Ontruiming Autonoom Centrum Den Haag op komst

Nieuws, gepost door: Autonoon Centrum Den Haag op 07/01/2016 01:03:19

Wanneer: 07/01/2016 - 15:46

De ontruiming van het Autonoom Centrum (AC) in Den Haag komt steeds dichter bij. Het AC verloor een lang lopende bodemprocedure waarin de rechter oordeelde dat het AC vanaf 30 januari ontruimd mag gaan worden. Het AC is daarna nog een tijd in overleg geweest met de eigenaar van het pand om tot een overeenkomst te komen, maar die gesprekken zijn tot niets gekomen. Het lijkt er dan ook op dat het AC eind deze maand ontruimd gaat worden.


Afgelopen zomer ontvingen wij een brief dat wij het pand per 30 januari 2016 moeten verlaten. Deze brief is niet afkomstig van de eigenaar van het pand, maar van de huurder. Dit heeft wat toelichting nodig. Het pand waar het AC is gevestigd is eigendom van Pub Stone BV, een bedrijf die allerlei kroegen in haar bezit heeft. Pubstone BV verhuurt het pand aan Inbev, een miljardenbedrijf en de grootste bierbrouwer ter wereld. Inbev verhuurde het pand op haar beurt weer door aan een kroeguitbater. Ook toen het pand leeg kwam te staan en het in 2010 gekraakt werd bleef Inbev het pand huren. Inbev heeft het huurcontract opgezegd en moet het naar eigen zeggen het pand leeg opleveren aan Pub Stone. Hierop stuurden de advocaten van Inbev ons een brief dat wij per 30 januari 2016 het pand moeten verlaten. Hier gingen wij niet mee akkoord en een rechtszaak in de vorm van een bodemprocedure begon. De rechter stelde Inbev in het gelijk ondanks dat hernieuwde leegstand een feit zal worden na ontruiming en oordeelde dat het AC vanaf 30 januari ontruimd mag worden.

De eigenaar Pubstone benaderde ons om te praten over een eventuele overeenkomst, maar deze gesprekken liepen op niets uit. Pubstone liet weten dat het wij via een anti-kraak bedrijf in het pand kunnen blijven, maar daar kunnen wij om ideologische redenen niet mee akkoord gaan. Wij deden een tegenvoorstel maar dit werd gisteren (6-1-2016) afgewezen. Pubstone gaf aan alleen via een anti-kraak bedrijf zaken te willen doen, maar kwam er vandaag ook nog achter dat anti-kraak bedrijven überhaupt geen zaken willen doen met krakers. Mooi, want wij ook niet met hen. Anti-kraak zorgt er voor dat leegstand en speculatie economisch uitgebuit kunnen worden, en dat gaat lijnrecht in tegen onze anti-kapitalistische idealen. Het is dus een feit dat het snel tot ontruiming zal komen.

Wat er met het pand gebeurt nadat Inbev het leeg heeft opgeleverd blijft volledig onduidelijk. In de ruim 5 jaar dat het gekraakt is hebben ze het aan vier mensen proberen te verhuren, maar niemand wilde het hebben. Gezien de huidige financiële situatie, de staat van het pand en de situatie en samenstelling van de buurt waar het pand ligt is het haast uitgesloten dat er zich een reguliere kroeg zal vestigen. De kans dat het pand weer leeg komt te staan is dan ook erg groot.

Het Autonoom Centrum is een belangrijke plek voor de anti-kapitalistische beweging. Een plek waar mensen zich kunnen informeren en organiseren. Buiten dat bied het plek aan vele initiatieven die nergens anders een plek hebben. Het Autonoom Centrum bied al ruim 5 jaar plek aan een veganistische volkskeuken, de alternatieve boekenwinkel Opstand, het KraakSpreekUur, film- en informatieavonden, optredens van bands en ook studenten van het nabijgelegen conservatorium hebben een plek om zonder winstoogmerk optredens te organiseren. Al deze activiteiten worden op een non-profit basis en enkel door vrijwilligers gedraaid.

Steeds meer plekken waar radicale politiek en cultuur van onderop zich organiseert worden bedreigd met ontruiming. Eerst vrijplaats De Vloek in de haven van Scheveningen, die afgelopen september werd ontruimd, en nu ook het Autonoom Centrum. Deze plekken zijn van wezenlijk belang voor het werken aan een wereld zonder uitbuiting, racisme en seksisme. We zijn dan ook van mening dat deze plekken verdedigd moeten worden. Steun het Autonoom Centrum en houd onze website goed in de gaten voor het laatste nieuws.

Autonoom Centrum blijft. Willem van Outhoornstraat 17 is risico kapitaal!

https://acdenhaag.wordpress.com/Wie: 
Autonomen Den Haag
Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Het vervolg:

Drie panden gekraakt aan Harstenhoekweg in Scheveningen, https://www.indymedia.nl/node/32005
Autonoom Centrum bedreigd met ontruiming, https://www.indymedia.nl/node/32496
Autonoom Centrum wint kort geding. Geen ontruiming!, https://www.indymedia.nl/node/33366 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech