Le Monde: http://www.lemonde.fr/emploi/article/2016/08/29/quand-la-loi-travail-s-a...)

Hoe dan ook gaat president Hollande, net als de rest van de regeringsleden die aspiraties in die richting hebben, zich opmaken voor de komende verkiezingen, en hoopt hij dat de kiezers dit dossier snel vergeten. Premier Vals, die ook voor z'n eigen hachie gaat, heeft voor de zekerheid al publiekelijk verkondigd dat hij 'helemaal geen socialist is'.

Maar nadat er voortdurend felle oproepen verschenen om de nieuwe wet te torpederen door met de voeten te stemmen, wordt nu aangekondigd dat de hele presidentsverkiezingen afgeschaft gaan worden, als begrafenis van het hele treurige verkiezingscircus. (https://lundi.am/IL-N-Y-AURA-PAS-D-ELECTION-PRESIDENTIELLE)

Nadat de eerste schermutselingen (nuit debut op 31 augustus http://www.20minutes.fr/paris/1916391-20160831-nuit-debout-fait-rentree-...) alweer op straat te zien zijn geweest, (natuurlijk ook in opstandig Nantes https://lundi.am/Nantes-27-aout-Rentree-des-casses) wordt de aandacht van de tegenstanders van de Loi travail nu gericht op de 15e september. Dat is de officiële opening van het schooljaar, in ieder geval van de meeste middelbare scholen (lycea). (website ministerie van onderwijs http://www.men.public.lu/fr/actualites/grands-dossiers/systeme-educatif/...)

Er wordt dan gedemonstreerd, en het aantal vakbonden en andere organisaties dat ertoe oproept neemt zienderogen toe. Ook wordt de roep steeds luider om vanaf die datum te gaan staken. De vaak aangeroepen 'onbeperkte algemene staking' doemt aan de horizon op, maar tot nu toe voelde het syndicale front zich te zwak om de stap te wagen. Zie links naar oproepen en meer informatie hier: https://paris-luttes.info/15-septembre-rentree-de-la-lutte-6532?lang=fr

De demonstratie in Parijs begint in ieder geval om 14.00 bij Bastille (waar anders) en wordt georganiseerd door de vakbonden CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL, FIDL https://paris.demosphere.eu/rv/49095

Maar de dag is ook ideaal om het begin van het schooljaar in de war te schoppen door je respectievelijke school te blokkeren alvorens naar de demo te gaan. (oproep daartoe https://paris-luttes.info/en-septembre-il-n-y-aura-pas-de-6321?lang=fr)
Nog een oproep https://paris-luttes.info/le-15-septembre-pertube-ta-ville-6511?lang=frvan de vermaarde MILI (Mouvement Inter Lutte Indépendant) om schoolgebouwen te bezetten aan de vooravond van de 15e en permanente actiecomites op te richten en je eigen stad op z'n kop te zetten.

Havenarbeiders in Le Havre zijn op 31 augustus gearresteerd http://www.paris-normandie.fr/accueil/info-paris-normandie--deux-dockers... wegens deelname aan eerdere acties. Door de arbeiders wordt dit gezien als een poging om de mobilisatie naar 15 september te intimideren.

Clip voor 15 september: Ni Loi, Ni Travail: https://www.youtube.com/watch?v=d_s2m7DIPbE

Overigens: de strijd tegen de aanleg van een groot nieuw vliegveld bij Notre Dame Les landes (bij Nantes), waar veel van de militante demonstranten ook bij betrokken zijn, zal op 8 oktober opnieuw opvlammen https://lundi.am/Notre-Dame-des-Landes-un-reportage-photo-et-un-appel-au... met een demonstratie aldaar. Daarover later meer.Wie: 
nn

VIDEO: Der Ausnahmezustand in Frankreich und die Zuspitzung des Klassenkampfs in Europa
https://www.youtube.com/watch?v=sbPe-zh6kFAWie: 
nn

Demonstranten die zomervakantie houden, klinkt lachwekkend.Wie: 
nn

lachwekkend is alleen de Nederlandse zichzelf oppermachtig vindende ironische blik, die alles ziet behalve wat er werkelijk toe doet (zoals dat dergelijke hervormingen in Nederland al 20 jaar geleden doorgevoerd werden)Wie: 
nn

>Demonstranten die zomervakantie houden, klinkt lachwekkend.<

't Is weer eens wat anders dan allemaal werkloos tuig heten te zijn ;)

Zie ook eerder op Indy.nl:

[31/3/2016] 31 maart grote actiedag tegen arbeidswethervorming in Frankrijk, https://www.indymedia.nl/node/32760 .Wie: 
nn

"'t Is weer eens wat anders dan allemaal werkloos tuig heten te zijn ;)"
Zullen wel weer van die elitaire studentjes zijn, De zomer doorgebracht in het tweede huis of op het familiejacht in de Midellandse zee. Na de vakantie alles weer voor de kick lekker alles kort en klein slaan.Wie: 
nn

alles kort en klein slaan,
niks mis mee tochWie: 
nn

Indrukwekkende beelden spreken voor zich, niks verwende kinderen, kort en klein slaan doet de politie

http://taranis.news/2016/09/loi-travail-1592016-%E2%80%A2-paris-le-retou...Wie: 
nn

Paris: There will be no presidential election
Anonymous leaflet distributed in the September 15th 2016 demo in Paris
https://borderedbysilence.noblogs.org/post/2016/09/17/paris-there-will-b...Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech