Actievoerders bezetten kolencentrale Groningen en kolenhaven Amsterdam

Nieuws, gepost door: nn op 24/06/2016 06:11:01

Wanneer: 24/06/2016 - 10:46

Actievoerders bezetten kolencentrale Groningen en kolenhaven Amsterdam, roepen op tot sluiting vóór 2020

Vanochtend vroeg zijn tientallen actievoerders een bezetting gestart bij de kolencentrale en kolenhaven van Amsterdam – gelijktijdig proberen actievoerders in Groningen de kolencentrale in de Eemshaven te bezetten. De boodschap van de activisten: sluit alle Nederlandse kolencentrales vóór 2020 – en maak een einde aan de doorvoer van steenkool via de havens van Rotterdam en Amsterdam.


Context: luister naar de rechter, én maak Parijs-belofte waar

De actie wordt gehouden precies één jaar na het vonnis van de rechter in de klimaatzaak van Urgenda en 900 mede-eisers. De rechter oordeelde in die zaak dat de Nederlandse Staat te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. De CO2-uitstoot moet volgens het vonnis in 2020 met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. Een jaar na de uitspraak blijkt de Nederlandse CO2-uitstoot echter gestegen, met 5 procent.

“De Nederlandse overheid is wettelijk verplicht om het vonnis in de klimaatzaak uit te voeren. Sluiting van įlle kolencentrales vóór 2020, ook de drie nieuwste in Rotterdam en aan de Eemshaven, is daarin de eerste stap. Eerder al riepen 64 Nederlandse hoogleraren het kabinet hiertoe op. Ook de bijstook van biomassa uit bossen geeft alleen een rem op de energietransitie die Nederland nodig heeft”, zo verklaart actienetwerk Wij Stoppen Steenkool.

Het einde van het steenkooltijdperk

Het sluiten van de kolencentrales is in lijn met de klimaatzaak, maar na de toezeggingen van de klimaattop van december vorig jaar in Parijs heeft de Nederlandse regering zich gecommitteerd om zelfs nog méér doen. Overheden kwamen daar overeen dat de opwarming van de aarde tot 1,5 graden beperkt moet worden.

“De twee grootste steenkoolhavens van Europa liggen in Rotterdam en Amsterdam. Wij roepen daarom op om zo snel mogelijk óók een einde te maken aan de invoer, doorvoer en productie van steenkool en andere zwaar vervuilende fossiele brandstoffen. Alleen door snel en daadkrachtig te handelen houden we een kans om de opwarming onder 1,5 graden te houden – te voorkomen dat miljoenen mensen ontheemd zullen worden door rampzalige weersextremen en onbeheersbare zeespiegelstijging.”

Over de actievorm

“Met het oog op de urgentie van de klimaatcrisis, achten wij het zowel noodzakelijk als legitiem om een stap verder te gaan, van publiek protest naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit betekent dat wij onze lichamen inzetten op de plekken waar de verandering het hardste nodig is,” aldus Mischa Vos. Deze strategie wordt mondiaal steeds meer ingezet in de strijd tegen vervuilende fossiele brandstoffen. In mei vonden wereldwijd tientallen massa-acties plaats in het kader van ‘Break Free 2016′. In Duitsland namen toen 4000 mensen deel aan ‘Ende Gelände’, waaronder zo’n 150 Nederlanders. Tijdens Ende Gelände werd een kolenmijn en alle omgevende kolentransport drie dagen lang geblokkeerd. De naastgelegen kolencentrale moest afsluiten door een gebrek aan brandstof – Duitsland draaide die dag voor het eerst op 100% duurzame elektriciteit.

Tags: steenkool actie


Wie: 
nn

Update lopende acties

In Amsterdam zijn 40 mensen de kolenoverslag in de Amsterdamse haven binnen gedrongen en bezetten daar momenteel laadkranen. De OBA-kolenoverslag voorziet de Hemweg-kolencentrale van NUON van steenkool, evenals kolencentrales in Duitsland. In de Eemshaven, pal naast de Waddenzee, hebben activisten het terrein betreden van de grootste kolencentrale van Nederland, eigendom van RWE.

Foto: 


Wie: 
nn

Update Amsterdam 1 – 6:00:
- werknemers hebben trap geblokkeerd, gespannen sfeer bij personeel
- grijze kraan bezet door 10p

update Amsterdam 2 – 7:30:
– 10 p beneden over, ingehaakt
– 10-15 p boven in kranen
– politiewoordvoerder is er, beslissing moet van hogerop komen nu, dus
wachten. Nu overgaan tot ontruimen is te moeilijk. Ondertussen wordt er
gesproken over het plaatsen van een hekje om de ingehaakte groep
beneden, zodat ze niet weg kunnen.

Update Amsterdam 3 – 10:00:

– geen sprake meer van hekje om groep beneden.
– Iedereen uit kraan wordt aangeboden vrij te gaan en protest beneden op
OBA terrein (samen met groep van beneden) voort te zetten.
– activisten in de kraan weigeren en blijven zitten

Update Amsterdam 4 – 11:30:

– Nieuw ultimatum: mensen moeten snel uit de toren anders wordt bratra
gemobiliseerd en zullen zij overgaan tot arrestaties. Komen ze beneden
dan mag actie doorgaan op terrein.
– nog geen beslissing van mensen in de kranen.
– 250 m kolenschip meert aan over enkele minuten, live stream gaat filmen: http://www.ustream.tv/channel/Nny57b86hQ7

Foto: 


Wie: 
nn

Update Groningen 1 – 6:00:

– Tiental activisten worden aan de poort tegengehouden door beveiligers en hardhandig aangepakt. Activisten weten met kleerscheuren te ontkomen en gaan richting veilige plek.

Update Groningen 2 – 10:00:

– acitivisten besluiten plaatselijke bewoners en actieclubs te mobiliseren en plannen later op de dag terug te keren naar centrale met spandoeken en meer mensen.

Update Geertruidenberg 1 – 8:00:

– Tiental activisten bezetten ingang van Amercentrale met spandoek en lichamen.

Update Geertruidenberg 2 – 11:00:

– Politie komt ter plaatse en arresteert 1 activoerder. De rest verlaat de omgeving.Wie: 
nn

Andere vormen van live-verslag:

Facebook: https://www.facebook.com/GroenFront/

Video livestream blokkade kolenhaven Amsterdam: http://www.ustream.tv/channel/Nny57b86hQ7

Twitter-feed: https://twitter.com/kolenuit

Verdere toelichting op de actie is te vinden in de actieconsensus (also in English).

Voor updates [en extra beeldmateriaal!] vanaf de verschillende actielocaties volg op Twitter @StopSteenkool, met #klimaatzaak & #kolenuit: https://twitter.com/StopSteenkool

Voor eerste foto’s zie:

#kolenuit #klimaatzaak pic.twitter.com/HVjsyw7Ldq

— WijStoppenSteenkool (@StopSteenkool) June 24, 2016

E-mail: info@wijstoppensteenkool.nl
Twitter: @StopSteenkool | https://twitter.com/StopSteenkoolWie: 
nn

Update Geertruidenberg 3 – 11:45

– De marktmeester van de wekelijkse markt in Geertruidenberg biedt de activisten een kraam om informatiemateriaal uit te stallen.Wie: 
nn

Update Amsterdam 5 – 13:30
– 1st official warning.
- Inmiddels is een oceaanschip (Riga, Rusland) aangemeerd onder de bezette kraan en kan dus niet uitladen. Beeldmateriaal:
https://www.youtube.com/watch?v=pP9SjooWFHg

Update Amsterdam 6 – 13:45
– 2nd official warning.

Update Amsterdam 7 – 14:00
– Politie gaat over tot ontruimen, maar heeft nog geen speciale eenheden ter plaatse. Kan dus nog wel even duren. Mensen op de grond en in de kranen wachten het af en zijn vastbesloten niet vrijwillig te vertrekken.

Update Groningen 3 – 13:15:
– terug met grotere lokale groep (bewoners en actieclubs), veel media aanwezig en spandoekactie aan overzijde van Eemshaven.

Foto: 


Wie: 
nn

Zie ook:

Vonnis voor sluiting steenkoolcentrales 1 jaar oud!, https://www.indymedia.nl/node/34069 .Wie: 
nn

Politie ontruimt kolenhaven Westelijk Havengebied

vrijdag 24 juni 2016 | 14:36

De politie is gestart met de ontruiming van de kolenhaven in het Westelijk Havengebied. Sinds vanochtend vroeg bezetten daar anti-kolenactivisten het terrein.

Een deel van de activisten is in de laadkranen geklommen bij de kolenoverslag OBA, die de Hemwegcentrale van brandstof voorziet. De activisten willen dat de Nederlandse kolencentrales voor 2020 de deuren sluiten.

Een deel van de activisten staat inmiddels buiten de poort. Zij verwachten dat de ontruiming wel even gaat duren. 'De agenten moeten eerst de kraan inklimmen.'

http://www.at5.nl/artikelen/157539/politie-ontruimt-kolenhaven-westelijk...Wie: 
nn

Amsterdam

Foto: 


Wie: 
AG A'dam

Op dit moment worden 20 personen vastgehouden in Cellencomplex Zuidoost, waarvan zeker 17 NN zijn. Ze worden vastgehouden op verdenking van lokaalvredebreuk.
Alhoewel sommige van hen om 15:00 zijn opgepakt, hebben de advocaten hier nog steeds geen officiële melding van gehad. Volgens de politie omdat het inboeken van NN'ers zo lang duurt.Wie: 
nn

Kolencentrales doelwit milieuactivisten

Tientallen milieuactivisten hebben vrijdag geprotesteerd bij de kolencentrales in de Eemshaven en Geertruidenberg en de kolenoverslag in Amsterdam. Actienetwerk Wij Stoppen Steenkool eist sluiting vóór 2020.

http://www.ravage-webzine.nl/2016/06/24/kolencentrales-doelwit-milieuact...Wie: 
at5

http://www.at5.nl/artikelen/157579/actievoerders-kolenhaven-westelijk-ha...

[gelukkig doet at5 wel verslag van wat er gebeurt met onze gearresteerde kameraden]Wie: 
nn

Wij Stoppen Steenkool actie 24/06/16: video & volgende stappen, https://www.indymedia.nl/node/34211 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech