Stop het racistische Pegida in Apeldoorn

Aankondiging, gepost door: Laat Ze Niet Lopen op 04/01/2016 01:12:17

Wanneer: 17/01/2016 - 13:00

Stop het racistische Pegida in Apeldoorn


Op zondag 17 januari wil het extreem-rechtse Pegida gaan demonstreren in Apeldoorn om zo hun racistische gedachtegoed te verspreiden. 'Laat Ze Niet Lopen' roept op je te verzetten tegen deze extreem-rechtse demonstratie. 13:00 uur de plek waar Pegida hun demonstratie wil beginnen (nu nog niet bekend) en laat je horen tegen de racisten van Pegida! Laat Ze Niet Lopen!

Pegida is een Duitse extreem-rechtse beweging die zich voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar schijn bedriegt, op eerdere Pegida demonstraties in Utrecht brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechtsextremisten uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Het groepje Nederlandse Pegida demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi's. Pegida zegt geweldloos te zijn maar creëert wel de ruimte voor gewelddadige racisten en neo-nazi's om bijeen te komen en mensen aan te vallen.

LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pegida op zondag 17 januari aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden.

Vrijheid van meningsuiting
Door het recht op vrijheid van meningsuiting te misbruiken, creëren de rechts-extremisten een vrijplaats voor de verheerlijking van racisme en islamofobie. Die vrijheid is slechts een façade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar zij demonstreren.

Protest!
Bij de eerdere demonstratie van Pegida kwamen honderden mensen de straat op om hun woede over de racistische optocht door hun straten te uiten. Soms wordt extreem-rechts als marginaal weggezet. Extreem-rechts blijft alleen marginaal door hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een massaal tegengeluid te laten horen. Negeren is geen optie.

Waar Pegida gaat demonstreren in Apeldoorn is op het moment nog niet duidelijk. Het is dan ook verstandig om www.laatzenietlopen.nl in de gaten te houden. Ook kan je 'Laat Ze Niet Lopen' volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar, en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.

Kom 17 januari in actie tegen Pegida en stop de opmars van extreem-rechts! Laat Ze Niet Lopen!

Eventpagina: https://www.facebook.com/events/1505206429782433/
Website: http://laatzenietlopen.nl/Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
ouwesiem

Botsing dreigt bij betoging Pegida

door Matthijs Oppenjhuizen: M.OPPENHUIZEN@DESTENTOR.NL

Apeldoorn - 'Blokkeer Pegida de weg', is de oproep van anti-fascisten. De gemeente mikt juist op een ordentelijke demonstratie.

Er dreigt 17 januari een harde confrontatie tussen demonstranten van de anti-islambeweging Pegida en actievoerders van de Anti-Fascistische Actie (AFA) in Apeldoorn. De gemeente wil er voor zorgen dat de demonstratie(s) ordentelijk verlopen en studeert op een antwoord op de komst van de twee groepen naar de stad. Maar AFA roept nu al op om de demonstratie van Pegida onmogelijk te maken.

Pegida en de gemeente Apeldoorn overleggen nog steeds over de demonstratie die de anti-islambeweging in de stad wil houden. Contact per mail en telefoon is er, waarschijnlijk volgt deze week nog een gesprek. Dan gaat het er bijvoorbeeld om waar en wanneer Pegida wil demonstreren, of er een podium komt en hoe deelnemers hier komen.

Uitgangspunt van Apeldoorn is niet te tornen aan ieders recht om te demonstreren. "Maar we willen wel dat het ordentelijk verloopt. Inwoners moeten er geen last van hebben", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Ik verwacht in de loop van volgende week meer duidelijkheid."

De gemeente kan voorwaarden opstellen voor demonstraties. Zoals welke straten toegankelijk zijn en op welke tijden actie voeren kan. Wil een gemeente een demonstratie verbieden, dan zijn goede argumenten nodig.

Ondertussen voert AFA de druk op. Fluit ze uit, overstem ze, hang protestposters op, blokkeer Pegida de weg. Die oproep doet AFA aan inwoners van Apeldoorn. "We hoeven niet tolerant te zijn tegen intolerantie", zegt AFA-woordvoerder Ricardo Veenstra. Waar Pegida demonstreert, komt AFA ook in actie. In Utrecht leidde dat bijvoorbeeld al twee keer tot arrestaties, aan beide kanten. Dat stopt AFA niet, want volgende week wil de organisatie 5000 flyers in Apeldoorn uitdelen om inwoners op te roepen te betogen tegen Pegida op 17 januari. "We willen de ruimte voor deze beweging zo klein mogelijk maken."

Volgens AFA hebben veel aanhangers van Pegida een neo-nazi-achtergrond. De anti-fascisten zeggen dat Pegida misbruik maakt van de vrijheid van meningsuiting om racisme en islamofobie te verheerlijken en dat Pegida-fans zelfs omstanders en anti-racisme activisten aanvallen.

Ongeregeldheden

De demonstratie fysiek blokkeren, kan leiden tot ongeregeldheden. Maar dat hoeft volgens Veenstra niet: "Dat kan vriendelijk gebeuren. We roepen niet op tot een gewelddadige tegenactie. En wat Pegida doet, hebben wij niet in de hand."

Deze oproep staat nog los van de spandoekactie die de Friese afdeling van AFA op 17 januari bij het stadhuis houdt.

Pegida was niet bereikbaar voor een reactie. Op de Facebookpagina van de beweging zeggen tot nu toe 77 mensen mee te doen in Apeldoorn.

de Stentor . . . . . 07-01-2016Wie: 
ouwesiem

Betogingen van Pegida lopen vaak uit de hand

door Matthijs Krullaars

De voorbije maanden liet anti-islambeweging Pegida in meerdere Europese steden duidelijk van zich horen. Alleen in het Belgische Antwerpen verliep dat zonder echte wanordelijkheden, mede doordat Pegida-aanhangers en tegendemonstranten strikt uit elkaar werden gehouden. Een korte terugblik op betogingen in Utrecht, Rotterdam, Antwerpen, Keulen en Potsdam.

POTSDAM

dinsdag 12 januari 2016

In Potsdam (bij Berlijn) ontstaan rellen tussen aanhangers van Pegida en tegendemonstranten. Er wordt met stenen, vuurwerk, verkeersborden en vuilnisbakken gegooid. Volgens de politie raken meerdere betogers en agenten gewond bij de rellen. Aanvankelijk lijkt alles nog rustig te verlopen. Ongeveer honderd Pegida-aanhangers maken zich op hun zogeheten 'avondwandeling'. Als tegendemonstranten de Pegida-mars proberen te verhinderen, slaat de vlam in de pan. Agenten moeten pepperspray gebruiken om de gemoederen te bedaren.

KEULEN

zaterdag 9 januari 2016

Zo'n 1700 Duitse agenten hebben de handen vol aan een demonstratie van Pegida en de extreemrechtse partij Pro Köln. Met een waterkanon worden honderden demonstranten uiteen gejaagd. De politie komt in actie nadat agenten zouden zijn bekogeld met flessen en rotjes. Bij de ongeregeldheden raakt een journalist gewond en lopen diverse mensen snijwonden in het gezicht op. Een onbekend aantal demonstranten wordt gearresteerd. Een tegendemonstratie van rond de 2500 mensen tegen racisme en seksisme verloopt tegelijkertijd beduidend vreedzamer.

ANTWERPEN

zaterdag 9 januari 2016

Ongeveer 300 Pegida-sympathisanten, onder wie ook vele Nederlanders, demonstreren in het centrum van Antwerpen tegen de islam en instroom van asielzoekers. Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en de Nederlandse Pegida-activist Edwin Wagensveld houden een toespraak en pleiten onder meer voor het sluiten van moskeeën. Elders in Antwerpen is tegelijkertijd een tegendemonstratie van twee linkse groeperingen. Zij voeren actie tegen haatzaaien en voor meer solidariteit met oorlogsvluchtelingen. De Pegida-betoging verloopt zonder incidenten, in tegenstelling tot tien maanden eerder toen de politie massaal aanhoudingen verrichtte bij een verboden demonstratie van Pegida.

ROTTERDAM

zaterdag 19 december 2015

Politie en ME zijn massaal aanwezig bij een betoging van zo'n 50 Pegida-aanhangers op de Wilhelminapier. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter spreekt voorafgaand aan een optocht en herhaalt daarin zijn omstreden uitspraken over de Koran. De Koran is volgens de Belg 'een license to kill ten opzichte van ongelovigen' en 'een militair handboek hoe ongelovigen moeten worden vermoord en afgeslacht'. Ondanks een overmacht aan politieagenten volgt een confrontatie tussen tegenstanders van Pegida en Pegida-aanhangers. De politie verricht 39 arrestaties.

UTRECHT

zondag 8 november 2015

Zo'n 150 Pegida-aanhangers komen bijeen in het Hogelandsepark (buiten het centrum van Utrecht) voor een demonstratie. De politie is in grote getale op de been maar kan niet voorkomen dat er spanning ontstaat tussen de Pegida-symphatisanten en tegenstanders van de demonstratie. De politie verricht uiteindelijk 32 aanhoudingen binnen beide groepen, onder meer wegens mishandeling, het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

de Stentor/Apeldoorns Dagblad . . . . . 15-01-2016Wie: 
nn

Verslag:

Apeldoorn in actie tegen Pegida!, https://www.indymedia.nl/node/31515 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech