Occupy Rotterdam: nééééhééééé we gaan niet wèèèhèg!

Nieuws, gepost door: nn op 23/02/2012 02:02:11

Waar: Occupy Rotterdam, Beursplein, Rotterdam, Netherlands (GPS lat: 51.919235 lon: 4.481635)
Wanneer: 23/02/2012 - 14:32

Occupy Rotterdam wil even bendrukken dat er geen sprake is van het opheffen van de demonstratie alhier.
Berichten dat Occupy Rotterdam weg moet van de burgemeester zijn op zijn zachtst gezegd prematuur en op z'n Rotterdams gezegd gewoon gelul.

Occupy Rotterdam is wel erg gehecht aan haar huidige stek op de stoep van het WTC. De burgemeester heeft ook eerder aangegeven erg te hechten aan het recht om te demonstreren. Maar daarnaast heeft hij ook duidelijk gemaakt dat er ook andere afwegingen bij zijn taakomschrijving als burgemeester komen kijken als het gaat om de plek en aard van de demonstratie.

Occupy Rotterdam is zich daar ten volle van bewust. Wat er nu door de burgervader aangekondigd is, is dat er met de komst van de lente een nieuwe discussie gevoerd gaat worden in de Gemeenteraad, waarbij de burgemeester wellicht een andere mogelijkheid biedt om ons recht op demonstratie vorm te geven.

Op de eerste plaats betekent dat, dat onze demonstratie in ieder geval gewoon doorgaat. Occupy Rotterdam wil ook even haar waardering benadrukken voor de vroege aankondiging dat hij deze afweging opnieuw moet gaan maken.

We hebben wel moeite met de manier waarop de uitspraken van de burgemeester zijn opgepikt door de media. Daarbij speelt ook dat iets
soortgelijks in Den Haag lijkt te spelen.

Ter nuancering en voor de schrijvende en kopiërende pers die nu meteen een trend meent te ontwaren, dient wel even duidelijk gesteld te worden dat in Den Haag er door een heel andere burgemeester een volslagen andere lijn gevolgd wordt.

Ons is duidelijk dat er overleg is geweest tussen beide burgervaders en dat de Rotterdamse in dit geval duidelijk van een ander kaliber is dan
zijn ambtgenoot in de hofstad waar het de omgang met het recht op demonstratie betreft.
De rechter is het daar overigens ook mee eens, zo is in een eerdere uitspraak in kort geding gebleken. Voor de details verwijzen we u naar
de website van Occupy Den Haag.

De achtergrond van het Rotterdamse verhaal is als volgt. Met de langverwachte komst van het voorjaar heeft de Fractie van Leefbaar Rotterdam, als spreekbuis van de burgers die om andere redenen bezorgd zijn om hun inkomsten dan de burgers die Occupy probeert te
vertegenwoordigen, burgemeester Aboutaleb gevraagd of hij een nieuwe afweging wil maken inzake de aanwezigheid van Occupy Rotterdam op de stoep bij het WTC.

De burgemeester had in een debat eind vorig jaar, dat ook door Leefbaar was aangevraagd, al aangegeven dat hij zich breed wenst te maken voor het recht om te demonstreren. Het protest van een middenstander die zijn klachten bij Leefbaar had ingebracht, vond hij niet opwegen tegen dat recht.
Hij zei in dat verband - en we parafraseren even hier - dat een Rotterdam met Occupy wat hem betreft een betere uitstraling heeft dan een stad zonder, omdat de aanwezigheid ervan duidelijk maakt hoe zeer we hier hechten aan de grondrechten van de inwoners.

Hij heeft in dat debat ook aangegeven, dat hij die afweging opnieuw kan maken als er sprake is van andere omstandigheden.

Er lijken op dat vlak twee ontwikkelingen: zo is er een klacht bijgekomen van een horecaexploitant die recht heeft op 12 vierkante meter terras en zitten er ook met het voorjaar de nodige evenementen aan te komen, waarbij met name de Rotterdam Marathon de nodige eisen stelt aan de inrichting van de Coolsingel.

Occupy Rotterdam heeft de afgelopen in bijzonder goed overleg met alle gemeentelijke instanties samengewerkt, en er is van onze kant alle begrip voor de positie van de burgemeester en de ondernemers in de directe omgeving.
Het WTC is een mooie plek om onze boodschap uit te dragen en in gesprek te komen met onze stadgenoten.

Het is overigens inmiddels ook een plek geworden waar mensen afspreken in de stad. Het "dan zie ik je bij Occupy" is nog net niet opgenomen in het straatwoordenboek, maar een eventuele verhuizing zou een nog groeiende categorie stadsgenoten in grote verwarring kunnen brengen als er onverhoopt een andere locatie gevonden zou moeten worden.

Dat we "weg moeten" is op dit moment dus pertinent niet waar; de burgemeester heeft aangegeven dat we daar onhandig staan bij evenementen en dat er gerechtelijke complicaties kunnen ontstaan wanneer de betreffende horecanemer meent dat hij door de aanwezigheid van de twee partyteneten omzet mis gaat lopen.

Occupy Rotterdam heeft deze zaken voor kennisgeving aangenomen en we gaan nu overleggen wat het handigst is.

Er is in ieder geval nog niets definitief besloten en we zijn zoals altijd bereid om ons soepel op te stellen. Duidelijk is ook dat we zeker nog niet klaar zijn met het uitdragen van onze boodschap; integendeel.

Wie het nieuws een beetje volgt, kan zien dat onze argumenten alleen maar urgenter worden naarmate structurele hervormingen in de manier
waarop onze economie en samenleving zijn ingericht, langer uitblijven.

Tags: occupy Rotterdam

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech