Kraakactie Zaandam

Nieuws, gepost door: nn op 16/08/2015 08:04:49

Wanneer: 16/08/2015 - 14:58

Op zondag 16 augustus is voormalig buurthuis De Veldschuit in de Kogerveldwijk in Zaandam gekraakt.

Op zondag 16 augustus is voormalig buurthuis De Veldschuit in de Kogerveldwijk in Zaandam gekraakt. Een groep Zaanse jongeren wil de woonboot in gebruik nemen voor culturele activiteiten zoals o.a. buurtmaaltijden, muziekworkshops voor de jeugd en huiswerkbegeleiding. De nieuwe bewoners willen met hun eigen financiële middelen en faciliteiten het buurthuis blijven gebruiken zoals het hoort; een centrum waar de jeugd kan groeien in sociale en culturele ontwikkeling. De vorige gebruiker van de Veldschuit, stiching Welsaen is op juni 2014 failliet verklaard. Toendertijd waren er voldoende vrijwillers in de buurt die zich met alle liefde wilden inzetten voor het behoud van een buurthuis. De gemeente achtte het buurtinitiatief echter finiancieel niet haalbaar, en sindsdien staat het buurtcentrum leeg.De Veldschuit is geen uitzondering: in heel Zaanstad zijn bijna alle buurtcentra gesloten. De Zaanse kraakbeweging komt in actie en heeft de mankracht en middelen om een educatief en leuk programma voor de jeugd samen te stellen. Naast hun eigen initiatieven nodigen de nieuwe bewoners van het pand de buurtbewoners van Kogerveld uit om ook activiteiten te organiseren. Deze frisse wind zal een nieuw leven gaan blazen in het culture hart van deze wijk. De initiatiefnemers hopen het centrum in september officieel te openen.

Tags: kraken


Wie: 
nn

19:30 UPDATE

Politie dreigt met SPOEDONTRUIMING, komt allen!!!

Veldbloemeweg 6C ZaandamWie: 
nn

Politie gaat krakers uit buurtcentrum in Zaandam halen.
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article27475845...Wie: 
zwemmende kraker

Krakers bleven zitten tot het bittere eind, geen ontruiming voor leegstand! Ze wouden ontruimen met heterdaad terwijl de actie uren geleden geklaard was. Politie kwam eindelijk (toevallig) ter plaatse nadat ze toevallig lunch hadden gehaald bij de snackbar om te hoek, contact bleef stil en ze riepen de Officier van Dienst erbij.

Geen deuren openen voor politie! niet meer vrijwillig weggaan! geef ze een vinger, ze pakken een hand! Laat ze de deur maar breken!

Na veel mislukte breekpogingen van de politie brachten ze de brandweer(wat? geen bradra) erbij... hun kregen de deur wel open.

De krakers zijn ontsnapt ter water!

Mislukte actie voor het pand :(, het voelt als een succesvolle actie!!! Kraken draait door in zaantje, dit laten we niet vergeten...Wie: 
nn

Stuk uit NoordHollandsDagblad (premium bullshit)


Oud-vrijwilliger boos over snelle ontruiming buurthuis De Veldschuit

In een waar kat-en muis-spel zijn de krakers in voormalig buurthuis De Veldschuit in Kogerveld zondagavond ontkomen aan de politie. Het duurde nogal een tijd voordat agenten met een stormram de deur open hadden gebroken nadat de krakers het leegstaande buurthuis eerder die middag hadden betrokken. Met een bootje wisten de krakers uit de ark te ontkomen. De politie verrichtte geen aanhoudingen.
Door Ivo Laan - 16-8-2015, 21:43 (Update 16-8-2015, 21:53)

s Middags maakten de krakers zich heel even meester van het pand dat ruim een jaar leegstaat na het faillissement van Welsaen. Ze wilden er weer een buurthuis vestigen. Kogerveld heeft nu geen eigen buurthuis meer nadat het niet gelukt was om vrijwilligers te vinden die het buurthuis een doorstart wilden geven. Die bleken er zondagmiddag toch te zijn.

Tot vreugde van oud-vrijwilliger Henny Remie uit het buurthuis die zich vorig jaar in deze krant nog opwond over de teloorgang van de buurthuizen in Zaanstad en Kogerveld in het bijzonder. Zijn vrouw werkte er tot het faillissement en Remie was ook nauw betrokken bij het buurthuis dat nu te koop staat in de boedel die door de curator wordt beheerd. ,,Dit is beter dan leegstand’’, zegt Remie die al had gehoord over de aanstaande kraakactie. ,,Goed dat ze weer een buurthuis willen beginnen want in Zaanstad wordt alles met buurthuizen naar de klote geholpen.’’ Een paar uur later reageert Remie teleurgesteld nadat de boel is ontruimd: ,,Ik wou van de week even een bakkie gaan doen om eens te gaan praten, maar dat gaat nu niet door. Jammer.’’Wie: 
ouwesiem

Snelle ontruiming van krakersbuurthuis De Veldschuit

Zaandam - Zo snel als er gisteren weer levendigheid in voormalig buurthuis De
Veldschuit was, zo snel maakte de politie daar gisteravond een einde aan op last van
burgemeester Faber. De krakers namen gistermiddag bezit van De Veldschuit van het
failliete Welsaen dat nu ruim een jaar leeg staat. De twintig krakers wilden op de
drijvende ark aan de Veldbloemenweg in Kogerveld aan de slag met buurtmaaltijden,
muziekworkshops voor de jeugd en huiswerkbegeleiding. De ontruiming kwam als een
verrassing. ,,Er is een gedoogbeleid vastgesteld door de gemeenteraad. Daar lijkt
dit niet op'', aldus een kraker.

Foto Lorenzo Derksen

'Beter dan leegstand'

Krakers ontkomen met een bootje

door Ivo Laan

Vervolg van voorpagina

Zaandam - In een waar kat-en muis-spel zijn de krakers in voormalig buurthuis de
Veldschuit in Kogerveld gisteravond ontkomen aan de politie. Het duurde nogal een
tijd voordat agenten met een stormram de deur open hadden gebroken nadat de krakers
het leegstaande buurthuis eerder die middag hadden betrokken. Met een bootje wisten
de krakers uit de ark te ontkomen. De politie verrichtte geen aanhoudingen.

's Middags maakten de krakers zich heel even meester van het pand dat ruim een jaar
leegstaat na het faillissement van Welsaen. Ze wilden er weer een buurthuis
vestigen. Kogerveld heeft nu geen eigen buurthuis meer nadat het niet gelukt was om
vrijwilligers te vinden die het buurthuis een doorstart wilden geven. Die bleken er
zondagmiddag toch te zijn.

Tot vreugde van oud-vrijwilliger Henny Remie uit het buurthuis die zich vorig jaar
in deze krant nog opwond over de teloorgang van de buurthuizen in Zaanstad en
Kogerveld in het bijzonder. Zijn vrouw werkte er tot het faillissement en Remie was
ook nauw betrokken bij het buurthuis dat nu te koop staat in de boedel die door de
curator wordt beheerd. ,,Dit is beter dan leegstand'', zegt Remie die al had gehoord
over de aanstaande kraakactie. ,,Goed dat ze weer een buurthuis willen beginnen want
in Zaanstad wordt alles met buurthuizen naar de klote geholpen.'' Een paar uur later
reageert Remie teleurgesteld nadat de boel is ontruimd: ,,Ik wou van de week even
een bakkie gaan doen om eens te gaan praten, maar dat gaat nu niet door. Jammer.''

Noordhollands Dagblad . . . . 17-08-2015Wie: 
nn

zo zie je maar weer, de overheid regeert.

illusie handhaven dat iets niet financieel haalbaar is, terwijl half zaanstad leeg staat.

kortom denken vanuit de financieel-economische construct.

ik zeg: wanneer komt de herkraak? of kies de volgende keer een pand wat niet van een overheidsinstantie of een eigenaar uit dezelfde gemeente is?

succesWie: 
nn

ff 1 ding je kan kraken maar zorg dat je der al ff inzit langer als 2 dagen is wel fijn desnoods doen alsof en zorg dat je een advokaat kan berijken en je hebt volgens artikel 8 van het europees verdrag van de rechten van de mens net als ieder ander, het recht op huisvrede alleen een rechter mag hier over beslissen, daar kan de politie niks tegen doenWie: 
ouwesiem

'Agent handelde tegen beleid in'

door José Pietens

Krakers dienen klacht in over besluit politie

Zaandam - De Zaanse kraakbeweging start een klachtenprocedure tegen de politieagent die besloot tot ontruiming van het kortstondig gekraakte buurtcentrum De Veldschuit. Want, zegt kraker Jur: ,,De officier van dienst heeft tegen het gemeentelijke beleid in gehandeld; Zaanstad gedoogt kraken.''

Jur is een van de circa twintig jongeren die zondagmiddag de leegstaande buurtboot in Kogerveld kraakten. De boot was eigendom van welzijnsstichting Welsaen. Sinds het failliet gaan van de stichting, juli vorig jaar, is het buurtcentrum gesloten. De krakers wilden er vanaf september activiteiten voor de buurt houden, zegt Jur. ,,Met de belangen van de burgers en de context van onze actie heeft de politie helemaal geen rekening gehouden. Het was alleen maar: 'kraken is strafbaar'.''

Slechts enkele uren na de kraak werd De Veldschuit ontruimd. Voor Zaanse begrippen erg rap; meestal kunnen krakers blijven totdat er concrete plannen zijn met een pand. De ontruiming was geen besluit van burgemeester Geke Faber, zegt haar woordvoerder. ,,Het ging hier om een heterdaadje; agenten zagen toevallig dat er werd gekraakt. Politie en justitie hebben samen besloten tot ontruiming over te gaan. De burgemeester is hiervan wel op de hoogte gebracht.''

Heterdaadje
Volgens Jur is van een heterdaadje absoluut geen sprake geweest. ,,Rond half vier zijn we gaan kraken en ruim een half uur later hebben we zelf de politie gebeld. Dat doen we altijd. De politie komt dan kijken en die laat de beslissing tot ontruiming over aan de eigenaar van het pand. Nu ging het anders. We hebben heel lang zitten wachten op de politie. Later zagen we dat er twee agenten stonden in de snackbar tegenover de boot. Toen zijn we die maar gaan halen.''

De politie beaamt dat zij is gebeld door de krakers en dat agenten rond 17.40 uur melding maakten van de kraak. ,,Zij waren inderdaad aangesproken door de krakers. Die informatie hebben we gedeeld met de officier van justitie. Die bepaalt of er sprake is van een heterdaad.''

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie is een 'hete kraak' ruimer op te vatten dan het moment van de koevoet tussen de deur. ,,Pas als de krakers een nachtje in een pand hebben geslapen, is het geen hete kraak meer. Tot die tijd kunnen we zonder aankondiging ontruimen. Dat hebben we gedaan; ze zaten immers in een pand dat niet van hen was.''

Curator Rob Frans, verantwoordelijk voor de afwikkeling van het faillissement van Welsaen, verwacht dat De Veldschuit binnenkort wordt verkocht.

Dagblad Zaanstreek . . . . . 18-08-2015Wie: 
nn

Hi-ha-herkraak:

Herkraakactie Zaandam, geen onterechte ontruiming meer!, https://www.indymedia.nl/node/29107 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech