Europese wapenfabrikanten profiteren van vluchtelingencrisis

Nieuws, gepost door: Stop Wapenhandel op 04/07/2016 07:02:41

Wanneer: 04/07/2016 - 13:32

Dezelfde Europese militaire industrie die wapens verkoopt aan het Midden-Oosten profiteert ook van de militarisering van de EU-grenzen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel, gepubliceerd door het Transnational Institute. In plaats van een beleid dat grote wapenbedrijven winst laat maken moet de EU komen met een serieus antwoord op de vluchtelingencrisis. In het rapport Border Wars beschrijft Stop Wapenhandel de groeiende grensbewakingsmarkt, die profiteert van de Europese 'strijd tegen illegale immigratie'.


De mondiale border security-markt wordt geschat op €15 miljard in 2015, maar zal naar verwachting bij ongewijzigd beleid in 2022 zijn gegroeid tot meer dan €29 miljard per jaar. Wapenbedrijven Airbus, Finmeccanica, Thales en Safran behoren tot de grote spelers in de Europese grensbeveiligingssector, evenals technologiegigant Indra. Drie van deze bedrijven – Airbus, Finmeccanica en Thales – behoren eveneens tot de grootste Europese wapenproducenten. Zij zijn grote wapenleveranciers aan landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar de vele conflicten een belangrijke oorzaak zijn van de vluchtelingencrisis. Tussen 2005 en 2014 hebben EU-lidstaten aan deze en andere bedrijven vergunningen voor wapenverkoop aan deze regio toegekend ter waarde van meer dan €82 miljard.

Het EU-beleid in reactie op vluchtelingen concentreert zich niet op het aanpakken van de oorzaak, maar op het aanpakken van smokkelaars en het versterken van de buitengrenzen (ook in landen buiten de EU). Dit heeft geleid tot sterk groeiende budgetten waar de militaire en security-industrie van profiteert. De totale EU-financiering voor grensbeveiligingsmaatregelen van lidstaten via de belangrijkste subsidieprogramma's loopt op tot 4,5 miljard euro tussen 2004 en 2020. Grensbewakingsagentschap Frontex zag haar budget met 3688% toenemen tussen 2005 (€6,3 miljoen) en 2016 (€238,7 miljoen). De militaire en security-industrie is er ook in geslaagd een groot deel van de €316 miljoen EU-subsidie voor security-onderzoek binnen te slepen.

“Het is pervers en immoreel”, zegt Mark Akkerman van Stop Wapenhandel. “Dezelfde industrie die heeft geprofiteerd van de oorzaken van de crisis profiteert nu van het beveiligen van de Europese grenzen. Daarmee helpt de EU de CEO's van wapenbedrijven en hun aandeelhouders, maar het is geen oplossing voor het lijden van vluchtelingen.”

Naast een inventarisatie van welke bedrijven profiteren van de vluchtelingencrisis toont het rapport ook aan hoe de lobby van de militaire en security-industry helpt Europees grensbeveiligingsbeleid vorm te geven, door innige samenwerking met EU-instituties en het uitoefenen van invloed op het onderzoeksbeleid. De European Organisation for Security (EOS), waar Thales, Finmeccanica en Airbus deel van uit maken, heeft stevig gelobbied voor meer grensbewaking als reactie op het vluchtelingenprobleem. Veel van zijn voorstellen, zoals voor een Europese grenswacht, zijn direct terug te vinden in EU-beleid, waar inmiddels de omvorming van Frontex naar een Europese Grens- en Kustwachtagentschap, met veel meer bevoegdheden, is ingezet.
“De EU houdt de deur dicht voor wanhopige mensen op de vlucht voor oorlog, maar gooit deze wel open voor wapenbedrijven, die nu ook onze grensbewaking verzorgen”, zegt Nick Buxton van het Transnational Institute, co-editor van het rapport. “Om de vluchtelingencrisis echt aan te pakken moeten we in de eerste plaats stoppen bij te dragen aan conflicten, en geld dat nu naar wapenbedrijven gaat moet geinvesteerd worden in veilige vluchtroutes en een eerlijke en humane behandeling van vluchtelingen.”

* Het rapport is te vinden op www.stopwapenhandel.org/borderwars en www.tni.org/borderwars. Er is een samenvatting in het Nederlands beschikbaar.Wie: 
nn

'No borders, no fences'
Honderden migranten in protestmars naar Hongaarse grens, http://www.volkskrant.nl/buitenland/honderden-migranten-in-protestmars-n...Wie: 
verraden en bestolen

Logisch gevolg van 'vrijhandel'; al het beleid is in die doctrine tot voordeel van de georgansieerde zakenconglomeraten.
De defensie-kluster profiteert van alle kanten. Behalve wapentuig, ook de bewaking en beveiliging, biometrische data banken en scanners en bijhorende computerssystemen en algoritmes.
Op deze manier beoogt de lobby de politiestaat vooral 'stealth' op te dringen aan de belastingbetalende burgers. Ook het (om-)bouwen van AZC's is veelal in handen van machtige conglomeraten, met corrupte politieke agenten in de hoogste kringen. bv. Fran Timmermans, Mogherini, Spinelli in de E.C., E.P., ECFR, European Round Tabel, INSEAD, A.I., Goldman Sachs, etc.

Cassidian is owned by EADS [Airbus], the world%s largest aeros
"Police drops investigation into Serco's prisoner transport Serco, the outsourcing group which runs a host of services for the Government, including immigration and community health centres, is under fire after an audit discovered the taxpayer had been overcharged by £50m for monitoring non-existent electronic tags.
They had been assigned to deceased offenders and those who were back in custody.
Field McConnell, US Naval Academy, 1971; Forensic Economist; 30 year airline and 22 year military pilot; 23,000 hours of safety; Tel: 715 307 8222
http://www.abeldanger.net/2015/01/2230-marine-links-serco-white-van-blac...

Je moet de context kennen; dit zijn stappen op weg om de Artificial Intelligence Grid (besloten op Bilderberg 2015) op te dringen.

U schrijft: "de Europese 'strijd tegen illegale immigratie'." daar is echter geen sprake van. De EU moedigt immigratie zéér aan! Zelfs illegalen krijgen gewoon asiel, iedereen - behalve blanken.
Die zgn. grensbewaking gaat niemand in de EU tegenhouden, integendeel - zal nog miljoenen een veilige overtocht garanderen.
Tweet Fran Timmermans: " 'managing' the migrant crisis " (nb.: 'managing' is Orwelliaans voor 'wir schaffen dass', of: 'we flikken het'.

Ik had graag u nog de naam genoemd van het EU-orgaan waarin die hufterige wapenindustrie bijeenzit - samen met de hoogste EU-apparatsjiks - een lobby die geïntegreerd is n.b. in het hart van de Europese Commissie! (helaas heb ik die file nu niet direct bij de hand), maar de corrupte Federica Mogherini (teerling van de anti-democraat Renzi) zit zeker in die 'co-lobby'.
Zij doet nl. EU-'defensie' cq. annexaties, bewaking&beveiliging, én Islamisering


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech