Links voert NEE-campagne rond referendum

Nieuws, gepost door: leentje buur op 17/03/2016 03:07:50

Wanneer: 17/03/2016 - 19:45

Het samenwerkingsverband ‘ASOverdragNEE’, waarin een aantal linkse buitenparlementaire organisaties samenwerkt, is een NEE-campagne gestart rondom het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Op 6 april mogen de stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om zich in een raadgevend referendum uit te spreken over het op 22 maart 2014 afgesloten associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Het referendum kwam er op initiatief van comité GeenPeil, een samenwerkingsverband tussen van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie. Volgens GeenPeil heeft de kiezer ‘geen enkele grip meer op grote ontwikkelingen in Nederland en de Europese Unie.’

Nu het referendum eenmaal een feit is, wil GeenPeil niemand opdragen wat men moet stemmen. ‘Het ging ons immers om meer inspraak in de democratie voor álle kiezers. Vrije keuze voor iedereen!’ De campagne in de aanloop tot 6 april zal daar dan ook op gericht zijn. ‘Of je nou positief, negatief of neutraal tegenover het associatieverdrag staat, GeenPeil wil iedereen faciliteren en helpen om zijn of haar standpunt uit te dragen. Opdat we in Nederland weer meer inspraak krijgen in een democratie van iedereen.’

Vanuit buitenparlementaire kringen is er volop kritiek op de initiatiefnemers van het referendum, die men gemakshalve wegzet als zijnde nationalistisch en rechts. Mede om die reden zijn de organisaties Ander Europa en Transnational Institute (TNI) onder de vlag ASOverdragNEE hun eigen NEE-campagne begonnen. Men roept op ‘tegen het asociale associatieverdrag te stemmen’ dat ‘vooral het belang van de grote Europese bedrijven en de oligarchen in Oekraïne dient’, zo stellen ze in een manifest.

Een links en internationalistisch geluid binnen de campagne voor het referendum is volgens ASOverdragNEE geen overbodige luxe. ‘De voorstanders van het verdrag benadrukken de grote voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven’ terwijl ‘Een deel van de NEE-campagne een even, zo niet ergere, nationalistische retoriek hanteert als ze het hebben over de Oekraïners die nog niet toe zijn aan onze Europese waarden’ waarbij gewezen zou worden ‘op het gevaar dat de in Oekraïne welig tierende corruptie ook ons zal besmetten en meer van dat soort moois.’

Het associatieverdrag biedt volgens ASOverdragNEE het Europese grootbedrijf niet alleen de kans ‘om flinke winsten te maken over de rug van mens en milieu. Het verdrag wordt ook een achterdeur om strenge EU-normen te omzeilen: grote bedrijven ruiken kansen voor flinke winsten met legbatterijen, plofkippen, genetisch gemodificeerde gewassen, kernenergie en schaliegas.’ Begin april beleggen de linkse tegenstemmers tevens een aantal informatiebijeenkomsten in het land.

bron: http://www.ravage-webzine.nl/2016/03/17/links-voert-nee-campagne-rond-re...

website ASOverdragNEE: http://asoverdragnee.nl/


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Vraagtekens bij besteding subsidiegeld voor Oekraïnereferendum, http://www.volkskrant.nl/binnenland/vraagtekens-bij-besteding-subsidiege... .



Wie: 
nn

Goed stuk van Peter Storm over het boycotten van het referendum:

6 april: Een rechts referendum dat zelf verwerping verdient
Door peter | 10 maart 2016 | Nederland politiek, Oekraïne
Onderstaande column is eerder deze week al verschenen op de website van Autonomen Den Haag, waar je het ding dus natuurlijk allang hebt kunnen lezen…

Dat referendum van 6 april blijft de gemoederen bezighouden, ook bij linkse mensen. Een deel zegt: nee stemmen. Een ander deel zegt: boycotten. Ik hoor bij dat andere deel. Het referendum zelf is een rechts-nationalistisch project. Deelnemen er aan is nationalistisch rechts aan legitimiteit en krediet helpen. Precies de legitimiteit en het krediet die we rechts – aan de vooravond van een mogelijke mega-overwinning van Wilders en zijn fascistenclub – op geen enkele manier dienen te helpen verwerven.

Waar draait de zaak om? Ogenschijnlijk mogen we stemmen over een asociatieverdrag van de EU met Oekraïne. Een aantal clausules van dat verdrag zijn trouwens al in werking, referendum of niet. We mogen dus slechts over een deel van het verdrag stemmen, en dat schijnt “om technische redenen gebruikelijk” te zijn, aldus de Volkskrant. Wat die ‘technische redenen’ zijn? Geen idee. Maar ‘we’ – een ‘we’ waar ik dus niet bij hoor – stemmen dus maar over een deel van dat verdrag.

Waarom mogen ‘we’ over dat verdrag, geheel of gedeeltelijk stemmen? Niet omdat initiatiefnemers dat verdrag echt zo belangrijk vinden. Eerder omdat het verdrag de eerste EU-kwestie was die langskwam na de wettelijke invoering van een raadgevend referendum en ter stemming gebracht kon worden. Initiatiefnemers willen nee zeggen tegen EU-beleid, het liefst tegen de hele EU. En ze willen dit vanuit een rechts-nationalistisch, Nederland- vóór-alles, houding. Dat verdrag is bijzaak. Hoofdzaak voor de gangmakers is: weg-met-de-EU, leve rood-wit-blauw-en-oranje. Het nee van GeenPeil is een nationalistisch nee, en een eventueel links nee zal op het stembriefje onzichtbaar zijn en bij het rechtse nee worden opgeteld.

Een ja kan natuurlijk evenmin. Enerzijds omdat ook ja-stemmers daarmee deelnemen aan dit reactionaire referendum. Maar los daarvan ook omdat de EU wel degelijk dient te worden afgewezen, maar dan vanuit radicale, anti-nationalistische en solidaire redenen. Ook het verdrag zelf is verwerpelijk: het draagt bij aan de neoliberaal openbreken van de Oekraïense maatschappij. En het bindt de EU aan de rechtse regering in Kiev, die oorlog voert tegen de pro-Russische, eveneens rechtse milities in het oosten van Oekraïne. Anders gezegd: het verdrag bindt de EU aan een oorlogvoerende staat. Het maakt de EU aan die oorlog extra medeplichtig.

Dat verdrag verdient dus wel degelijk een nee. Ik ben het daarom maar half eens met Ewout van den Berg. Hij stelt op Socialisme.nu : “Meedoen met het referendum betekent dat we ons kennelijk in de positie achten om hier stelling te nemen.” Ik vind wel degelijk dát we stelling kunnen nemen tegen het associatieverdrag. Het bondgenootschap tussen EU en de Oekraiense regering – is reactionair. Net als overigens een bondgenootschap met de andere kant in het conflict reactionair is, maar die optie is in Nederland niet ernstig in de aanbieding.

Van den Berg stelt ook dat een bondgenotschap tussen Kiev en een land als Nederland “in de eerste plaats een zaak van de mensen in Oekraïne moeten zijn.” Ja en nee. Als Nederland de bevolking van een ander land is kwaadaardigs aan doet. Nu Nederland bommen gooit op Syrië, dan zeg ik néé. Die afwijzing laat ik niet louter aan de mensen in Syrië over. Als Nederland via een verdrag een dosis neoliberalisme gooit op Oekraïne, dan zeg ik óók nee. Anders maak ik me medeplichtig aan dat neoliberale offensief. Een nee tegen het verdrag is dus wel degelijk ook onze verantwoordelijkheid. Een reactionair referendum als dat van 6 april is daarvoor echter een heel verkeerd middel. Met de oproep van Van den Berg om het te boycotten, ben ik het eens.

Ook zijn opmerking “Hoe hoger de opkomst (…) hoe beter voor rechts” is volgens mij juist. Is de opkomst immers hoog genoeg om geldig te worden bevonden, dan kan – ongeacht de uitslag! – GeenPeil en de andere rechtse gangmakers met reden de overwinning uitrieoepen: hún initiatief is dan aangeslagen, hún referendum heeft dan resultaat gehad.. Daarmee zal een spreekbuis van chauvinistisch rechts extra zelfvertrouwen en legitimiteit hebben verworven, zelfs al zou een ja hebben gewonden. Ze hebben zich dan immers bewezen als agenda-setters. Wint het nee, dan is bovendien het anti-EU-chauvinisme de winnaar – en daarmee feitelijk ook Wilders en zijn PVV die kunnen lachen in hun vuistje. Het idee dat vijfhonder links-gemotiveerde stemmen plus drie stukken op radicale websites daar tegenover een ‘links geluid binnen de campagne’ zouden uitmaken, is nauwelijks ernstig te nemen. Een serieus radicaal geluid moet niet alleen het verdrag, maar ook het referendum zelf als vijand behandelen.

De enige min of meer draaglijke uitkomst van de hele ellende is een aanzienlijk te lage opkomst, zodat de uitslag zelfs officieel geen enkele geldigheid heeft. De vijand die we hebben te bevechten is niet in de eerste plaats een verwerpelijk verdrag, dat sowieso met andere middelen te bestrijden dient te worden. De vijand die we vooral te bevechten hebben is rechts in eigen land, dat het verdragsreferendum als demagogisch wapen hanteert.

Peter Storm

Bron: http://www.ravotr.nl/2016/03/10/6-april-een-rechts-referendum-dat-zelf-v...


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

"Hoe kun je nou ja of nee zeggen over de 486 artikelen en voorstellen in het associatieverdrag met Oekraïne? Onderzoeksbureau Tertium roept daarom op: wees democratisch en doe niet mee aan het referendum."

https://www.vn.nl/stop-onzinnige-referenda/



Wie: 
nn

Leest u graag ook even dit: [Initiatiefnemers van het referendum over een EU-verdrag met Oekraïne]: 'Oekraïne kan ons niets schelen'.

(Met dank aan quote in aanvullingen hier.)



Wie: 
nn

Dans niet op de maat van rechts: zes redenen om het Oekraïne-referendum te boycotten (referendum-discussie, deel 6), http://www.doorbraak.eu/dans-op-maat-rechts-zes-redenen-om-oekraine-refe... .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech