Verwarde berichtgeving

Nieuws, gepost door: nn op 07/02/2012 02:06:53

Wanneer: 07/02/2012 - 18:48

De revolutie in Egypte is het afgelopen jaar een populair onderwerp geweest in het internationale nieuws. Helaas is de informatie die op dit moment naar buiten komt, vaak partijdig en soms zelfs incorrect.

Verwarde berichtgeving
Wanneer je reist in ‘’ instabiele’’ gebieden word je altijd aangeraden de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Dit is vaak erg lastig omdat het nieuws of in een taal is die je niet spreek of afkomstig is van de staatstelevisie en dus vaak onbetrouwbaar. Sinds ik in Egypte ben heb ik vooral moeten vertrouwen of internationale websites zoals de newyork times en middle east online. Nieuwsgierig naar het beeld dat van de huidige situatie wordt geschetst in Nederland check ik ook regelmatig Nederlandse websites. De berichten die ik daar aantref zijn vaak onvolledig, partijdig en in sommige gevallen zelfs incorrect.

Zondagmiddag is er een nieuwsbericht, afkomstig van het ANP, online geplaatst wat meldde dat ‘’betogers en oproerpolitie zondag voor de vierde dag op rij met elkaar slaags zijn geraakt in de Egyptische hoofdstad Caïro’’. Ik was die betreffende middag zelf aanwezig in tahir plein en de straten rondom het ministerie en er werd niet gevochten. Rond een uur of 5 of 6 s avonds veranderde dat, maar dit nieuws artikel werd om 4 uur smiddags (Egyptische tijd) geplaatst en liep dus op de zaken vooruit. Ik heb contact gezocht met het ANP met de vraag waar ze deze informatie vandaag hadden, maar heb nog geen antwoord gehad.

Naast deze valse berichtgeving worden de demonstraties constant in een negatief daglicht geplaatst. Ik lees keer op keer dat betogers stenen en zelfgemaakte gasbommen gooien, maar ik heb nog niks gelezen over het illegale gas dat het leger gebruikt. Zaterdag in de metro op weg naar huis zagen we een man die slachtoffer was geworden van het traangas. Hij kon niet meer zelfstanding lopen, maar moest door zijn vriend ondersteund worden. Zijn hoofd tolde alle kanten op, hij leek niet in staat te praten. Eerder die dag had ik met iemand gesproken die vertelde dat hij de dag daarvoor twee keer knock out was gegaan door het traangas. Hij was het grootste deel van de dag thuis gebleven, omdat al zijn spieren brandden en hij bijna niet kon bewegen. Als je rondloopt in de straten rond het ministerie zie je regelmatig bewusteloze mensen die de menigte uit worden gedragen, naar een ambulance als die er is of een van de ehbo hoeken. Activisten die traangas kennen van demonstraties in Europa (o.a. Griekenland) beschrijven het gas hier als compleet anders, veel schadelijker. De geruchten gaan dat het geen normaal traangas is dat wordt gebruikt, maar een vorm van traangas die in landen als Europa en de VS verboden is, omdat het je zenuwen aantast. Maar hierover lees je niet veel in de Nederlandse media.
Je lees dat de demonstranten de militairen verwijten dat ze de burgers bij de voetbalwedstrijd in Port Said niet hebben beschermd, maar er zijn wel meer dingen waar de betogers de militaire ver-antwoordelijk voor houden. Hoewel de voetbalwedstrijd de directe aanleiding is voor de demonstraties is het zeker niet de oorzaak. Al maandenlang eisen demonstranten de overdracht van de macht van militairen aan de burgers, ze eisen schadevergoedingen voor de families van de martelaren, berechting voor de verantwoordelijken van alle burgerslachtoffers in het afgelopen jaar en een einde aan de militaire rechtszaken tegen activisten en journalisten.
Er wordt gezegd dat de staats-tv meldde dat betogers het belastinggebouw in brand hebben gestoken, maar deze beschuldiging wordt verder niet onderzocht. Na enig googelen zijn er filmpjes te vinden waarop te zien is dat betogers een brand, die begon toen een traangaskanon in het gebouw belandde, proberen te stoppen.

Kortom het beeld dat in Nederlandse nieuwswebsites wordt geschetst, verschilt gigantisch van het beeld dat je krijgt wanneer je in Cairo rondloopt.Wie: 
Martijn

Zo als je zelf al zegt: "Wanneer je reist in ‘’ instabiele’’ gebieden word je altijd aangeraden de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Dit is vaak erg lastig omdat het nieuws of in een taal is die je niet spreek of afkomstig is van de staatstelevisie en dus vaak onbetrouwbaar."Dat zal het voor het ANP ook lastig maken.Wie: 
nn

Bedankt voor je post over Egypte en je aanvullingen over de gebeurtenissen daar!

Zelf vond ik het volgende filmpje van 'the Real News' een uitgebreider beeld geven van de situatie in Egypte, dan dat je in de reguliere media vindt.

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=767&...

of op youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=qRf8CfBsGDc&list=UUrmm_7RDZJeQzq2-wvmjueg...Wie: 
nn

In het volgende filmpje van 'The Real News' een verslag over de voorgaande onafgemaakte revolutie in Egypte:

http://www.youtube.com/watch?v=lA_rzryY4Vs&list=UUrmm_7RDZJeQzq2-wvmjueg...Wie: 
nn

@ Martijn
ik verwacht van journalisten dat zij hun informatie checken voordat ze het publiceren. Deze verwarring had eenvoudig weg voorkomen kunnen worden door met een van de journalisten die echt naar tahir en de straten daar rondom gaan te praten, in plaats van te luisteren naar de Egyptische staatstelevisie (wat 9 van de 10 keer onzin is) of de journalisten die veilig op het balkon van een hotel buiten het ''gevaar gebied'' zitten.

Dankjewel voor de youtube links!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech