Rechtszaak tegen anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie

Aankondiging, gepost door: nn op 31/08/2016 08:11:39

Waar: Gerechtsgebouw, Prins Clauslaan 60, Den Haag, Netherlands
Wanneer: 22/09/2016 - 09:00

Op 22 september moet de anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare, voor de Haagse rechtbank verschijnen. Hij is aangeklaagd wegens “wederspannigheid en mishandeling van een agent” tijdens de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november 2014 in Gouda. Oorspronkelijk zou deze zitting op 2 juni plaatsvinden, maar dat werd door de rechter uitgesteld.


Een aanklacht tegen Afriyie is de omgekeerde wereld, want hij was het juist die werd mishandeld door diverse agenten, zoals overduidelijk blijkt uit beelden van zijn arrestatie (zie video). Ook ten opzichte van andere tegenstanders van de Zwarte Piet-figuur trad de politie indertijd repressief en intimiderend op. Bijna honderd mensen werden gearresteerd en afgevoerd. Afriyie is door de autoriteiten extra hard aangepakt, waarbij men er zelfs voor heeft gezorgd dat hij werd ontslagen en daardoor zonder werk en inkomen kwam te zitten. Steun hem door bij de rechtszaak aanwezig te zijn!

Twee dagen voor de nationale Sinterklaasintocht in 2014 verbood de burgemeester van Gouda de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), waarvan Afriyie een van de woordvoerders was. Daarop besloot KOZP af te zien van de aangekondigde demonstratie en simpelweg gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting. De groep voelde zich gesterkt door het rapport van de Nationale Ombudsman dat op 15 oktober 2014 werd uitgebracht. Daarin stond dat het dragen van anti-Zwarte Piet-shirts geen grond mag zijn voor arrestaties en dat het dragen ervan valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Op de ochtend van de intocht kreeg Afriyie een sms van de politie met de tekst: “Het is een kinderfeest”. Hij werd met een groep medestanders ingesloten door de politie. Een van de agenten riep: “Hij moet apart aangehouden worden”, waarop Afriyie uit de groep werd getrokken en met geweld werd weggevoerd, waarbij zijn t-shirt over zijn hoofd werd getrokken. Vervolgens werd hij gekleed in slechts een boxershort in een isoleercel opgesloten. Hoewel het voor iedereen duidelijk was dat Afriyie het slachtoffer was van excessief politiegeweld, werd tegen hem aangifte gedaan wegens “mishandeling van een agent”. Kort na de aangifte heeft de politie er bovendien op toegezien dat hij zijn werk niet meer kan doen. Daarnaast eist het Openbaar Ministerie dat Afriyie bij veroordeling een schadevergoeding van 1.200 euro moet betalen.

De burgemeester, de politie en het OM hebben met de repressie tegen Afriyie een voorbeeld willen stellen. De arrestatie en de rechtszaak zijn een aanval op de strijd tegen institutioneel racisme in Nederland en bovendien een regelrechte aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dat kunnen we niet laten gebeuren!

Voor Afriyie heeft de onterechte arrestatie in Gouda grote gevolgen gehad. Hij mag op dit moment zijn beroep niet uitoefenen en hij is betrokken bij drie rechtszaken: een hoger beroep tegen het afnemen van zijn beveiligingspas, de strafzaak over de vermeende mishandeling van een agent, en de hoorzitting over het besluit van de burgemeester van Gouda om het vreedzame protest te verbieden. Dit blijft hem allemaal veel geld kosten, ondanks eerdere steun van vrienden en sympathisanten.

Help Afriyie om het gevecht vol te houden. Wie hem financieel wil steunen, kan geld overmaken op bankrekening NL09 TRIO 0197 966 691 t.n.v. Stichting Nederland Wordt Beter o.v.v. “rechtszaak Afriyie”.Wie: 
nn

Ter herinnering, hier een goed verslag van onafhankelijk journalist Kevin Roberson over de dag waarom Afriyie gearresteerd werd: Intocht Gouda verstoord door politie en rechts extremistenWie: 
nn

Waarom de strafzaak tegen Jerry Afriye bizar is:
http://www.joop.nl/opinies/strafzaak-anti-zwartenpietenactivist-is-bizarWie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech