Activisten tegen nieuwe gezinsgevangenis Kamp Zeist verstoren raadsvergadering Zeist

Nieuws, gepost door: AAGU op 06/10/2015 10:09:33

Wanneer: 06/10/2015 - 20:34

Een tiental activisten hebben rond half tien vanavond de raadsvergadering van de gemeente Zeist verstoord, in protest tegen het door de gemeente afgeven van een bouwvergunning voor een nieuwe gezinsgevangenis voor vluchtelingen. De vergadering is door de burgemeester geschorst.

De zogenaamde 'Gesloten Gezinsvoorziening' komt op het terrein van detentiecentrum Kamp Zeist bij Soesterberg. Eerder vandaag vond daar voor de poort een door de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) georganiseerde demonstratie plaats. Voor het gemeentehuis (Het Rond 1 in Zeist) werd voorafgaand aan de raadsvergadering een picketline met flyers en spandoeken gehouden.

Op het terrein van Kamp Zeist is sinds oktober vorig jaar een tijdelijke gezinsgevangenis, de zogenaamde 'Gesloten Gezinsvoorziening', in gebruik. Een truc van de staat om vluchtelingenkinderen te kunnen blijven opsluiten in afwachting van deportatie. Er werd hoog opgegeven over de 'kindvriendelijkheid' van de gevangenis, maar opsluiting is nooit kind- of mensvriendelijk. Daarnaast dragen het aankijken tegen penitentiaire hekken, stroomdraad en vijf meter hoge muren ook niet bij aan een 'vrij' gevoel.
Begin volgend jaar wil Justitie een nieuwe permanente gezinsgevangenis, eveneens binnen de hoge muren van Kamp Zeist, in gebruik nemen. Voor de bouw, door bouwbedrijf De Vries en Verburg, is recent een vergunning afgegeven door de gemeente Zeist. Verscheidene mensen hebben de Zeister gemeenteraad laten weten bezwaar te hebben tegen het afgeven van deze vergunning. Hun brieven staan op de agenda van de raadsvergadering van morgen.

Fort Europa en Frontex zijn niet alleen zichtbaar en actief aan de buitengrenzen, waar mensen hun leven riskeren op zoek naar een beter bestaan. De muren en hekken van Fort Europa staan ook in de bossen van de gemeenten Zeist en Soest. Meewerken aan een beleid van uitsluiting en opsluiting van migranten, gestoeld op de vrije markt economie van het kapitalisme dat bepaalt wat een mens wel of niet waard is, betekent altijd vuile handen.
Een woordvoerder van AAGU zegt: “Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Soest vrijwel raadsbreed besloten mee te marcheren in de door extreem-rechts opgestookte vreemdelingenhaat. Er is geen 'draagvlak' voor serieuze (nood)opvang. In Soest zijn blijkbaar alleen opgesloten vluchtelingen welkom. Zowel de gemeente Soest als Zeist accepteren al jarenlang de schandvlek van het detentiecentrum Kamp Zeist op hun grondgebied. Waar Soest geen vluchtelingen wenst op te vangen, legt de gemeente Zeist op haar beurt de komst van de permanente gezinsgevangenis op haar grondgebied geen strobreed in de weg. Wij eisen dat de gemeente er alles aan doet de bouw van de nieuwe gezinsgevangenis tegen te houden.”

Voor AAGU staat voorop dat vluchtelingen helemaal niet opgesloten dienen te worden. Er is helemaal niets vriendelijks aan welke gevangenis dan ook. Mensen die huis en haard achterlaten, op de vlucht voor oorlog, geweld, honger, armoede, uitbuiting en/of onderdrukking, moeten op een warm welkom kunnen rekenen.
Het is het rijke Westen, gedreven door egoisme en hebzucht, dat voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de redenen waarom mensen op de vlucht slaan. De activisten zullen zich blijven inzetten voor open grenzen, het afschaffen van staten en een einde aan het kapitalisme dat aan de basis staat van zoveel ellende in de wereld dat mensen tot vluchten dwingt.Wie: 
AAGU

Nadat de raadsleden en B&W de zaal verlaten hadden, zijn de activisten met spandoek binnen gebleven. Op het moment worden mensen aangehouden.Wie: 
nn

in totaal 5 personen opgepaktWie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
AAGU

De vijf arrestanten zijn weer vrij. met een dagvaarding voor lokaalvredebreuk en verstoring van de raadsvergadering. Zitting op 14 december.Wie: 
Carlos

Alle arrestanten zijn weer vrij. Ze zijn naar huis gestuurd met een dagvaarding voor 14 december wegens het verstoren van de raadsvergadering en lokaalvredebreuk


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech