Demonstratie tegen het geweld in Turkije

Aankondiging, gepost door: nn op 14/09/2015 09:10:01

Waar: Stationsplein Centraal Station Nijmegen, Nijmegen, Netherlands
Wanneer: 17/09/2015 - 18:00

De Turkse overheid heeft sinds het politieke verlies van de conservatieve AKP-partij van Tayyip Erdogan, ingezet op een ramkoers met de oppositie in Turkije. Na een aanslag op linkse jongeren door Islamistische Staat (IS) in de stad Suruç[1], heeft de Turkse regering de oorlog verklaard aan 'terrorisme'. Zij hebben deze gelegenheid echter aangegrepen om niet IS maar de Koerdische PKK - die zich verzet tegen IS - aan te vallen.

In de sfeer die Erdogan en zijn AKP-partij gecreëerd hebben zijn door conservatieven, nationalisten en fascisten de afgelopen week massale aanvallen geweest tegen Koerdische burgers, kantoren van de HDP (een politieke oppositiepartij) en de krant Hurriyet. Inmiddels zijn al meer dan 128 DHP-kantoren aangevallen waarvan vele in vlammen opgingen. Daarnaast zijn er bij de pogrom-achtige aanvallen[2] al vele burgers in elkaar geslagen en zelfs enkele vermoord.

De aanvallen van nationalisten en fascisten vallen samen met de militaire belegering van Cizre, een kleine stad in het oosten van Turkije. Deze stad had zichzelf afgelopen maand onafhankelijk verklaard nadat de Turkse staat de 3-jaar durende wapenstilstand met de PKK eenzijdig had verbroken[3]. Bij de militaire operaties in de stad Cizre zijn inmiddels al meer dan 30 burgerdoden gevallen - waaronder een aantal kinderen. De stad is volledig van de buitenwereld afgesloten en de media heeft geen toegang tot het gebied. Elke stap uit de pas van het autoritaire regime van Tayyip Erdogan wordt met bruut geweld onderdrukt.

Ook in andere landen in Europa vallen nationalistische Turken op het moment linkse en Koerdische doelwitten aan waarbij al meerdere doden zijn gevallen. Over de gewelddadigheden in Turkije, Europa en zelfs Nederland wordt in de Nederlandse media nauwelijks bericht. Afgelopen weekend zijn er in Amsterdam bijvoorbeeld de ruiten ingegooid bij een Koerdisch centrum[4].

Het conflict in Turkije hangt nauw samen met de onafhankelijke Koerdische regio Rojava in Noord-Syrie/west-Koerdistan waar zich - tijdens een oorlog met Islamitische Staat aan de ene kant en de Turkse staat aan de andere kant - op het moment een vergaande sociale revolutie ontwikkeld. Meer over dit ingewikkelde conflict kun je lezen in inBeweging #6[5].

Wij steunen de bevolking van de onderdrukte gebieden in Turkije en verzetten ons tegen de autoritaire en nationalistische tendenzen die overal in Europa de kop op steken. Zij verstikken het vrije denken en onderdrukken elke medemenselijkheid. Wij kiezen de zijde van onze kameraden in Turkije en Koerdistan en eisen een einde aan het geweld van de Turkse staat en nationalisten en fascisten. Einde aan het schijnheilige bondgenootschap van de NATO tegen Islamitische Staat (IS) dat oogluikend toestaat dat het Koerdische verzet tegen IS in de rug wordt gestoken.

Voor vrijheid en medemenselijkheid!

Demonstratie voor Vrede en Vrijheid
Donderdag 17 september - 18:00
Stationsplein Centraal Station Nijmegen

Zie voor meer info onze website: https://www.anarchistischegroepnijmegen.nl/ en de facebookpagina van de demonstratie: https://www.facebook.com/events/983671781676630/

[1] https://www.anarchistischegroepnijmegen.nl/solidariteit-met-slachtoffers...
[2] http://fedkom.nl/een-kristalnacht-2015-in-turkije/
[3] http://www.volkskrant.nl/buitenland/-door-turkse-acties-dreigt-verdere-e...
[4] http://fedkom.nl/koerdische-vereniging-in-amsterdam-aangevallen/
[5] http://issuu.com/vrijebond/docs/in_beweging__6_-_digitale_versie_-_/1


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech