Sans papiers bezetten bouwkranen op de Regentlaan, vlak bij de Naamsepoort in Brussel

Nieuws, gepost door: nn op 19/11/2015 11:05:53

Wanneer: 19/11/2015 - 04:58

Sinds maandagochtend 16 november 2015 04:00 houdt een aantal mensen zonder papieren een tweetal bouwkranen op de Regentlaan, vlak bij de Naamsepoort in Brussel, bezet (foto 1 & 2). De mensen, zowel mannen als vrouwen, klommen rond 4 uur maandagochtend in de kraan.

De bezetters voeren actie om papieren te krijgen maar tegelijkertijd vragen ze aandacht voor de situatie van de vluchtelingen en het feit dat ze vaak op werven als deze uitgebuit worden.
"Het gaat om mensen die al jarenlang samen met ons actie voeren en nu uit wanhoop een radicalere actie voeren", zegt Saïd, woordvoerder van de Coordination des Sans-Papiers. "Een aantal van hen heeft bij de grote regularisatie van 2009 een aanvraag gedaan, maar die is geweigerd. Het gaat onder meer om Marokkanen, maar er zitten ook andere nationaliteiten bij. Eén van hen is een zeer zieke vrouw. Het enige wat ze willen, zijn verblijfspapieren."

Eén van de aanwezigen is Abdel Mofid, wiens broer boven in een van de kranen zit. "Eén van de actievoerders is al 17 jaar in België, werkt hier als zelfstandige en betaalt belastingen. Anderen hebben een tijd geleden een hongerstaking gehouden. Toen zijn hun verblijfspapieren beloofd, maar die hebben ze nooit gekregen. Ze voeren nu actie om papieren te krijgen maar tegelijkertijd vragen ze aandacht voor de situatie van de vluchtelingen, en het feit dat ze vaak op werven als deze uitgebuit worden."

De Brusselse lokale politie nam maandag contact op met de Dienst Vreemdelingenzaken om te zien of de directeur van de DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken), Freddy Roosemont, bereid was de asielzoekers te ontmoeten. Directeur Roosemont stemde toe tot een gesprek in de burelen van de DVZ maar daar wilden de asielzoekers niet op ingaan.

Onder de sans-papiers is ook een zwangere vrouw. Er is woensdagochtend om een ambulance gevraagd voor de vrouw, omdat ze onwel werd. Iemand van de familieleden van de bezetters belde de hulpdiensten (brandweer en ziekenwagen rukten uit) omdat de vrouw onwel werd. Zij weigerde echter uit de kraan af te dalen, waarna ze boven verzorging kreeg. Later die woensdag is ze voor verzorging naar beneden gehaald (foto 3). Daarnaast is één andere persoon uit zichzelf naar beneden gekomen.

Momenteel blijven er nu nog respectievelijk drie en vier sans-papiers in de bouwkranen achter. De politie onderhandelt niet met hen.

Bronnen:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151116_01972586
http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/tiental-mensen-zonder-papieren-op-...
http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/kraanbezetting-sans-papiers-blijft...
http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/twee-kraanbezetters-komen-naar-ben...Wie: 
nn

Ook in Nederland was er gisteren iemand de hoogte in gegaan, dan wel een telefoonmast; http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/asielzoeker-dreigde-uit-t... .Wie: 
nn

Kraanbezetting Naamsepoort beëindigd

De acht sans-papiers die maandagochtend op twee kranen waren geklommen aan de Naamsepoort, zijn sinds woensdagavond weer op de begane grond. Eerder werd de zwangere vrouw die mee de bouwkraan bezette door brandweer en ambulanciers opgehaald, en gingen vier kraanbezetters uit eigen beweging naar beneden. De andere vier werden door de brandweer en de politie naar beneden geëscorteerd.

Dat meldt Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door de lokale politie.

Een deel van de sans-papiers daalde uit eigen beweging af, de anderen moesten er door de politie en het Rescue in Safe Conditions (RISC)-team van de Brusselse brandweer uitgehaald worden. Alle acht bleken na een medische controle in goede gezondheid en zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Woensdagochtend was één van de twee vrouwen, die zwanger was, onwel geworden maar ze had geweigerd van de kraan af te dalen, waarna ze boven in de kraan de nodige verzorging had gekregen.

Bron http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/kraanbezetting-naamsepoort-beeindigdWie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech