Blockupy 18 maart en solidariteit met Griekenland

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 11/02/2015 02:02:16

Wanneer: 11/02/2015 - 14:03

18 maart nadert met rasse schreden. Op die dag moet de Europese Centrale Bank zijn nieuwe, 1.3 miljard kostende wolkenkrabber inhuldigen. Door de activisten verenigd in blockupy wordt dat aangegrepen om duidelijk te maken dat er geen reden voor feest is.
Integendeel, het is reden voor verzet. Het feest zal dan ook geblokkeerd gaan worden. Duizenden mensen zullen op die dag in Frankfurt in de vroege ochtend richting ECB trekken om de toegangswegen in te nemen en te proberen het feest te blokkeren en over te nemen. Naast de blockupy-coalitie (http://www.blockupy.org/ roepen ook militante organisaties op om feest te komen vieren in Frankfurt (destroika http://destroika.noblogs.org/) en antikapitalisten verenigd in M18 (http://www.march18.net/).

Ook antimilitaristen en oorlogstegenstanders roepen op om aan de anti-ECB-acties deel te nemen (http://blockwar.tk/)

En de tegenstanders van het TTIP vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. (http://www.attac.de/kampagnen/eurokrise-blockupy/blockupy/)

Ook vanuit Nederland zal aan de protestacties deelgenomen worden. Er wordt busvervoer georganiseerd en in de aanloop zijn meerdere informatie en trainings-bijeenkomsten in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen. Zie onder andere hier voor meer informatie: https://www.indymedia.nl/node/26402

Een van de speerpunten van het blockupy-protest zal zijn om solidariteit te tonen met de Grieken. Nadat de linkse SYRIZA-coalitie de verkiezingen met grote overmacht won, heeft ze zich ingezet voor heronderhandeling van de bezuinigingsdictaten die de EU aan Griekenland heeft opgelegd. De Europese Commissie (met een leidende rol voor de tragische sociaaldemocraat Dijsselbloem) en de ECB halen alles uit de kast om te voorkomen dat Griekenland een progressievere koers kan varen. Ze worden aan alle kanten onder druk gezet om akkoord te blijven gaan met de voorwaarden die de afgelopen jaren zijn gesteld aan de zogenaamde steunpakketten, en die Griekenland de afgrond ingedreven hebben. Het regent nu steunverklaringen aan de Syriza-regering, onder andere van de kant van Duitse vakbonden. http://wp.europa-neu-begruenden.de/griechenland-chance-fuer-europa/griek...

Ook in Spanje zijn de rapen nu gaar. De nieuwe bewegingspartij Podemos is in de opiniepeilingen groter aan het worden dan de twee reguliere grote partijen en zal de oude sociaaldemocratische PSOE kunnen verslaan bij de komende verkiezingen die eind dit jaar plaats zullen vinden. Zes dagen na de overwinning van Syriza in Griekenland trokken meer dan 100.000 Spanjaarden de straat op in Madrid om dat feit te vieren. Een groot deel van hen wapperde met Griekse vlaggen. http://www.bbc.com/news/world-europe-31072139

In Italië wordt druk georganiseerd voor een volgende 'social strike' (http://www.dinamopress.it/multilanguages/strike-meeting-act-ii-europe-so...) die met 18 maart samen zou vallen.

Maar de internationale solidariteitscampagne met Griekenland is zich ook nu al bezig te ontplooien. Op woensdag 11 februari zullen op tal van plaatsen in Italië demonstraties zijn, die zich veelal op Duitse consulaten en ambassades richten (meer informatie hier: www.cambialagreciacambialeuropa.eu). Ook in Duitsland zijn voor die dag demonstraties georganiseerd. Op die dag vergadert de Eurogroep, onder leiding van onze Jeroen Dijsselbloem, in Brussel over de onderhandelingen met Griekenland. Op 15 februari loopt het ultimatum af dat de Eurogroep aan Griekenland gesteld heeft. Op die dag wordt er ook in Nederland gemanifesteerd (14:00 Dam Amsterdam (fedboek : https://www.facebook.com/events/1082221628470842/?ref_newsfeed_story_typ...))

Op woensdag 11 februari gaat ook de Duitse documentaire Wer Rettet Wem (http://whos-saving-whom.org/index.php/de/) in première op tientallen plekken in meerdere landen. De film legt uit hoe de financiële crisis vooral uitgemond is in het redden van de financiële sector die de crisis veroorzaakt heeft.

Frankfurt

De ECB en de autoriteiten in Frankfurt hebben onlangs aangekondigd dat het feestje bij de openingen van de nieuwe wolkenkrabber wat afgebouwd wordt. Waarschijnlijk hebben de spindoctors bedacht dat het geen goede show zou worden om daar champagne en kaviaar te serveren aan de Europese elite, terwijl overal de crisis en bezuinigingen nog woeden. Het wordt een meer bescheiden opening met ECB-directeur Draghi en wat lokale hotemetoten, met op dezelfde dag een vergadering van de ECB-raad. Blockupy heeft gereageerd met een verklaring (http://blockupy.org/4866/pm-mobilisierung-zum-18-maerz-bleibt-bestehen/) dat ze dit als een eerste overwinning beschouwen en dat de acties natuurlijk gewoon door gaan.

Op internet verschijnen steeds meer mobiliserings-videos. Blockupy heeft als slogan voor de actiedag: #18nulldrei – ich nehm mir frei!, een oproep om op die (woensdag) vrij te nemen of te staken om deel te nemen aan de acties.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=AO2sOZ7e9uo

Destroika: https://www.youtube.com/watch?v=2_arF7W-aIs

M18: https://vimeo.com/118817587

In Nederland zijn al een paar informatiebijeenkomsten gehouden, oa. Op 2.Dh5 in Den Haag en van Generation Alpha in Amsterdam.

Komende bijeenkomsten zijn

block21 feb. 16:00 Grote Broek Nijmegen (aankondiging http://grotebroek.nl/programma/blockupy-info-middag/)

26 feb. 19:30: Informatieavond, De Rooie Rat, Oudegracht 65, Utrecht

28 feb. 20:00 Debat ECB & EU-crisisregime, IIRE, Lombokstraat 40, Amsterdam

8 mrt. 12:00: Actietraining, ACU, Voorstraat 71, Utrecht

Er gaat een bus naar Frankfurt die een dag voor de blokkades vertrekt (10:00 Amsterdam, 11:00 Utrecht, 12:00 Nijmegen) en waarvan de kaartjes 35 euro kosten. Meer informatie daarover hier: https://www.indymedia.nl/node/26402%20 . De bus vertrekt vroeg zodat de deelnemers nog aan de laatste grote vergadering kunnen deelnemen, die op de avond van 17 maart in Frankfurt plaatsvindt.

Maar het is natuurlijk ook goed mogelijk om met andere middelen van vervoer in Frankfurt te geraken.

Er zal gezorgd worden voor een goede structuur om elkaar in Frankfurt terug te kunnen vinden, en voor wie al op de 17e aan komt reizen wordt gezorgd voor slaapplekken.

Meer informatie de komende weken:

www.blockupy.org

www.globalinfo.nl

www.indymedia.nlWie: 
nn

& Zie, naast de al genoemde link, ook op Indy.nl 'Call from the Destroika', https://www.indymedia.nl/node/26418 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech