Manifestatie zelfredzaamheid, verweer en zelforganisatie

Aankondiging, gepost door: Bijstandsbond op 31/10/2011 10:07:40

Waar: Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.379471 lon: 4.858294)
Wanneer: 06/11/2011 - 12:30

Manifestatie over zelfredzaamheid, verweer en zelforganisatie op zondag 6 november

Georganiseerd door de Bijstandsbond, de Alliantie voor een Rechtvaardig Amsterdam, Komitee Marokkaanse Arbeiders Amsterdam, stichting Aknarij en SP

De manifestatie wordt gehouden in de Mansveltschool in Amsterdam West.
Karel Doormanstraat 125, 1055 VE Amsterdam

De Bijstandsbond heeft het initiatief genomen voor een manifestatie op 6 november met als thema wat zijn de gevolgen van de bezuinigingen bij Rijk en gemeente voor de minima en wat kunnen minima in deze omstandigheden zelf doen om hun positie te verbeteren. Op de dag zijn er politieke discussies- er zal een Forum zijn met prominente politici- maar in diverse werkgroepdiscussies willen we concrete handvaten aanreiken om een positieverbetering te bewerkstelligen middels individuele en collectieve praktische oplossingen. Bijvoorbeeld door de opzet van een netwerk van (vrijwilligers) spreekuren in de stad. Maar er zullen ook initiatieven worden gepresenteerd om samen in verweer te komen en alternatieven aan te reiken voor de afbraakpolitiek waardoor vooral mensen met een minimuminkomen worden getroffen.

In samenwerking met het Maandblad Uitkerings Gerechtigden (MUG) werken wij aan de uitgave van een overlevingsgids voor minima in deze moeilijke tijden van crisis, bezuinigingen op de collectieve voorzieningen, werkloosheid en verarming.

Voor meer informatie:

06-28554575
Bijstandsbond
Da Costakade 162
1053 XD Amsterdam
020-6898806
info@bijstandsbond.org
www.bijstandsbond.org

Weblog: http://blogger.xs4all.nl/bijstbnd

programma:

12.30 uur inloop. Er is een informatiemarkt met folders en brochures van/over mensen met een minimuminkomen. Er worden video's vertoond van acties uit het verleden en documentaires over sociale bewegingen.

13.00 uur voltallige bijeenkomst met een welkomstwoord, een toelichting op de dag en huishoudelijke mededelingen. Presentatie van het project ‘een overlevingsgids voor de minima’. Dagvoorzitter: Hans Krikke.

13.30 uur. Werkgroep bijeenkomsten over de volgende thema’s

· Re-integratieprojecten van de overheid. Wat is er de laatste tijd veranderd, en hoe moet je als werkloze/werkzoekende in concrete situaties handelen? Hoe kun je je individueel en collectief verweren tegen allerlei zinloze verplichtingen op het gebied van cursussen en trajecten die niet tot een perspectief leiden en hoe kun je als werkzoekende je eigen doelstellingen bereiken. Met Piet van der Lende van de Bijstandsbond en Maaike Zorgman van FNV Bondgenoten.

· Werkgroep over juridische bijstand. Doel van deze workshop is , om te kijken of er mogelijkheden zijn voor een netwerk van spreekuren in de stad, gerund door vrijwilligers, wat is er in dat opzicht al, en hoe kunnen we samenwerken en hopelijk uitbreiden. (Bv een pool van vrijwilligers die wel met iemand mee willen gaan naar gesprekken met allerlei instanties waar de betrokkene tegenop ziet) Met Marc van Hoof, advocaat en Henk Kroon van de Bijstandsbond.

· Werkgroep migranten. Migranten worden door de voorgenomen maatregelen van het kabinet Rutte extra zwaar getroffen. Over de afbrokkelende rechtspositie van burgers en de ontwikkeling van de controlemaatschappij. Met Mohamed Rabbae, Hassan Ayi

· Het steuncomité sociale strijd als regionaal samenwerkingsverband in Amsterdam en haar uitgangspunten, doelstellingen en werkwijze bij het organiseren van een brede maatschappelijke coalitie tegen de afbraakpolitiek van het kabinet Rutte en de afbraak van arbeidsvoorwaarden. Hoe kunnen wij elkaar ondersteunen om het gezamenlijk verzet vorm te geven. Met Willem Bos van het steuncomite sociale strijd.

15.00 uur. Pauze

Optreden van het daklozenkoor 'De straatklinkers'.

15.30 uur. Voltallige discussie met verslagen uit de werkgroepen waarbij we een forum van prominente politici vragen op de resultaten van de werkgroepdiscussies te reageren. Met onder andere wethouder Andrée van Es, Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, gemeenteraadslid Maureen van der Pligt, Mohamed Rabbae en Jan Hoek, gemeenteraadslid.

16.30 uur. Borrel met een hapje en een drankje. De dag wordt omlijst met optredens van muziekgroepen en cabaretiers.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech