Bevestiging terugsturen deportaties op Afghanistan

Nieuws, gepost door: Occupy Rotterdam op 28/02/2015 02:05:54

Wanneer: 28/02/2015 - 17:04

Afghanistan wenst voorlopig geen enkele deportaties te ontvangen


Uitspraken stopzetting deportaties Afghanistan bevestigd in bijzijn Europarlementariër

Afghaanse minister voor vluchtelingen en Terugkeer waarschuwt voor gedwongen terugkeer naar zijn land. De veiligheidssituatie in Afghanistan is verslechterd sinds buitenlandse troepen sinds kort verantwoordelijkheid hebben overgedragen.

Zaterdag 28 februari 2015
Tekst : Liza Schuster en Abdul Ghafoor Vertaling : Gert-Jan van de Vaate

Ontmoeting met de heer Ghulam Mortaza Rassouli. Hij is hoofd van de Terugkeer-afdeling van het Ministerie van Vluchtelingen en Terugkeer. Deze ontmoeting vond plaats met Abdul Ghafoor, Liza Schuster, Zia Afif

Vandaag in de ochtend, zaterdag 28 februari 2015, hebben wij, Abdul, Liza en Zia, de heer Rasooli ontmoet in zijn kantoor in het Ministerie. Hij bevestigde dat een aantal Afghanen die al teruggestuurd waren naar Afghanistan gedurende de laatste paar weken niet op de luchthaven werden aanvaard en teruggestuurd zijn naar de landen waarvandaan zij uitgezet waren (Nederland, Noorwegen). De heer Rassouli zei dat deze Afghanen niet werden toegestaan ​​om van boord te gaan omdat hun verhuizing naar Afghanistan in tegenspraak is met het huidige protocol zoals overeen is gekomen tussen de van landen van de deportaties en Afghanistan, bijvoorbeeld omdat ze ziek waren of een alleen staande vrouw zonder enige steun in Afghanistan.

Ontmoeting met de minister voor de Vluchtelingen en Terugkeer Mr. Hossein Alami Balkhi. Deze ontmoeting vond plaats met Eva Joly (Lid Europees Parlement), Liza Schuster, Abdul Ghafoor en Zia Afif

De minister ontving ons in zijn kantoor, en in antwoord op een verzoek om opheldering over de huidige situatie legde uit dat hij een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken had gestuurd naar de Europese landen met wie Afghanistan MoU heeft ondertekend. Deze brief gaat over de gedwongen uitzettingen uit Afghanistan van de toegezonden Afghaanse burgers naar Afghanistan. De brief is nog niet verzonden naar de partnerlanden: het ministerie van Buitenlandse Zaken studeert het momenteel en zal het bespreken met de minister voor Vluchtelingen en Terugkeer voordat deze naar die landen zal worden gezonden.

In deze brief legt minister Balkhi uit dat op dit moment deze landen de voorwaarden van het MoU betreffende de deportatie van vrouwen en kinderen, maar ook degenen die niet kunnen worden teruggestuurd naar hun provincies van herkomst, met voeten treden. De minister herhaalde dat het niet redelijk is om te verwachten dat Kabul alle mensen die onder dwang worden geretourneerd (vooral als ze uit andere provincies, en of buiten Afghanistan zijn geboren) te ontvangen.

De minister maakte ook het punt dat de veiligheidssituatie in Afghanistan niet stabiel is . Hij merkte op dat de buitenlandse troepen sinds kort de verantwoordelijkheid over laten aan de Afghaanse veiligheidstroepen, die onder enorme druk moeten omgaan met de opstandelingen. Hij wees op een significante verslechtering van de veiligheid in de afgelopen jaren, nadat de MoU werd ondertekend, met de opmerking dat momenteel 80% van het land onzeker en onveilig is.

Minister Balkhi legde uit dat hij alle Europese regeringen en de Australische regering had gevraagd om deportaties te op schorten totdat de MoU heronderhandeld wordt waarin dan de mogelijkheid om de huidige situatie in Afghanistan te reflecteren toe te passen zal zijn, en garanties zullen zijn ontvangen dat de nieuwe MoU zal worden gerespecteerd. Hij toonde zich bezorgd voor de nabije toekomst en hij is bang dat de veiligheidssituatie eerder erger kan worden dan dat het beter wordt, in het bijzonder sinds de opstandelingen waarschijnlijk hun aanvallen aanzienlijk zullen verhogen als het weer verbetert.

Voor het vertrek van het drietal bezoekers vroeg de heer Balkhi de vier aanwezigen graag gebruik te maken van hun contacten met de Noorse regering om deze nadrukkelijk te vragen om een ​​chartervlucht welke plaats zal vinden op 15 maart en een andere uit het Verenigd Koninkrijk, te stoppen. Hij was vooral enthousiast dat mevrouw Joly zijn boodschap naar het Europees Parlement zal meenemen.

Voor alle duidelijkheid: de minister is van mening dat er geen verdere deportaties dienen plaats te vinden, totdat de MoU is herzien en verdere beslissingen worden genomen. De voorwaarden van de huidige MoU zal strikt worden nageleefd in de tussentijd – alleenstaande vrouwen en kinderen, mensen met een mentale en fysieke problemen, die bijzonder kwetsbaar zijn en degenen die afkomstig zijn uit gevaarlijke provincies zal zeker niet worden toegestaan ​​om van boord te komen op de luchthaven van Kabul.

Zia Afif: is een maatschappelijk werker van Kent in het Verenigd Koninkrijk die Afghaanse asielzoekers ondersteunt.

Eva Joly: Is lid van het Europees Parlement en voorzitter LIBE, commissie voor Migrantenrechten in EuropaWie: 
crosslinken kun je ook

Met opmaak: http://www.occupyrotterdam.org/2015/02/uitspraken-stopzetting-deportatie... .

Eerder op Indy.nl: 'Deportatie retour afz,' https://www.indymedia.nl/node/26737 .Wie: 
nn

De Marechaussee heeft "geweld + dwangmiddelen" gebruikt, volgens het formulier van de Marechaussee.

Dat formulier heeft advocaat Bart Toemen vandaag aan de Volkskrant gegeven. Het document is normaal niet openbaar. Toemen wil met het publiek maken van de rapportage aantonen dat zijn cliënt 'niet liegt'.

http://www.volkskrant.nl/dossier-kabinet-rutte-ii/onenigheid-over-mishan...

Het formulier: http://pe-webservice.persgroep.nl/static/asset/2015/235b_Geweldsmelding_...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech