Opnieuw Pegida in Utrecht op zondag 8 november

Nieuws, gepost door: nn op 12/10/2015 10:05:04

Wanneer: 12/10/2015 - 16:14

Volgens Edwin Wagensveld, woordvoerder van Pegida NL, komt er weer een Pegida demonstratie in utrecht op zondag 8 november.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1395170/pegida-nieuwe-demonstratie-waars...

Afgelopen weekend demonstreerden zo'n tweehonderd nazis op het Vredenburgerplein. Antifascisten slaagden er een aantal keer in het plein te bereiken.

Zie de timeline hiero: https://www.indymedia.nl/node/30074

Houd de website http://laatzenietlopen.nl/ in de gaten voor updates.Wie: 
nn

'Nieuwe demonstratie Pegida waarschijnlijk op 8 november'
http://www.nu.nl/binnenland/4143865/nieuwe-demonstratie-pegida-waarschij...Wie: 
nn

Ook zondag zal er een protest zijn, weliswaar niet van PEGIDA, maar wel van een soortgelijk eng clubje;

https://www.facebook.com/events/944431902262987/944557688917075/Wie: 
nn

De protest van aanstaande zondag word hoogst waarschijnlijk gecancelled.
Ze hebben maar 125 van de 2500 euro ingezameld, ze hebben nog geen vergunning...
Zoals gewoonlijk hebben ze niets op orde ^^

Source: https://www.facebook.com/events/944431902262987/permalink/959279450778232/Wie: 
nn

plaatje voor minder facebook:
Vergunning is in principe niet nodig, je hoeft het alleen te melden. Volgensmij hebben ze geen flauw benul van organiseren en word dit afgelast.

Foto: 


Wie: 
nn

En toch gaan er blijkbaar wat rechtse lui heen...

Foto: 


Wie: 
nn

'Verbied demonstratie'

door Nils de Kruijff en Yelle Tieleman

Winkeliers binnenstad zijn botsingen, zoals zondag, beu

Utrecht - Winkeliers in de binnenstad eisen een verbod op demonstraties in het centrum van Utrecht. Ze willen geen opstootjes meer zoals zondag bij de Pegidabetoging. Politiek Utrecht vindt zo'n verbod te ver gaan.

,,Demonstraties passen niet in het winkelgebied,'' zegt voorzitter Jacques Blommendaal van Centrum Management Utrecht. Hij gaat die boodschap deze week overbrengen aan burgemeester Jan van Zanen.

De anti-islambeweging Pegida heeft al aangekondigd op zondag 8 november terug te willen keren in Utrecht. Organisator Edwin van de demonstratie van afgelopen zondag, vindt dat de politie heeft gefaald in het tegenhouden van betogers die de Pegidademonstratie op het Vredenburg verstoorden. ,,Daarom komen wij terug.''

Afgelopen zondag sloten tientallen winkels de deuren, toen opstootjes uitbraken tussen rivaliserende demonstranten. De politie voerde charges uit tussen het winkelend publiek. Sommige klanten moesten langer dan een halfuur in gesloten winkels wachten tot de kust veilig was. ,,Demonstreren is een goed recht,'' stelt Blommendaal. ,,Maar zoek een plek uit aan de rand van de binnenstad, het Jaarbeursterrein bijvoorbeeld, waar anderen er geen hinder van ondervinden.''

Drie gronden

Het ziet er niet naar uit dat die wens van de binnenstadswinkeliers in vervulling gaat. Burgemeester Van Zanen gaat een volgend verzoek van Pegida of een andere organisatie om te mogen demonstreren weer op de gebruikelijke wijze beoordelen. ,,Ik beoordeel zo'n verzoek op drie gronden uit de Wet openbare manifestaties: bescherming van de gezondheid, het belang van het verkeer en/of bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.'' Van Zanen liet zondagavond weten nog steeds achter zijn besluit te staan om de betogingen op het Vredenburg en het Janskerkhof toe te staan.

Alle fracties in de Utrechtse gemeenteraad tonen begrip voor de hinder van de ondernemers, maar de meeste partijen vinden een verbod op demonstraties in de binnenstad te ver gaan. Alleen CDA en SP vinden dat een verzoek van Pegida streng moet worden beoordeeld.

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren: ,,Laat een volgende Pegidademonstratie maar op een afgelegen industrieterrein plaatsvinden. Dat geldt voor alle demonstraties waar opstootjes te verwachten zijn. Andere demonstraties moet je niet verbieden in de binnenstad.''

VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen snapt de onrust bij bewoners en ondernemers, maar laat het recht op demonstratie zwaarder wegen. De SP spreekt van een wankel evenwicht. ,,Je moet je afvragen of je om de drie weken zo'n enorme politiemacht op de been wil brengen.'' Marleen Haage (PvdA) vindt dat je overal je mening vrij moet kunnen uiten. Hoewel ze betreurt dat het nu slecht is uitgepakt voor de middenstand. GroenLinks is tegen een demonstratieverbod in de binnenstad.

Zes van de tien betogers die zondag werden opgepakt rond het Vredenburg, komen voor de rechter. Van de tien opgepakte betogers zijn er inmiddels negen op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden op basis van camerabeelden. Het OM onderzoekt ook of de speech van Raffie Chohan van Pegida Nederland strafbare feiten bevatte. ,,De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims," zei ze onder meer.

AD/Utrechts Nieuwsblad . . . 13-10-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 3Wie: 
nn

Een grondrecht onder druk

door Sander van Walsum

Ook voor Pegida moet het recht op betoging worden gegarandeerd, of we het leuk vinden of niet.

'We komen terug', zei de organisator van de eerste Nederlandse Pegida-betoging zondagmiddag tot het handjevol aanhangers dat na de botsing met 'antifascistische' tegenstanders op het Utrechtse Vredenburg was achtergebleven.

Als hij deze aanzegging nakomt, zal de politie een andere strategie moeten volgen dan ze nu heeft gedaan. Beide kampen kregen een eigen plek toegewezen om schermutselingen te voorkomen. De politie trok manschappen en busjes samen op het Vredenburg, maar sloot de toegangswegen naar het plein niet af. De betoging, waarvoor burgemeester Jan van Zanen toestemming had verleend, werd daardoor vanaf de eerste woorden van de eerste spreker ontregeld. Relbeluste Pegida-aanhangers werden door hun felste tegenstanders op hun wenken bediend.

Al met al had Van Zanen dus weinig reden voor de betrekkelijke tevredenheid waarvan hij aan het eind van de onrustige zondag blijk gaf. Er vielen weliswaar geen slachtoffers te betreuren en er waren 'slechts' tien aanhoudingen verricht, maar evenmin had hij de vrijheid van meningsuiting kunnen garanderen. Van de 'waardige demonstraties' die de burgemeester had willen faciliteren, was al helemaal geen sprake.

De vraag is onderhand of het klimaat rondom de thema's vluchtelingen en islam daarvoor onderhand niet te vergiftigd is. Radicalen aan beide zijden hebben de bereidheid om kennis te nemen van andere standpunten dan de hunne allang achter zich gelaten. Ze menen het absolute kwaad te bevechten en achten het gebruik van geweld dus geoorloofd.

Dit moet geen reden zijn om betogingen als die van Pegida dan maar te verbieden. Wel moet worden voorkomen dat radicalen uit beide kampen elkaar fysiek zo dicht kunnen naderen als ze zondag in Utrecht hebben gedaan. Een fraaie aanblik zullen demonstraties achter politiekordons niet bieden. Maar misschien is dat de prijs die tot nader order moet worden betaald voor de vrijheid van meningsuiting.

vOLKSKRANT . . . . . 13-10-2015

VIEW ORIGINAL PAGE: pagina 19Wie: 
TT

De telegraaf bericht ook over de aangekondigde tweede pegida ophoping.
Hierbij wordt gemeld namens de woordvoerder dat die zoals ook hier genoemd wordt (8 november) voor 95% vast staat. Er zou een kleine kans zijn dat ze een week eerder zullen gaan, oftewel 1 november.
Wat dan samen zou vallen met de refugees welcome demonstratie in Den Haag https://www.indymedia.nl/node/29992

Wellicht hopen ze op minder weerstand?Wie: 
nn

Pegida demonstratie is officieel aangevraagd voor 8 november. Ze gaan hun best doen om te mogen lopen.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1395380/pegida-vraagt-nieuwe-demonstrati...Wie: 
nn

Pegida wil demonstreren in Lombok of Kanaleneiland

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4163773/2015/10/15/Pe...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech