★ GEEN VROUW IN DE KOU ! - 10 dec spui am*dam

Nieuws, gepost door: WE ARE HERE op 06/12/2014 12:02:01

Wanneer: 06/12/2014 - 14:41

Woensdag 10 december • Spui Amsterdam 12.30 - 14.30 uur :
GEEN VROUW IN DE KOU !


Dat is het motto van de demonstratie die VTU en de vrouwen van WijZijnHier woensdag 10 december a.s. organiseren in het kader van de Dag voor de Mensenrechten. Want mensenrechten zijn vrouwenrechten en dag- en nachtopvang is een mensenrecht.

Met de demonstratie vragen we aandacht voor de bijzondere omstandigheden van vrouwen die hebben moeten vluchten. Vaak niet alleen voor oorlog en geweld, maar ook omdat ze dreigden te worden uitgehuwelijkt of verhandeld, of omdat ze seksueel misbruikt of verkracht zijn door eigen mensen, soldaten of politie. Ze vragen hier asiel maar vaak wordt niet gekeken naar die bijzondere omstandigheden. Ze worden geacht direct te spreken over alles wat ze hebben meegemaakt, terwijl iedereen weet dat je dat niet kunt verwachten. Zij raken vaak onterecht ‘uitgeprocedeerd’ en staan dan op straat.

Onlangs is de uitspraak van het Europees Comité inzake Sociale Rechten bekend geworden: Nederland mag de vluchtelingen niet op straat laten, maar moet hun onderdak verschaffen. Onze regering doet voorlopig niks en de gemeente Amsterdam is bezig om voor 135 vluchtelingen ‘nachtopvang’ in orde te maken. Behalve dat dit aantal bepaald onvoldoende is voor de ruim 250 vluchtelingen van WijZijnHier, is nachtopvang om allerlei redenen volstrekt ongeschikt. Elke avond een ander bed met een setje papieren lakens. En ‘s ochtends sta je weer met je koffertje op straat, in de kou, zonder geld, geen eten, geen plek om naartoe te gaan. En bedenk dat de straat voor mensen zonder papieren een onveilig gebied is waar ze ieder moment opgepakt kunnen worden. Vrouwen zijn extra kwetsbaar want een makkelijke prooi voor uitbuiting en seksueel geweld. Daarom nu in actie voor ‘Geen vrouw in de kou!’

★ Woensdag 10 december op het Spui in Amsterdam van 12.30 tot 14.30 uur. Komt allen!

wijzijnhier.orgwzh fbWie: 
nn

.Wie: 
WE ARE HERE

Persbericht van WIJ ZIJN HIER en VTU: GEEN VROUW IN DE KOU!

Op woensdag 10 december, de Dag voor de Mensenrechten, organiseren vluchtelingenvrouwen van Wij Zijn Hier op het Spui in Amsterdam een demonstratie om 12.30. want: MENSENRECHTEN ZIJN VROUWENRECHTEN DAG-EN NACHTOPVANG (24 UUR OPVANG) IS EEN MENSENRECHT!

Met de demonstratie vragen de vrouwen aandacht voor de bijzondere omstandigheden van vrouwen die hebben moeten vluchten. Vaak vluchtten zij niet alleen voor oorlog en geweld, maar ook omdat ze dreigden te worden uitgehuwelijkt of verhandeld, of omdat ze seksueel misbruikt of verkracht zijn door eigen mensen, soldaten of politie. Ze vragen hier asiel maar in veel gevallen wordt niet gekeken naar die bijzondere omstandigheden. Zij raken vaak onterecht afgewezen, omdat ze niet gelijk in de verhoren van de IND voor hun zeer pijnlijke gebeurtenissen kunnen vertellen, en staan dan op straat.

Onlangs is de uitspraak van het Europees Comité inzake Sociale Rechten (ECSR) bekend geworden: Nederland mag de vluchtelingen niet op straat laten, maar moet hun onderdak verschaffen. De regering doet voorlopig niks en de gemeente Amsterdam is bezig om voor 135 vluchtelingen ‘nachtopvang’ in orde te maken. Behalve dat dit aantal bepaald onvoldoende is voor de ruim 250 vluchtelingen van WijZijnHier, is nachtopvang volstrekt ongeschikt. Elke avond een ander bed met een setje papieren lakens. En ‘s ochtends sta je weer met je koffertje op straat, in de kou, zonder geld, geen eten, geen plek om naartoe te gaan. Bovendien is de straat voor mensen zonder papieren een onveilig gebied, omdat ze ieder moment opgepakt kunnen worden. Vrouwen zijn extra kwetsbaar want een makkelijke prooi voor prostitutie en geweld.

‘Geen vrouw in de kou!’ Deze actie wordt gevoerd in samenwerking met stichting Vrouwen Tegen Uitzetting.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech