Burgerlijke ongehoorzaamheid noodzakelijk om zadendiversiteit te behouden - verslag eerste dag Reclaim the Seeds.

Nieuws, gepost door: Reclaim the Seeds op 10/03/2012 03:08:19

Waar: Plantage Doklaan , Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.367790 lon: 4.913985)
Wanneer: 10/03/2012 - 20:37

Dat het druk zou gaan worden hadden we wel gedacht omdat er uit de meest onverwachte hoe reacties waren gekomen. Maar de honderden mensen die het Plantagedok in Amsterdam vulden overtroffen toch alle verwachtingen.
Vanuit heel Nederland en daarbuiten kwamen mensen bijzondere en bedreigde zaden, bonen en knollen ruilen, weggeven en (ver-)kopen. Dat was al heel inspirerend en een goede stap om de steeds verder bedreigde diversiteit van voedselgewassen in stand te houden. Maar ook de tweede doelstelling van het weekend kwam goed uit te verf: vele hobbytuinders en mensen geïnteresseerd in bijzondere gewassen gingen ook massaal naar de workshops en het debat. Hierin werd onder andere gesproken over de strijd tegen patenten en andere Europese regelgeving die in het voordeel werkt van de grote agro-bedrijven. Ook het filmprogramma met documentaires en kramen van onder andere Groenfront het Fort van Sjakoo zorgden voor een kritische en meer politieke input. Een ander zeer nuttige functie van zo'n bijeenkomst is dat de aanwezige alternatieve 'echte' boeren die in het dagelijks leven vooral tegen de stroom in zaaien, weer eens de bevestiging krijgen dat ze toch onderdeel zijn van een grotere beweging.

Het debat aan het eind van de middag bij de Hortus Botanicus was niet alleen vol maar ook goed. De sprekers op veel punten op een lijn zaten, zo was iedereen uiteraard tegen patenten op gewassen en tegen de macht van Monsanto en co. een belangrijk discussiepunt was of we nu als beweging moeten gaan voor uitzonderingen op problematische regels zoals de rassenlijsten, of in moeten zetten op de afschaffing daarvan. Hier blijkt toch een verschil te bestaan tussen de gezagsgetrouwe Nederlandse biologische en boerenorganisaties hun kameraden uit sommige andere Europese landen. Iemand van Longo Maï uit Frankrijk vertelde echter dat hij blij was dat als er radicale, bijna revolutionaire, oplossingen werden geopperd, dit regelmatig met applaus werd begroet. Burgerlijke ongehoorzaamheid vond vrijwel alle deelnemers noodzakelijk. Een steuntje in de rug voor iedereen die nu gewoon door gaat met het verhandelen van ongeregistreerde groente-soorten, een strafbare illegale activiteit volgens de EU. En strikt genomen was de zadenbeurs vandaag ook een illegale activiteit. Wordt vervolgt bij komende campagnes ...

Vanavond wordt er nagepraat en gefeest met live muziek. Omstreeks negen uur speelt Grasmoawer Zigeunerige klezmermuziek en het gaat door tot een uur of 11. Woon je in Amsterdam, kom dan nog even langs, maar treuzel niet te lang.

Morgen staat er weer van alles op het programma. Om 11 uur starten weer drie workshops bij het Plantagedok. Om 13:30 gaat de hele meute de straat op om in plantsoenen, bermen en parken eetbare planten te zaaien. De stoet eindigt bij de Valreep in Amsterdam-Oost waar vanaf ongeveer 14:30 een nieuwe buurttuin aangelegd gaat worden. Later op de dag worden hier ook andere stadstuinen en buurtmoestuinen gepresenteerd. Met als afsluiting weer eten, een lezing en een 'bee-telling'.

Dus komt allen:
11:00 Plantage Doklaan 8-12
14:30 De Valreep, Polderweg 120
19:00 Joe's Garage, Pretoriustraat 43
Alles in Amsterdam

Meer informatie is te vinden op http://www.reclaimtheseeds.nl

Tags: aseed Reclaim the Seeds zaden


Wie: 
Reclaim the Seeds

Op de foto's bij het artikel zie je
1) verse zaadbom klaar om te gooien
2) overzichtje van de volle zadenbeurs
3) een paar van de vele aanwezige rare boontjes

En bij deze post
4) Strijdbare Franse boeren stokkendans
5) Een van de vele workshops

De foto's zijn gemaakt door Renate Klinkenberg

Foto: 


Wie: 
Antiorde

'Guerillastrijders' van Reclaim the Seeds! zijn na het wild tuinieren aangekomen bij De Valreep.

Meer foto's van de guerilla gardening op Antiorde

Foto: 


Wie: 
hf

Aanleg buurtmoestuin op de valreep.
hansfoto

Foto: 


Wie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

Here are links to videos from those both successful days:
https://www.indymedia.nl/node/2961Wie: 
Reclaim the seeds

Nog een paar foto's van Renate Klinkenberg - van de Guerilla Gardening tocht in Amsterdam afgelopen zondag 11 maart. Van Plantagebuurt/Artis via de Dapperbuurt naar de Valreep.

Foto: 


Wie: 
nn

guerilla gardening

Foto: 


Wie: 
Ed

Diskussie op 22 maart over voedselkoöperaties en voedselinitiatieven https://www.indymedia.nl/node/3038

Deze avond gaat over de beweegredenen, argumenten, de zin en eventuele onzin van voedselkoöperaties en andere voedselinitiatieven in de strijd voor voedselsoevereiniteit, voedselrechtvaardigheid en voedseldemocratie.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech