Petitie. Laat de Zapatistas met rust!

Nieuws, gepost door: Grassroots Projects op 16/05/2014 05:05:05

Wanneer: 16/05/2014 - 04:34

Momenteel is het erg onrustig in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas. Er vinden gerichte aanvallen op gemeenschappen en individuen plaats. De regering lijkt hier een duidelijke rol in te spelen. Het is belangrijk dat er onafhankelijke waarnemers een onderzoek starten en er op toe te zien dat mensenrechten gerespecteerd worden.


(onderaan de pagina vind je een link waar je kan tekenen)

In 1994 kwamen in Chiapas de Zapatistas in opstand om te strijden voor een menswaardig bestaan. Sinds de dekolonisatie worden hier de inwoners, die voornamelijk uit indiginas bestaan, zwaar gediscrimineerd. Chiapas heeft echter veel rijkdom aan natuurlijke grondstoffen. En het kent veel mooie plekken zoals watervallen, maya ruines en een indrukwekkende kloof. Een goede inkomstenbron voor de toeristenbranche. Ook heeft het veel uitgestrekte landschappen waar aan intensieve veeteelt en aan de productie van palmolie wordt gedaan. Dit alles in het nadeel van de oorspronkelijke bewoners, die zoals hun Maya voorouders gewend zijn om op hun land te werken en zich in leven te houden met traditionele en kleinschalige landbouw. In 1910 begon de Mexicaanse revolutie die grotendeels in het teken stond van de strijd om land en vrijheid. De dictator Porfirio Diaz werd verslagen en land werd communaal, dat wil zeggen: beheerd door degenen die het bewerken. De revolutionair Emiliano Zapata wordt door veel Mexicanen nog altijd gezien als de held van de revolutie omdat hij vooral voor de boeren opkwam. Vandaar dat de maya-afstammelingen in Chiapas hun beweging naar hem vernoemd hebben. Symbolisch begon hun strijd op de eerste minuut dat de vrijhandelsovereenkomst tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico in werking trad (NAFTA).

NAFTA betekende een doodsteek voor de traditionele en kleinschalige landbouw. Vrijhandel houdt voor de inwoners van Chiapas vooral in dat ze door de multinationale ondernemingen gedwongen worden om hun eten en producten te kopen. En te werken voor een hongerloontje in een van hun maquiladora's. De Zapatistas zijn er echter in geslaagd dat ze met hun hun opstand wereldwijd voor veel opschudding hebben gezorgd. Sinds hun opkomst zijn er tientallen solidariteitscomitees actief die zich met de Zapatistas solidariseren. En daarnaast heeft een leger aan intellectuelen, schrijvers en kunstenaars zich met hun strijd verbonden. Vandaar dat de Zapatistas in een relatieve rust hebben kunnen werken aan autonome gebieden met zelfopgezette klinieken en scholen. Uiteraard dit alles in eigen beheer. Het is voor het eerst dat gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen beschikbaar is. Daarnaast hebben ze gewerkt aan lokale bestuursraden die gerouleerd worden door de inwoners op vrijwillige basis.

De regering doet er alles aan om de strijd van de Zapatistas tegen te werken. Ze zorgen voor verdeeldheid in gemeenschappen door mensen of groepen te betalen of gratis projecten en/of producten aan te bieden in ruil zich tegen de Zapatistas te keren. Daarnaast steunen ze paramilitaire groepen om aanvallen uit de voeren. Door de jaren heen zijn hier al honderden doden door gevallen. Op 2 mei jongstleden zijn bewoners in de gemeenschap La Realidad wederom aangevallen door een paramilitaire groep. Hierbij is een geliefde leraar met macheteslagen en pistoolschoten en met een duidelijk voorbedacht plan afgeslacht. Dertien anderen raakten – deels zwaar – gewond door kogels, macheteslagen en stenen.
De bestuursraad van La Realidad heeft aanwijzingen dat de politieke partij de PRI betrokken was bij deze gewelddadige aanslag. Daarom roepen wij de internationale gemeenschap op om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren en er op toe te zien dat mensenrechten gerespecteerd worden. Gerechtigheid is het minste wat er aan dit verdriet gedaan kan worden.
Voor veel Mexicaanse waarnemers is het duidelijk dat de Mexicaanse regering, onder leiding van de president Peña Nieto, aanvallen op de Zapatistas uitvoert om hun verzet te breken. Het bloedbad in La Realidad lijkt slechts een test om te kijken hoeveel steun de Zapatistas nog genieten. Vandaar dat het heel belangrijk is om je stem te laten horen.

Wij willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt om uit te zoeken wat er zich in La Realidad afgespeeld heeft.

Wij willen gerechtigheid.

Wij willen dat mensenrechten gerespecteerd worden.

Wij willen de Zapatistas laten we weten dat ze niet alleen staan.

Wij willen uit volle borst van de daken schreeuwen. ´laat de Zapatistas met rust!’ .

Teken de petitie hier!

http://www.grassrootsprojects.com/home/teken-de-petitie-laat-de-zapatist...Wie: 
nn

Long live the Zapatista - EZLN.

Leave the Zapatistas in peace!

Government out!

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech