Rode verf aan woning Rhodia Maas, directrice Dienst Terugkeer en Vertrek

Nieuws, gepost door: Rode verf aan woning Rhodia Maas, directrice Dienst Terugkeer en Vertrek op 26/08/2016 08:05:30

Wanneer: 26/08/2016 - 04:30

Afgelopen nacht heeft actiegroep Sloop De Deportatiemachine! een bezoek gebracht aan de woning van Rhodia Maas, directrice van de Dienst Terugkeer en Vertrek in Den Haag. De actiegroep heeft daar rode verf aangebracht op deur, ramen en gevel om de directrice eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft.

Rhodia Maas is de laatste maanden bezig met een promotietoer voor het verkopen van haar met bloed besmeurde werk. Zo doet ze net alsof het deporteren van vluchtelingen 'helpen bij terugkeer' is en alsof dat 'humaan' en 'kindvriendelijk' is. De promotietoer bestaat uit spreekbeurten, het geven van interviews en zelfs uit het deelnemen aan de sponsorloop 'Nacht van de Vluchteling'. Dat laatste ging niet door toen bekend werd dat ze dat van plan was. Spreekbeurten heeft ze onder meer gegeven bij bijeenkomsten van 'De Asielzoekmachine' in Rotterdam en na afloop van de filmvertoning Fit To Fly in Den Haag. Ook probeert ze NGO's mee te laten werken en denken met de DT&V zodat ze medeplichtig worden aan het beleid. Zo moeten de vuile praktijken van de DT&V worden gelegitimeerd.

Maar de DT&V is een deportatiemachine die is opgericht om vluchtelingen het land uit te werken. Over vluchtelingen die niet weggaan zegt ze: "illegaliteit is een keuze". Alsof mensen ervoor kiezen elke dag te worden opgejaagd. De DT&V houdt er smerige praktijken op na zoals samenwerken met repressieve regimes, gebruik maken van ongeldige laissez-passers, intimidatie van vluchtelingen, en vluchtelingen naar landen deporteren waar ze niet vandaan komen. Bij die deportaties mogen marechaussees grof geweld gebruiken en de vluchtelingen zelfs drogeren. Nog kort geleden werd een pilot uitgebreid die het de DT&V toestaat om zelf mensen in vreemdelingenbewaring te zetten en evengoed nog klaagt Rhodia Maas dat het zo moeilijk is om mensen het land uit te werken, zoals in een interview met de Telegraaf.

Vorige week gaf ze weer een interview. Deze keer was het voor BNR nieuwsradio. Daaruit blijkt dat er een nieuwe gespreksmethode is ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht om DT&V ambtenaren te helpen mensen te 'overtuigen' om 'vrijwillig' te vertrekken. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft ook nog een handje geholpen door gezinshereniging voor vluchtelingen pas na 15 maanden mogelijk te maken. Dit terwijl Klaas Dijkhoff weet dat hij al die tijd de gezinsleden in een gevaarlijke situatie laat zitten. Rhodia Maas weet dat ook en stelt triomfantelijk vast dat hierdoor meer mensen teruggaan naar inveilige situaties. Ze zegt daarover: "het zijn volwassen mensen die zelf de keuze maken om terug te gaan".

Maar teruggaan naar een onveilige situatie is geen keuze. Het is vertrek onder dwang, door chantage en intimidatie, door wanhoop. Daarvoor is Rhodia Maas medeverantwoordelijk. Maar Rhodia Maas gaat elke morgen zonder zorgen op de fiets van haar woning naar het ministerie van Veiligheid en Justitie waar de DT&V ook zit. En elke dag zorgt zij ervoor dat de deportatiemachine goed loopt. Dat is wel een keuze en vandaar deze actie.

Iedereen die last heeft van de DT&V of het niet met het 'werk' van de DT&V eens is, stellen wij voor directrice Rhodia Maas een bezoekje te brengen, of haar aan te spreken wanneer ze 's morgens om uur of 9 naar haar werk fietst.

Actiegroep Sloop De Deportatiemachine!

[edit: adresgegevens verwijderd]Wie: 
nn

Woning directeur Dienst Terugkeer & Vertrek beklad
Vandaag, 09:31

In Den Haag is vannacht het huis van de directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek beklad. Volgens de politie zijn de pui en een camera beschilderd met rode verf. Er zijn geen teksten aangetroffen.

Een 'actiegroep' die zich 'Sloop de deportatiemachine' noemt, zegt in een verklaring het huis van de topambtenaar te hebben beschilderd.

De Dienst Terugkeer en Vertrek valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie en regelt het vertrek van vreemdelingen die geen recht hebben om in Nederland te blijven.

http://nos.nl/artikel/2128222-woning-directeur-dienst-terugkeer-vertrek-...Wie: 
nn

Duidelijk bewijs dat vluchtelingen als veroordeelde criminelen worden behandeld!

De medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) krijgen dit jaar een nieuwe, door de Hogeschool Utrecht ontwikkelde gespreksmethode aangeleerd, 'Werken in een gedwongen kader'. Deze is gebaseerd op door de Reclassering gebruikte gesprekstechnieken. Doel is een effectieve balans te bereiken tussen het opbouwen van een relatie met de 'vreemdeling' en het uitoefenen van controle en dwang om hem te bewegen het land te verlaten. Tot nog toe voerden de DT&V-medewerkers die gesprekken elk op hun eigen manier, waarmee niet de gewenste resultaten werden behaald.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/dijkhoff-uitzetten-asielzoekers-moet...

"Welke methoden werken om crimineel gedrag te stoppen en om mensen te helpen bij het opbouwen van een delictvrij bestaan? Het boek ‘Werken in gedwongen kader’, waarvan lector Anneke Menger van Hogeschool Utrecht (HU) één van de auteurs is, beschrijft diverse mogelijkheden voor sociale professionals in de justitieketen. Zij kunnen onder meer gedragsinterventies uitvoeren, zoals trainingen in agressiebeheersing of probleemoplossing. Ook het beïnvloeden van sociale relaties kan effectief zijn, evenals het goed inschatten van de kans op herhaling van delictgedrag. Bij jongeren zijn interventies die zijn gericht op het gezinssysteem belangrijk. "

https://www.onderzoek.hu.nl/projecten/werken-in-gedwongen-kaderWie: 
eneR

De oproep om een bezoekje te brengen aan Rhodia Maas kan gemakkelijk als bedreiging tegen haar (en eventuele huisgenoten! ) overkomen. Lijkt me geen effectieve manier om zand in de deportatie machine te strooien. Het gaat om die machine, niet om Maas privé. Had de kleur van de verf niet anders gekund? Klinkt als een detail maar symbolisch is dat van betekenis. Een rose geverfde generaal wordt in zijn autoriteit aangetast. Een met bloedkleur besmeurde prive woning komt gewelddadig dreigend over. Of was dat juist de bedoeling? Wat minder macho militarisme bij het actievoeren kan geen kwaad!Wie: 
eneR

Je kunt van Joke Kaviaar zeggen wat je wil maar ze gaat in elk geval de discussie niet uit de weg. Tof! Mijn reactie staat hier en niet onder haar artikel https://jokekaviaar.nl/Rode_verf_tegen_deportatieterreur_wake-up_call.html omdat dat niet kan (als ze reacties zou toelaten op haar website zou ze de hele dag bezig zijn om trollen te deleten). Begrijpelijk.

Ik denk dat ze gelijk heeft als ze schrijft dat de DT&V veel meer leed veroorzaakt (veel meer mensen kwetst) dan de actievoerders maar dat maakt de actie niet verdedigbaar, hooguit begrijpelijk. Een beetje

Van radicaal (principieel) links mag je een grotere intelligentie verwachten dan van extreem (gewelddadig) rechts en dat gebeurt hier niet. De actievoerders straffen puur een persoon af omdat ze dat in hun ogen verdiend heeft. Als vorm van wraak, terugbetaling etc. Die redenatie is rechts (dom) omdat je al weet dat het niet gaat helpen, wellicht zelfs extra fanatisme van de andere kant oproept. Het is puur een uiting van machteloze woede, niks meer. Joke houdt toch ook niet op met wat ze doet als de staat haar hard aanpakt? Maas is waarschijnlijk minstens zo vastbesloten als Kaviaar. Maak van je tegenstander geen martelaar. Die zal er alleen maar sterker van worden. Of door een nog erger persoon worden opgevolgd.

Met acties aanpakken van enge ambtenaren of andere slechteriken is niet alleen contraproductief maar ook irrelevant. Zelfs als je dat kunt rechtvaardigen. Het gaat erom of je doel (gelijke rechten voor iedereen, eerlijk delen, veilige omgeving voor vluchtelingen) dichterbij komt.

Ik stop hier. Eventuele andere bijdragen in de discussie afdelingWie: 
nn

.Wie: 
nn

.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech