“Geen Bommen, Maar Boeken” – Protest voor behoud basisbeurs bij GroenLinks congres

Nieuws, gepost door: Goed Kwalitatief Onderwijs op 11/02/2012 02:10:05

Waar: Groenlinks Congres, Utrecht, Netherlands (GPS lat: 52.090142 lon: 5.109665)
Wanneer: 11/02/2012 - 22:07

Zo’n twintig studenten hebben vandaag geprotesteerd voor het behoud van de basisbeurs, en tegen het a-s0ciale leenstelsel dat GroenLinks voorstelt. Kritische Studenten Utrecht en studenten van het netwerk Goed Toegankelijk Onderwijs voerden actie om Groenlinks op te roepen de studiefinanciering intact te laten.
Passerende GroenLinks leden reageerden vooral positief op het protest. Misschien dat de basis toch nog was linkser is als de partijtop. De leuzen die te horen waren voor de zogenaamde rode doos (Vredenburg) klonken als volgt: “Geen Bommen, Maar Boeken“, “Hey, GroenLinks, Laat Mij Studeren“, en natuurlijk klassiekers als “Hey hey, ho ho, Onderwijs verneuk je zo“. Uiteindelijk zijn de demonstranten weggestuurd door de politie nadat de conferentiedeuren waren gesloten en alle congresleden binnen waren. Jolante Sap stuurt blijkbaar niet alleen politie af op Afghanen, maar ook op studenten. Al met al dus een goed startschot voor de komende studentenprotesten van 2012. Geen Bommen, Maar Boeken!

In de verkiezingscampagne van 2010 heeft GroenLinks een aantal standpunten ingenomen die als steun aan het kille bezuinigingsbeleid van het Kabinet-Rutte I zouden kunnen worden gezien, waaronder de afschaffing van de belangrijke basisbeurs en de invoering van een a-sociaal leenstelsel. Volgens de Landelijke Studentenvakbond LSVb werpt deze maatregel een drempel op voor mensen om te studeren, met name uit de lagere inkomens.

Deze bezuinigingsmaatregel is niet de eerste, en, zo vrezen de studenten, niet de laatste. Andere maatregelen die studenten in 2012 zullen treffen zijn de inkorting van het studentenreisrecht, de langstudeerdersboete van 3000 euro, de zogenaamde ‘harde knip’, en de invoering van collegegeld voor tweede studies (als twee studies simultaan gevolgd worden). Deze maatregelen leggen, samen met de algemene bezuinigingen van Rutte-I, een grote last bij de studenten.

Ook op andere vlakken wordt goed en toegankelijk onderwijs bedreigd. Leraren en leerlingen in het voortgezet onderwijs voeren terecht actie tegen maatregelen als de 1040-urennorm. Van studenten uit het MBO wordt volgens MBO-bond JOB onterecht geld afgetroggeld, en ontvangen nog steeds niet alle studenten de OV-jaarkaart. Leraren, leerlingen en MBO’ers hebben onze volledige solidariteit.

De actievoerders vinden het onbegrijpelijk dat een progressieve partij als Groenlinks het tornen aan de inkomens van studenten steunt. De jongerenorganisatie van Groenlinks, DWARS, heeft inmiddels al afstand genomen van het partijstandpunt. De actievoerders roepen het congres van Groenlinks op, om de kamerfractie te bewegen deze bezuiniging niet te steunen, maar juist op te komen voor goed toegankelijk onderwijs. ‘Op die manier kunnen ook uw (klein-)kinderen en die van uw bakker, slager en kapper kwalitatief hoogwaardig onderwijs blijven volgen zonder daar een torenhoge schuld aan over te houden.’

Studentenactieorganisatie Goed Toegankelijk Onderwijs is een netwerk van studenten uit verschillende steden, die op komen voor goed en toegankelijk onderwijs.

Meer informatie: www.goedtoegankelijkonderwijs.nl & kritischestudenten.nlWie: 
Kritische Studenten Utrecht

Meer acties volgen. Volgende open actievergadering van dit netwerk vind plaats in Utrecht op woensdag 22 februari. Meer details volgen. Houdt www.goedtoegankelijkonderwijs.nl & kritischestudenten.nl in de gaten voor updates.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech