Flyeractie Tegen Flexwerk [ASB]

Nieuws, gepost door: ASB op 25/03/2012 03:01:21

Waar: Randstad, Utrecht, Netherlands (GPS lat: 52.090142 lon: 5.109665)
Wanneer: 24/03/2012 - 01:23

Zaterdagmiddag zijn we dan eindelijk begonnen met onze “Campagne Tegen Flexwerk,” een campagne om mensen bewust te maken van de uitbuiting die plaatsvindt maar ook bewust te maken van mogelijke strategieën om je hiertegen te verzetten. Met ASB-leden uit heel het land hebben we een paar uur lang in het centrum van Utrecht voor een groot kantoor van Randstad geflyerd.

www.anarcho-syndicalisme.nl


In de komende maanden zullen alle locals van de ASB dit ook herhaaldelijk in hun eigen stad doen. Ook zullen er lokaal informatie- en discussiebijeenkomsten worden georganiseerd om samen het verzet vorm te kunnen geven. Verder zal over enkele dagen het Antiflex-Forum online komen; een hulpmiddel voor strijdbare flexwerkers om elkaar te vinden, ervaringen uit te wisselen en samen ten strijde te trekken. Mocht je mee willen helpen met de campagne; stuur een mailtje (contact@anarcho-syndicalisme.nl) en we brengen je in contact met de mensen uit jouw buurt.

Hieronder kun je de tekst lezen die vandaag werd uitgedeeld. In de komende tijd zullen er meer en uitgebreidere teksten verschijnen over het fenomeen flexwerk en vormen van verzet. Mocht je zelf ook je mening willen geven in de vorm van een artikel, dan ben je van harte welkom.

De flyertekst:

Flexibele uitbuiting
Flexwerk wordt door de bazen, de politiek en de media vaak aangeprezen als een soort van vakantie. Werken waar het je leuk lijkt, wanneer je zin hebt en zonder de verplichtingen van een vast contract. De werkelijkheid is echter totaal anders.

Flexwerkers verdienen gemiddeld minimaal 5% minder dan werknemers in vaste dienst, waarvan uitzendkrachten zelfs 27% minder verdienen.

Flexwerkers hebben een grotere kans op werkeloosheid, ze worden sneller ontslagen, krijgen 0-uren contracten voorgeschoteld en hebben vaak lange periodes geen inkomen omdat ze vaak alleen ingezet worden tijdens productiepieken.

Flexwerk geeft een hogere werkdruk, minder zekerheid en meer stress, waardoor flexwerkers sneller arbeidsongeschikt raken en zijn gemiddeld vijf keer langer ziek dan werknemers in vaste dienst.

Veel jongeren komen voor het eerst in aanraking met flexwerk als bijbaan via een uitzendbureau. Naast je opleiding en privéleven lijkt het vaak handig om zelf te kunnen bepalen wanneer jij naar je werk gaat om wat ‘bij te verdienen.’ Flexwerk is echter vooral flexibel voor de baas. Je wordt in dienst genomen voor de periode wanneer je aan een bedrijf verhuurd kan worden, om daarna afgewezen te worden wanneer het de baas uitkomt. Zo kan het zijn dat je maanden geen werk krijgt aangeboden, terwijl je wel vaste lasten hebt. Ook flexwerkers die niet via uitzendbureaus werken, zoals ZZP’ers, leiden hieronder. Steeds meer vaste banen worden verdrongen door flexbanen. Zo verspreidt flexwerk zich van het ‘ideale model voor de bijbaan’ naar de hele arbeidsmarkt, met alle ellende van dien.

Voor het uitzendbureau ben je als flexwerker een product. Net zoals een bakker brood verkoopt, zo verkoopt een uitzendbureau arbeiders, als een soort legale vorm van mensenhandel. Naast je baas die zo min mogelijk wilt betalen voor jouw arbeid, rooft het uitzendbureau dus ook nog een deel van je salaris.

Flexibel voor de baas
Wanneer je tegen dit alles protesteert door er wat van te zeggen tegen je collega’s of baas, of te staken, dan vlieg je er al snel uit. Voor jou immers tien anderen die staan te springen om werk na een lange periode alleen oproepbaar te zijn. Door middel van 0-uren contracten kan de baas je eruit gooien wanneer hij of zij dat wilt – met de angst die dit bij arbeiders creëert zijn lonen makkelijk laag te houden en voert men de werkdruk stukje-bij-beetje op.

Het waren de flexwerkers, die de eerste en hardste klappen van de crisis opvingen. Ze werden als eerste ontslagen, hun contracten werden niet verlengd en ze konden vervolgens maar moeilijk aan de slag komen. Als de baas zijn winst veilig wilde stellen was de ‘flexibiliteit’ van zijn arbeiders de oplossing. Dit is onderdeel van een bredere trend in Europa, waar sociale zekerheden worden afgebroken, voorzieningen worden wegbezuinigd en wij, de mensen die al het werk doen, nog harder naar de pijpen van de baas moeten dansen dan voorheen. Door de arbeidsmarkt te flexibiliseren worden vaste krachten tegen flexwerkers uitgespeeld en worden steeds meer kosten op het dak van de arbeider geworpen. Flexwerk betekent dat jij flexibel moet zijn, als een goed aangepast tandwieltje in de machine van de baas. De werkdruk is alleen ‘flexibel’ als ze omhoog moet en de lonen zijn alleen ‘flexibel’ als ze omlaag kunnen. Jij moet zo ‘flexibel’ zijn om op te komen dagen wanneer de baas dat wilt, terwijl de levenskosten alles behalve flexibel zijn en de rekeningen iedere dag op de mat blijven vallen.

Verzet in deze omstandigheden lijkt vaak moeilijker dan op een ‘normale’ werkplek. Je bent vaak maar voor een korte tijd op één plek, leert je collega’s slechts oppervlakkig kennen en zit daarbij ook nog eens in een onzekere situatie. Toch zijn er voorbeelden van succesvol verzet tegen deze praktijken. Een van die voorbeelden is de campagne van de Britse Solidarity Federation tegen het uitzendbureau Office Angels, een dochteronderneming van ADECCO. Office Angels weigerde geruime tijd twee dagen loon uit te betalen aan een van haar flexwerkers, ze claimden dat er slechts 1 dag gewerkt was. De flexwerker nam contact op met de Solidarity Federation en samen werd er een campagne opgezet waarbij landelijke pickets, e-mail- en telefoon bombardementen Office Angels uiteindelijk dwongen om de achterstallige lonen uit te betalen. Ondanks dat het hier een flexwerker in een onzekere positie en een kleine organisatie als de Solidarity Federation betrof, wist men door effectieve directe actie een groot uitzendbureau als Office Angels te overwinnen.

Wij als Anarcho-Syndicalistische Bond zullen het komende jaar campagne blijven voeren tegen de ‘flexibilisering’ van arbeid. Dat begint bij het kweken van bewustzijn. Het hoeft en hoort niet zo te zijn als het nu is. Maar wij willen ook de daad bij het woord voegen en verzet tegen deze vorm van uitbuiting starten en ondersteunen. Als kleine organisatie zullen wij lang niet overal in staat zijn verzet te steunen. Maar wij willen tot vier dingen oproepen:

1. Informeer jezelf. In onze brochures en op onze website staan veel voorbeelden van succesvol verzet in precaire omstandigheden. Deel de informatie uit op de werkvloer!
2. Organiseer jezelf. Je belangrijkste kracht is die van samenwerking met je collega’s of medestanders in jouw buurt. Bespreek je situatie en je komt er al snel achter dat anderen dezelfde verhalen hebben! Vervolgens kun je kijken hoe jullie het beste iets aan de situatie kunnen doen.
3. Als hulpmiddel om medestanders te vinden in jouw sector, plaats of werkplek hebben wij online een “Forum voor strijdbare flexwerkers” gecreëerd. Meld je hierop aan: www.antiflex.nl
4. Neem contact op met de ASB. Als wij leden in jouw buurt hebben kijken we graag hoe wij samen met jou en je collega’s ten strijde kunnen trekken. Ook wanneer dit niet het geval is helpen wij graag waar mogelijk. Wil je praten over je eigen werksituatie, of over succesvol verzet? Stuur het op – wij publiceren het graag.

Achtergrond: de Lissabon-agenda van de EU & Flexibilisering
De ‘flexibilisering van de arbeidsmarkt’ betekent niets anders dan het creëren van meer onzekerheid voor arbeiders en meer ruimte voor uitbuiting door de bazen. Mede onder druk van het grote bedrijfsleven was ‘flexibilisering’ een integraal onderdeel van de Lissabon-Agenda die de Europese Unie in 2000 presenteerde en sindsdien gevolgd wordt door alle EU-landen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun ‘arbeidskosten’ drastisch te verlagen. Flexwerk betekent namelijk dat arbeiders zich in allerlei bochten moeten wringen, minder georganiseerd zijn en moeilijker verzet kunnen bieden. Dit maakt het stukken makkelijker lonen te verlagen, arbeidersvoorwaarden af te breken, en arbeiders in te zetten als een makkelijk weg te werpen gebruiksvoorwerp. Met name in Nederland is de elite hier de afgelopen decennia grotendeels in geslaagd, met veel verborgen werkloosheid als gevolg. De grote flexibiliseringen bij TNT-Post, in de schoonmaaksector en de bouwsector zijn nog maar het begin van een trend die de duimschroeven voor arbeiders steeds harder aandraait.”

Tags: Anarcho-syndicalisme ASB Flexwerk

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech