(020) Excessief politiegeweld tegen demonstrerende studenten

Nieuws, gepost door: De Nieuwe Universiteit op 16/03/2015 03:03:58

Wanneer: 16/03/2015 - 15:38

Vrijdagavond 13 Maart heeft de politie heeft zonder waarschuwing een noise demo van De Nieuwe Universiteit (bevrijders Maagdenhuis) uit elkaar geslagen. Hier een feitelijke omschrijving van de gebeurtenissen.


Even na half negen begon de geluidsdemonstratie bij het politiebureau die bedoeld was om onze vrienden die gearresteerd waren een hart onder de riem te steken. Er werd gedanst en lawaai gemaakt. Een politieauto forceerde een weg door de menigte, waardoor deze tegen het raam van het politiebureau werd aangeduwd. In de chaos gebeurde er een ongeluk met als gevolg een barst in een raam. De politie zegt dat wij een steen door een ruit hebben gegooid. Dit is niet waar. Op de foto van de politie is dan ook alleen een barst te zien. Wij bieden hierbij aan om de kosten van het raam te repareren.

Rond half tien kwam er een groep met knuppels bewapende politie-agenten uit een steeg gelopen die direct, zonder hoorbare sommering, begon mensen weg te duwen, te slaan en te trekken.

De groep studenten was groot en er werd veel lawaai gemaakt. Het kwam als een verassing dat de politie opeens met de lange lat begon te slaan. Uit hoe de politie sloeg; aggresief, bovenhands op hoofden en andere broze lichaamsdelen, trekken we de conclusie dat zij geen controle hadden over hun acties. Dit werd nog duidelijker toen wij zagen dat de politie bleef inslaan op een student die op de grond lag.

Aangezien het een grote groep studenten was, kon de groep niet direct vertrekken. Er ontstond paniek toen de politie bleef slaan op mensen die duidelijk niet weg konden gaan. Hierbij werd weer bovenhands, agressief op willekeurige ledematen, hoofden, ruggen en buiken geslagen. Sommige studenten werden geisoleerd in een hoek en daar herhaldelijk geslagen. Een deel van de groep werd over een politiemotor heen geforceerd.

Wij zijn zeer geschrokken van het buitensporige geweld. Wij hebben aan dit geweld een zware hersenschudding, vier mensen met lichte hersenschuddingen, vijf mensen met meerdere gekneusde ribben, en 25 mensen met andere lichte tot ernstige verwondingen overgehouden. Er is door de studenten geen geweld gebruikt gedurende de demonstratie. Een deel van ons is getraumatiseerd door dit geweld. Nog niet iedereen heeft dit kunnen verwerken. Wij zijn nog bezig met videomateriaal te verzamelen en zullen dat later publiceren. Wij, studenten en medewerkers van de universiteit, betreuren de gang van zaken en hopen in de toekomst te kunnen blijven focussen op waar onze strijd daadwerkelijk om gaat: democratiseren van de universiteit.

http://newuni.nl/

Tags: politiegeweld studentenprotest

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech