Geef Barbara haar baan terug!

Nieuws, gepost door: ASEED op 20/03/2012 03:10:35

Waar: Arbeidsrechtbank, Leuven, Belgium
Wanneer: 19/04/2012 - 10:29

Op vrijdag 3 juni 2011 ontsloeg de K.U.Leuven de onderzoekster Barbara van Dyck op staande voet wegens haar publieke steun aan de acties van het Field Liberation Movement in het kader van een actie tegen de GGO in Wetteren, Belgie, op zondag 29 mei 2011. Tijdens de zomer waren gesprekken gevoerd om tot een herstel van Barbara's aanstelling te komen. Toch is het ontslag niet ingetrokken. Daarom Barbara is gedwongen om de zaak voor de arbeidsrechtbank brengen. De zaak zal worden besproken in de zitting van de Arbeidsrechtbank in Leuven op 19 april 2012.

Het Slow Science comittee lanceerde snel na het ontslag een steunpetitie. In slechts een paar dagen tijd werd deze petitie voor de intrekking van het ontslag van Barbara Van Dyck ondertekend door meer dan 4000 mensen, waaronder academici, mensenrechten- en milieu-activisten, en vele bezorgde burgers. De petitie noemt het ontslag "een ware aanfluiting is van het arbeidsrecht en de principes van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting." Ze werd overhandigd aan de KULeuven rector Mark Waer bij het begin van het academisch jaar, in september 2011.
Tijdens de zomer waren gesprekken gevoerd om tot een herstel van Barbara's aanstelling te komen. Toch is het ontslag niet ingetrokken. Daarom Barbara is gedwongen om de zaak voor de arbeidsrechtbank brengen. Het voeren van zo'n zaak kost geld. Je kunt helpen door haar hier financieel in te ondersteunen. In het belang van academische vrijheid en onafhankelijkheid van de wetenschap is het zaak om deze te winnen! De zaak zal worden besproken in de zitting van de Arbeidsrechtbank in Leuven op 19 april 2012.

Steun Barbara van Dycks rechtszaak tegen haar ontslag n.a.v. een anti-gentechactie.
Bijdragen kunnen gestort worden op de rekening van ‘Slow Science Comité’ bij de Triodos Bank, IBAN: BE69 5230 8047 1578 - BIC: TRIO BE BB

De steunpetitie voor Barbara van Dyck is gesloten. De inleiding daarvan luidde als volgt:
Op vrijdag 3 juni ontsloeg de K.U.Leuven onderzoekster Barbara Van Dyck op staande voet wegens haar publieke steun aan de acties van het Field Liberation Movement in het kader van een actie tegen de GGO in Wetteren op zondag 29 Mei. Of men het nu eens is of niet met het doel en de methode van deze actie, wij vinden deze sanctie buitenproportioneel en een aanfluiting van de academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Wij roepen de leden van de academische wereld op zich te verzetten tegen het ontslag van Barbara Van Dyck en deze open brief te ondertekenen. De open brief zal, samen met alle ondertekeningen, bezorgd worden aan de rector en vice-rector onderzoek van de K.U.Leuven.

Lees de volledige petitietekst en andere achtergrondinformatie over het gebeurde op http://threerottenpotatoes.wordpress.com/

Tags: FLM GGO-actie ontslag Barbara


Wie: 
ASEED

van:http://ovl.indymedia.org/news/2012/03/32137.php

Actievoerders aardappeloorlog voor de rechtbank

Elf actievoerders van de Field Liberation Movement, die vorig jaar een deel van het ggo-aardappelveld in Wetteren vernielden, moeten zich op 8 mei verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Ze worden beschuldigd van slagen en verwondingen, diefstal met geweld, vernieling van eigendom met geweld en bendevorming.

Op 29 mei vorig jaar verzamelden ongeveer 250 actievoerders van de Field Liberation Movement zich bij het zwaarbewaakte ggo-aardappelveld in Wetteren, met als doel de ggo-aardappelen te vernietigen. Tien agenten en vier actievoerders raakten daarbij gewond, de oogst werd voor een groot deel vernietigd en enkele beveiligingscamera’s werden gestolen. Vijfentwintig betogers werden die dag opgepakt, waarvan er nu 10 officieel vervolgd worden.

“De benadeelden willen de extra kosten door de vernietigde oogst en de schade aan het materiaal vergoed zien”, stelt advocaat Kristiaan Vandenbussche, die het Vlaams Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Universiteit van Gent en de Hogeschool van Gent vertegenwoordigd, in Het Laatste Nieuws.
Ook Johan Persyn van HoGent stelt dat het vooral om de kosten gaat. “Een kwart van het veld werd vernietigd en moest opnieuw aangeplant worden. Dat heeft voor extra kosten gezorgd.”

(Bron: HLN)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech