Het rookgordijn van de politie en verbinding in de Schilderswijk

Nieuws, gepost door: AFA Den Haag op 27/06/2016 06:01:55

Wanneer: 27/06/2016 - 12:19

Vandaag is de politiemoord op Mitch Henriquez in het Zuiderpark in Den Haag precies een jaar geleden. Er staan twee demonstraties gepland: om 17:00 een herdenkingsdemonstratie vanaf station Hollands Spoor, de plek waar in 2013 de 17-jarige Richi Chandrikasing door een politiekogel werd vermoord, naar het Zuiderpark. Om 20:00 begint een demonstratie tegen politiegeweld bij politiebureau de Heemstraat.

Vorige week al heeft burgemeester van Aartsen de herdenkingsdemonstratie nagenoeg verboden. Er mag niet gelopen worden door de Schilderswijk: de demo is drastisch ingeperkt tot een onzichtbare route naar het Zuiderpark. Maar waarom wordt deze demonstratie verboden, terwijl van Aartsen en zijn politiekorps bij hoog en laag volhouden dat er zoveel verbeterd is in de relatie tussen de politie en de wijk? Direct na het verschijnen van de oproep voor de herdenkingsdemonstratie rolde er een uitgebreid persbericht van de politie uit waarin er een beeld wordt geschept van een politiekorps dat er alles aan doet de verbinding met de wijk aan te gaan. En daar glansrijk in slaagt, bovendien.

Dat de politie en de gemeente sinds de moord op Mitch Henriquez en de daaropvolgende opstand niet stil hebben gezeten is duidelijk. Er zijn verschillende projecten opgestart die, volgens de politie, de relatie tussen burger en overheid moeten verbeteren. Een van die zogenaamde verbeteringen in de wijk is het naar Den Haag halen van het ‘Educatief Programma Jongeren’ (EPJO). Dat is een samenwerking tussen het OM, de Peter Faber Stichting, het Ministerie van OCW en de politie. Het EPJO is een ‘interactief schoolprogramma’ voor groep-8 leerlingen. De doelstelling van dit programma is “kinderen op een nog beïnvloedbare leeftijd kennis laten maken met regels, gezag, respect en keuzes.” Maar van verbinding kun je toch niet spreken in het geval van een indoctrinatie-programma als dit? De website van het project toont een met pistool en pepperspray bewapende agent (zie foto) voor een klas basisschoolkinderen, die hen komt vertellen waarom je niet het slechte pad op moet gaan. Optioneel onderdeel van het programma is een bezoek aan de rechtbank, om te zien hoe mensen afgestraft worden. Dit draagt alleen maar bij aan de normalisatie van onderdrukkend geweld, in plaats van een kritische houding ten opzichte van gezag.

Verschillende zwaar gesubsidieerde organisaties werden het afgelopen jaar telkens weer door de gemeente en politie op een podium geplaatst en geinstrumentaliseerd om verhalen over onvrede over de politie tegen de spreken. Een van die organisaties, die ook wordt genoemd in het persbericht, is het Multicultureel Jongeren Geluid (voorheen Marokkaans Jongeren Geluid). Jongeren van deze organisatie verbaasden vriend en vijand toen ze, ondanks eerdere felle kritiek op het handelen van de politie, als insprekers op een raadsvergadering in 2014 vertelden dat de politie zo’n goed werk deed in de wijk. Dat ze zo’n goed contact hadden met de wijkagent. Is het niet opvallend dat juist deze groep haar subsidie van 7.000 euro in 2013 omhoog zag gaan naar om en nabij de 160.000 euro het jaar erna?

Het zijn juist samenwerkingsprojecten tussen dit soort organisaties (afhankelijk van subsidie om te overleven) en de politie (afhankelijk van de organisaties voor het claimen van legitimiteit) die proberen zand in de ogen van de buitenwereld te strooien. De burgemeester omringt zich met van subsidie afhankelijke en daardoor kritiekloze projecten en organisaties en beweert zo een ‘netwerk in de Schilderswijk’ te onderhouden. En natuurlijk zullen deze organisaties positief zijn over de band tussen de politie en de wijk: hun bestaan hangt er vanaf. Maar dit is een aanpak zonder visie, een aanpak zonder toekomst die slechts tijdelijk kan verhullen wat er werkelijk speelt.

En natuurlijk zijn er ook dingen verbeterd in de Schilderswijk. Maar deze verbeteringen zijn niet ingegeven noch aangewakkerd door het politieapparaat of de gemeente. Deze verbeteringen zijn zwaar bevochten en afgedwongen door de mensen die massaal de straat op kwamen, na jarenlang tegen dovemansoren te hebben gepraat.

Laten we wel wezen: de gemeente en de Haagse politie zijn niet bezig met structurele veranderingen ten gunste van de bewoners, maar slechts met het schoonvegen van hun eigen straatje: wie na al deze initiatieven nog zijn mond open trekt, dat moet wel een relschopper zijn! De schaamteloze en kostbare PR-campagnes die de werkelijke ervaringen van Schilderswijkers moeten overstemmen met gebakken lucht nemen met de dag groteskere vormen aan. Het narratief van de ‘verbinding’ getuigd van een ongekend arrogante en kleinerende houding ten aanzien van de wijkbewoners. Het is denigrerend en houdt mensen voor de gek. Maar Schilderswijkers zijn niet dom. Op straat klinkt er een heel anders geluid dan dat de gemeente en politie je willen doen geloven, blijkt ook uit een artikel in het AD van afgelopen zaterdag.

En dat is niet gek: tegenover de façade van verbinding staat nog altijd de keiharde repressie en de heksenjacht op de jongeren die afgelopen zomer die kleine veranderingen afdwongen. Er is nog altijd de ontkenning van de structurele vernederingen die mensen van kleur moeten ondergaan in de vorm van racistisch profileren, in de vorm van politiegeweld. En dan is er het drastisch toegenomen cameratoezicht, (wijk)agenten die de deur van wijkorganisaties platlopen en de preventieteams die onder het mom van verbinding het politieapparaat nog dieper in de wijk moeten laten wortelen.

Dit zijn de dingen waarom mensen ook vandaag juist in de Schilderswijk willen demonstreren. De herdenkingsdemonstratie werd door de racistische korpschef Paul van Musscher afgedaan als ‘spijtig’. Het zou wel eens afbreuk kunnen doen aan de verbinding. Maar is het niet juist acties als het verbod op protest, en de leugens waarop dit verbod wordt gebaseerd de reden dat mensen zo boos zijn? Het was te verwachten dat er later een tweede oproep tot actie direct bij het politiebureau volgde. Actie op de plek waar het toe doet. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt direct bij de politie, gemeente en burgemeester.

Juist vandaag, klaarblijkelijk in een poging de geplande demonstraties te besmeuren, brengt het OM een persbericht naar buiten over de aanstaande vervolging van een van de arrestanten van afgelopen zomer. Maar door dit soort smerige politieke spelletjes moeten wij ons niet laten afleiden. Ondanks de beperkingen op de herdenkingsdemonstratie is het belangrijk om deze actief te steunen, al was het maar omdat de naaste familie van Mitch deze demonstratie steunt en er ook familieleden mee zullen lopen. Al was het maar om ons boven deze schaamteloze arrogantie van de macht te verheffen. En als de machthebbers werkelijk geloven dat ze zo’n vooruitgang hebben gemaakt, dan leggen zij zich neer bij een protest aan hun poorten.

https://afadenhaag.wordpress.com/2016/06/27/het-rookgordijn-van-de-polit...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech