Occupy London na ontruimingen

Nieuws, gepost door: Mia van Dongen op 14/03/2012 03:05:12

Waar: Occupy London, London, United Kingdom
Wanneer: 14/03/2012 - 17:31

“De ontruiming van St Paul's is niet het begin van het einde, maar het einde van het begin”
George Barda, een van de vertegenwoordigers van Occupylsx in de rechtszaak

Na een maandenlange strijd in het hogerechtshof werd op 28 februari het occupy kamp naast St Paul’s kathedraal in Londen ontruimd. Hoewel de rechters het belang van occupy en het recht op demonstratie erkenden, waren de tenten van het kamp in strijd met het bestemmingsplan. Op 22 Februari werd het hogerberoep afgewezen en kreeg de City of London toestemming om de tenten van het kamp te verwijderen. Een deel van de demonstranten verliet vrijwillig het kamp en ook veel van de tenten en materialen werden verplaatsd. Er bleef echter ook een groep achter om zich tegen de ontruiming te verzetten. De politie en deurwaarders kwamen rond middernacht in grote getallen aan, omcircelden het kamp en schakelden alle lichten uit. Hoewel de rechter had geoordeeld dat alleen de tenten in strijd waren met het bestemmingsplan, werden ook alle demonstranten gedwongen de omgeving te verlaten. Uiteindelijk zijn er “slechts” 20 arrestaties verricht, zij zijn voorlopig op borchtocht vrij en mogen zich de komende twee maanden niet in de buurt van St Paul's begeven.
Dezelfde nacht werd geheel onverwachts ook de school van ideeen ontruimd. Zonder waarschuwing werden alle 25 aanwezige demonstranten het pand uitgetrokken, zonder de kans te krijgen hun spullen te redden. Enkele uren laten is het pand platgegooid, waardoor vele occupiers hun rugzakken, slaapspullen, paspoorten, medicijnen etc zijn kwijtgeraakt.

Londen heeft nog een occupy kamp over, occupy Finsbury plein, een kwartiertje lopen vanaf St Paul’s. Finsbury plein is sinds 22 oktober “bezet”. Net als St Paul’s is het terrein eigendom van de “gemeente”, maar het valt onder een andere “council” (gemeenteraad), die een stuk minder geld krijgt dan the city of london corporation en daarom nog geen rechtsprocedure is gestart om occupy te ontruimen. Er is veel contact met ambtenaren van de gemeente, die elke dag langskomen en klagen over brangveiligheid en gezondheidsrisico’s, maar voorlopig lijkt het erop dat de demonstranten kunnen blijven. Voor de ontruiming van St Paul’s en de school van ideeen was Finsbury een wat kleiner kamp en was men begonnen met initiatieven zoals een groentetuin, in een poging een soort eco-village te creeren in het midden van de stad. Na de ontruimingen van de andere plekken zijn er echter zoveel protesters bij gekomen dat er nu vooral chaos heerst. Er hangt een sfeer van frustratie en wantrouwen, iedereen is een potentiele under-cover politie agent. Vanaf het begin heeft occupy london veel problemen gehad met mensen die alleen in het kamp verblijven voor gratis eten en onderdak. Er is veel alcohol en drugs in het kamp en er zijn veel mensen met psychische problemen. De demonstranten hebben niet de middelen of de kennis om voor deze mensen te zorgen en de politie wordt regelmatig gebeld om mensen uit het kamp te verwijderen. St Paul’s bracht altijd het grootste deel van de donaties in, nu dat kamp weg is, is de financiele situatie problematischer en is er niet genoeg eten meer in de keuken.

Naast alle problemen in het tentenkamp zijn er ook een heleboel positieve ontwikkelingen na de ontruiming van St Paul’s. Nu de focuss minder ligt op het draaiend houden van een groot tentenkamp is er meer tijd en energie beschikbaar voor andere initiatieven. Er is een werkgroep die naar verschillende scholen gaat en met de jongere generatie in gesprek treed over de problemen van het huidige systeem. Occupation Records heeft onlangs zijn eerste single opgenomen, en is nu bezig geld in te zamelen voor een eerste album, Folk the Banks. The occupied times of London wordt nog steeds regelmatig gepubliceerd en wordt in verschillende cafes en boekzaken in de stad uitgedeeld. Er worden elke week twee General Assemblies gehouden op de trappen van St Paul’s en daarnaast nog twee op wisselende openbare locaties, van tevoren aangekondigd op de website, www.occupylsx.org. Tent City University gaat door met zijn vrij toegankelijke lezingen, colleges en voordrachten, nu op wisselende openbare locaties. Grote acties worden gepland voor mei, de maand dat vorige jaar de idignados in Spanje de aanzet tot occupy gaven. Daarnaast zijn er plannen voor protesten tijdens de Olympische Spelen deze zomer. Occupy is daarmee overigens niet de enige, ook een aantal vakbonden hebben opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tijdens de Spelen en de groep Our Olympics Campaign probeert de verschillende initiatieven samen te brengen.

Zoals George Barda zei, de ontruimingen zijn niet het begin van het einde, maar het einde van het begin. Occupy heeft de afgelopen maanden de aandacht van het publiek getrokken met een groot tentenkamp op een symbolische locatie, nu moet ze een manier vinden om deze aandacht vast te houden. Met beter weer in het vooruitzicht worden tenten minder belangrijk en krijgen de demonstranten meer bewegingsvrijheid. Londen kan een kleurrijke lente en zomer tegemoet zien.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech